Huawei presenterar mobilerna P10 och P10 Plus

Som väntat presenterade Huawei en ny flaggskeppstelefon i ett stort antal färger och utföranden.

Även #Huawei visar upp ett nytt flaggskepp i samband med #Mobile World Congress. Redan tidigare den här månaden hade företaget utlovat en lansering av nya mobilen P10, och under ett särskilt event på söndagen presenterades den.

Huawei P10 är en direkt uppföljare till förra årets P9, men med uppdaterad prestanda och några nya ess i rockärmen. Mest uppseendeväckande är troligtvis att P10 kommer i ett stort antal olika färger och utföranden. Namnen på färgerna är ceramic white, dazzling blue, dazzling gold, prestige gold, graphite black, mystic silver, rose gold och greenery. Det går därtill att välja mellan tre olika ytbehandlingar; matt, blank eller "diamantmönstrad". Alla färger får dock inte samtliga ytbehandlingar.

Det innebär ändå ett stort antal varianter av P10, som dessutom kommer i två fysiska storlekar. Den vanliga P10 har en bildskärm på 5.1 tum, medan den större P10 Plus har en bildskärm på 5.5 tum. I båda fallen används Gorilla Glass 5 från Corning.

För att driva härligheten använder Huawei sin egendesignade processor Kirin 960, och ovanpå operativsystemet Android ligger företagets användarmiljö Emui 5.1. Huawei utlovar separata färgteman i systemet som matchar telefonens olika färger. Tack vare maskininlärning ska systemet också analysera användarens vanor för att komprimera appar som inte används så ofta, och prioritera de som gör det i minnet. Huawei lovar att detta ska göra att appar startar 20 procent snabbare än annars.

Den normalstora P10 har 64 gigabyte lagringsutrymme och 4 gigabyte primärminne. P10 Plus däremot går också att få i en modell med 128 gigabyte lagring, och hela 6 gigabyte primärminne. I båda fallen finns utrymme för ett Micro SD-kort.

Kamera från Leica

Vad gäller kameran samarbetar Huawei med tillverkaren Leica, och baksidan stoltserar med dubbla kameralinser. Linserna delas upp så att en monokrom sensor på 20 megapixel ansvarar för att fånga detaljer och ljus, varefter en andra sensor på 12 megapixel fyller i färgerna. Plus-modellen får något vassare linser med en bländare på f/1.8 jämfört med f/2.2. P10-modellerna innehåller också ett porträttläge liknande det Apple introducerade i Iphone 7 Plus.

Överlag tar P10 en hel del designmässig inspiration från Iphone, inte minst genom att hemknappen inte längre är en fysisk knapp utan ger haptisk återkoppling precis som hemknappen på Iphone 7. Fingeravtrycksläsaren har också flyttat hit från baksidan på tidigare modeller.

Huaewi kommer att börja leverera P10 och P10 Plus i mars i ett stort antal länder, bland annat Sverige. Priserna blir högre än tidigare Huawei-telefoner, och grundmodellen P10 kostar 649 euro eller 6 200. P10 Plus med 64 gigabyte lagring kostar 699 euro eller 6 700, och toppmodellen med 128 gigabyte lagring kostar 799 euro eller 7 600 kronor.