Sony visar framtidskoncept och kameratelefon i ultrarapid

Sonys konferens under MWC 2017 fokuserade på trådlösa hörlurar, koncepttekniker för framtiden och en ny smartphone.

Sony var sist ut av de stora telefontillverkarna och tidigt i morse rev företaget av sin presskonferens. Inför eventet cirkulerades en del rykten om vad företagets nya telefoner skulle tillföra, där en av de beryktade funktionerna skulle vara att skärmarna skulle täcka nästan hela telefonernas framsida. Nu blev det inte så och Sony är faktiskt den enda aktören vars presskonferens inte innehöll exakt vad läckorna påstod på förhand.

Sony Xperia XZ Premium är namnet på den nya telefonen som presenterades. Skärmen täcker inte hela framsidan, ur detta perspektiv håller sig Sony till mer eller mindre samma utformning som användes med föregångaren Xperia XZ, vilket även gäller designen överlag. Det nya flaggskeppet har tre huvudsakliga nyheter; kameran, skärmen och systemkretsen.

Det sistnämnda, systemkretsen, visade sig något otippat vara Qualcomm Snapdragon 835, samma systemkrets som LG inte lyckades roffa åt sig till det nya flaggskeppet G6. Sony lyfte fram ett flertal fördelar som detta medför, bland annat bättre prestanda vid snabbt fotografi, men också att den nya telefonen blir förberedd för 5G-generationen i form av stödet för gigabit-LTE i Snapdragon 835. Det innebär dock inte att telefonen är redo för nästa generations radioteknik i 5G-generationen.

Nästa förbättring var kameran och även här lyckades Sony faktiskt överraska. Företaget har internt utvecklar en ny Exmor-sensor för mobila enheter där en minneskrets har integrerats direkt i kamerasensorn. Detta används till en funktion som kallas Motioneye som låter användaren spela in video i ultrarapid (slow-motion) i 960 bilder per sekund, fyra gånger snabbare (eller långsammare om man så vill) än vad som för närvarande stöds på marknaden.

Motioneye är ett speciellt inspelningsläge som du aktiverar när du har bytt till videoläge i kameraappen. Inspelningen sker i 720p, och enligt Sonys representanter på plats kan kamerasensorns integrerade minne inte spela in i högre upplösningar än så. I Motioneye-läget kan du påbörja en vanlig videoinspelning och när som helst trycka på Motioneye-knappen varpå kameran spelar in en sekvens som är 0,2 sekunder lång, men som blir 6 sekunder lång i slow-motion. När jag fick funktionen demonstrerad för mig var resultatet onekligen läckert, även om den något lägre upplösningen kanske är något av en besvikelse. För den som bara vill spela in video och publicera på sociala nätverk eller visa upp för familj och vänner lär det dock duga bra.

Skärmen, som alltså inte är heltäckande, skryter dock med 4K-upplösning och likt LG G6 skryter den även med stöd för förbättrade färgomfång via HDR. Här lyftes Amazon Prime Video fram som partner för 4K HDR-kompatibelt videoinnehåll. Överlag verkar Amazon satsa rejält på att få det egna materialet kompatibelt med alla tänkbara produkter. Den lilla stund jag fick spendera med telefonen gjorde helt klart ett imponerande intryck, men som med alla hektiska demonstrationer på ett mässgolv behöver vi klämma och känna på skärmen under mer ordnade former innan vi kan uttala oss om dess kvalitet.

Utöver telefonen visade Sony även upp de trådlösa hörlurarna Xperia Ear. Dessa Bluetooth-anslutna hörlurar är kompakta till formatet och stöder uppspelning av ljud via huvudrörelser. Om du vill byta låt behöver du exempelvis bara vända huvudet åt vänster eller höger i en snabb rörelse för att spela föregående eller nästa låt. Hörlurarna satt ganska bra i mitt öra under den korta stund jag fick testa dem, men här får vi återigen återkomma med fler intryck när vi testat under mer ordnade former.

Till sist visade Sony även upp några mer exotiska produkter och koncept. En av dessa var Xperia Touch, en kombination av projekt och sensorer som känner av fingerrörelser på den yta där projektorns bild visas. Det kan användas för att spela ett parti schack, spela en omgång Fruit Ninja eller fia med knuff med flera andra spelare. Enheten använder Android som operativsystem och ska därför kunna visa upp både video och appar från denna plattform. Xperia Touch ska lanseras under våren med Frankrike som den första marknaden med fler efterföljande marknaden efter det. Någon information om en lansering på den svenska marknaden har vi inte just nu.

Sony Xperia Agent är en konceptteknik som visades upp i Sonys monter. Likt en Amazon Echo ska du kunna styra ditt digitala hem via enklare röstkommandon, och av naturliga skäl demonstrerades detta med en rad olika Sony-produkter. Utöver att kunna ta emot kommandon ska den kunna anslutas till ett lika smart hem, och exempelvis sätta igång en kanna kaffe om du känner dig lite sliten för tillfället. Vilka funktioner som ska ingå i Sony Xperia Agent är inte skrivet i sten och företagsrepresentanter berättar för oss att de inte vet något om eller när detta kan bli en kommersiell produkt, eller i så fall vilka marknader det kommer att handla om. Det är med andra ord en lansering längre in i framtiden, om den blir av.

Vi ska testa Sonys produkter i ett demorum senare i eftermiddag och återkommer med mer konkreta intryck då.