Vi lägger vantarna på Samsungs nya plattor

Andreas testar sin begränsade konstnärliga ådra med Samsungs nya plattor för konsumenter och proffsanvändare.

Efter söndagkvällens livereportage från Samsungs presskonferens begav vi oss till Samsungs monter för att få möjlighet att klämma och känna på de nya plattorna lite närmare.

En enhetlig konsumentprofil

Galaxy Tab S3 är Samsungs nya surfplatta som riktar in sig till både konsumenter och mer krävande användare som vill kombinera konsumentsysslor med produktivitet. Samsungs tidigare utbud av surfplattor har innehållet produkter inriktade till vissa av dessa områden, exempelvis Tab Note-serien som riktade in sig mot de kreativa, TabPro-serien som riktade in sig till proffsanvändare och den vanliga Galaxy Tab-serien som riktade in sig till den gemene konsumenten. Samsung verkar försöka nå ut till alla tre av dessa tidigare kundgrupper Galaxy S3 som kombinerar pennan S Pen, som ingår i paketet, med bättre prestanda och en mer gedigen och estetiskt tilltalande design. Plattan kan dessutom kombineras med ett tangentbordstillbehör.

Skärmen som används är 9,7 tum stor och är av typen Super AMOLED med upplösningen 2 048 x 1 536 pixel. Kretsuppsättningen är Qualcomm Snapdragon 820 vilken backas av 4 gigabyte primärminne. Det är ett bra steg framåt för Android-baserade plattor, men jämfört med dagens Ipad Pro och A9X-kretsuppsättningen är det fortfarande en bit efter. Om Apple släpper en uppdaterad Ipad-familj i mars med uppdaterade kretsar kan skillnaden bli än större.

Under vår korta session med Tab S3 förefaller den dock vara snabb och responsiv, särskilt vid jämförelse med Samsungs tidigare plattor som haft en tendens att dras ned prestandamässigt av Samsungs användarmiljö. Samsungs representant lyfter även fram att spelprestanda har blivit betydligt bättre i och med stödet för utveklarramverket Vulkan. Tab S3 blir dessutom den första plattan från Samsung som utrustad med spelläget där användaren kan stänga av olika funktioner som inte är önskvärda under en spelsession, exempelvis notiser eller specifika knapptryckningar.

Vi fick möjligheten att testa på att rita med S Pen-tillbehöret, och även om det återstår en hel del testande innan vi kan uttala oss om hur den står sig mot Ipad Pro och Apple Pencil kan vi rapportera att den är mycket följsam och vi kunde med enkelhet dra streck med olika tjocklekar i svepande rörelse utan att pennan laggade efter. Vi har pratat med journalister på plats i Barcelona som upplevt att pennan dras med märkbar latens, något vi alltså inte upplevt under våra testet. När vi får in ett testexemplar till kontoret ska frågan undersökas på djupet. En trevlig funktion som stöds är att du kan rita på skärmen när den är i låst läge genom att trycka in knappen på S Pen. Dessa anteckningar sparas dock till Samsungs S Note-app, och det är inte så sannolikt att funktionen får stöd för tredjeparts-appar framöver.

En aspekt med designen och konstruktionen av Galaxy Tab S3 som inte framkom under presskonferensen var att den delas med den stil och formspråk som används i Galaxy S7-familjen, och en "kommande flaggskeppsprodukt". Tassandet runt Galaxy S8 som katt runt het gröt fortsätter alltså, även den som bott under en sten det senaste halvåret lär tycka att det är smärtsamt uppenbart vilken produkt som antyds stup i ett. Galaxy Tab S3 ska lanseras i två färger, svart och silvergrå, i april månad. Priser är i skrivande stund okänt.

Galaxy "Surface" Book

Samsungs andra stora surfplatte-nyhet var alltså Galaxy Book, en bärbar 2-i-1-enhet som använder Windows 10 Pro som operativsystem. Om Samsung ger sig efter Ipad-familjen med Tab S3 är Galaxy Book en solklar utmanare till Microsofts Surface Book. Datorn kan fås i två storlekar om 10,6 tum och 12 tum, och vilken storlek du väljer dikterar vad du får på insidan. Modellen med 10,6 tum stor skärm utrustas med en strömsnål Intel Core m3-processor och 4 gigabyte primärminne, vilket för Windows 10 duger alldeles utmärkt så länge som du inte har allt för krävande arbetsuppgifter. Denna modellen är utrustad med en LCD-baserad bildpanel med upplösningen 1 920 x 1 080 pixel.

För den som vill ha mer kraft under huven är det modellen på 12 tum som gäller. Här används Intel Core i5-processorer och primärminnet kan fås i antingen 4 eller 8 gigabyte. Samsungs representant kunde inte svara på om kylningen är passiv eller aktiv, men med tanke på fläktutgången och att någon form av fläktlösning kunde skymtas i söndagens presskonferens så kan vi bara anta att lösningen är aktiv. Trots detta påstår Samsung att båda modellerna ska få batteritid på 10,5 timmar, något som låter rimligt för en passivt kyld Core m3-processor men för en Core i5 låter det osannolikt bra. Vi får helt enkelt se hur det är med den saken om vi får in ett exemplar till testlabbet.

Lagringen kan fås i storlekar på maximalt 256 gigabyte SSD, men detta kan utökas via minneskort till ytterligare 256 gigabyte. Bildpanelen som används är här en Super AMOLED-panel med upplösningen 2 160 x 1 440 pixel. Till skillnad från Microsofts Surface Book är denna modell utrustad med hela två USB Type-C-portar varav en stöder Thunderbolt 3, vilket bland annat demonstrerades med att datorn kopplades ihop med en bildskärm och kunde sömlöst till denna utan behov av adapter. Jämförelse med Surface Book är dock inte helt rättvis då Microsofts produkt har ett tangentbord med dedikerad grafikkrets inuti, något som Galaxy Book saknar. Galaxy Book hamnar istället någonstans mellan Surface Pro 4 och Surface Book.

Att använda Windows 10 på en bra Super AMOLED-skärm är en imponerande upplevelse, och datorn är lovande överlag. I och med att Samsung inte säljer datorer i Sverige är det inte säkert att Galaxy Book kommer nå den svenska marknaden, men då det är en hybridenhet kanske den kan kringgå denna exilstatus. Lanseringsperioden är senare under 2017, och till vilka priser en eventuell lansering kan få är i skrivande stund okänt.