Efter att ha missat företagets pressevent har vi istället tagit chansen att klämma på deras nya produkter i Huaweis område på mässan.
Efter den olyckliga planeringsmissen som gjorde att ett stort antal journalister missade Huaweis pressevent i söndags eftermiddag lyckades vi ändå arrangera en genomgång av företagets nya produkter. I Huaweis område presenterades en mängd olika tekniker, mycket fokuserat på nätverk och 5G, men för konsumenter var det telefonerna P10 och P10 Plus samt den smarta klockan Huawei Watch 2 som stod i fokus.
P10 är logiskt nog uppföljaren till fjolårets P9 där en av de stora paradnumren var samarbetet med kameratillverkaren Leica. Leica tillverkade kameralinserna till uppsättningen med två kameramoduler, en för färg (RGB) och en för monokroma färger, och denna konfiguration fortsätter i P10-familjen. Kamerasensorn för färg fångar bildinformation med 12 megapixels upplösning och stöder optisk bildstabilisering medan den monokroma kameran fångar bildinformation med 20 megapixels upplösningen.
Det större syskonet P10 Plus har bättre linser enligt Huaweis representant, vilket ska ge bättre resultat enligt Leicas interna klassificering. P10 Plus har också bättre bländaröppning, f/1,8 kontra f/2,2 i vanliga P10. Båda kameramodulerna ska stöda optisk zoom på 2x. De snabba tester vi gjorde på mässgolvet levererade inte ett särdeles imponerande resultat, men vi återkommer med ett mer gediget utlåtande när vi har kunnat leka med telefonerna under mer ordnade former.
Utöver detta har specifikationerna uppgraderats och nu används den åttakärniga kretsuppsättningen Kirin 960. Detta kan backas av 4 gigabyte primärminne i P10 och 4 eller 6 gigabyte primärminne i P10 Plus. På P10 driver systemkretsen en skärm på 5,1 tum med upplösningen 1 920 x 1 080 pixel (1080p), medan P10 Plus utrustats med en 5,5 tums skärm med upplösningen 2 560 x 1 440 pixel (Quad HD). Detta kan vara oroväckande sett till batteritid, men båda modellerna har bestyckats med ganska stora batterier vilket borde leda till vettig drifttid. Kapaciteten är 3 200 milliamperetimmar för P10 och 3 750 milliamperetimmar för P10 Plus.
När vi tidigare skrev om Huaweis produktnyheter beskrev vi de många nya färgerna som går att välja mellan, och dessa fick vi nu chansen att betrakta och testa i praktiken. De vanliga färgerna svarta, vita och rosenguld både ser ut och känns som de tenderar att göra oavsett telefontillverkare, men den speciella guldfärgen prestige gold använder ett mönster med pyttesmå kristallformade upphöjningar som ger telefonen en nästan sandpapper-liknande känsla. Det ger en trevlig textur och skapar friktion som låter telefonen vila skönt i handen utan risk för att den ska glida ur handflatan. Rent utseendemässigt är den dock inget speciellt, det är däremot den nya gröna färgen greenery. Det är en estetiskt tilltalande nyans av grönt som tilltalade mer än den andra nya specialfärgen dazzling blue.
Det är svårt att säga så mycket mer om telefonerna utan att testa dem under längre sessioner, men lyckligtvis fick vi med oss ett testexemplar av P10 hem och återkommer med test längre fram. Den andra produkttypen som visades upp var alltså Huawei Watch 2 som vi också skrivit om tidigare. Detta är en av de tidiga klockorna på marknaden med Android Wear 2.0 som operativsystem. Klockans andra generation har skiftat mer åt att tilltala den aktiva köparen, med stöd för vatten- och dammtålighet i form av IP68-klassificering, och en generellt sett tåligare konstruktion än föregångaren.
Det finns modeller med enbart Bluetooth och NFC men det ska även komma modeller med stöd för 4G/LTE via SIM-kort. Varianter med stöd för eSIM är också planerade, men då det saknas en enhetlig standard för detta är det oklart om vi kommer att få se dessa varianter i Sverige. Klockan i sig kändes bra och är ett definitivt steg uppåt jämfört med föregångaren. Även Android Wear 2.0 är en förbättring, även om det fortfarande finns en hel del områden som skulle kunna bli mycket bättre. Vi ser fram emot att jämföra klockan med konkurrenterna när den når den svenska marknaden, vilket i skrivande stund är oklart när det egentligen sker.