Apple: "Ingen attack mot Icloud"

Efter att en hackergrupp hotat att radera hundratals miljoner IOS-enheter svarar nu Apple med ett officiellt uttalande.

Under gårdagen gick en hackergrupp som kallar sig "Turkish Crime Family" ut och påstod sig ha tillgång till en stor grupp Icloud-konton. Enligt Motherboard har gruppen krävt Apple på en lösensumma motsvarande 650 000 kronor i någon av de virtuella valutorna Bitcoin eller Ethereum, alternativt drygt 800 000 kronor i Itunes-presentkort.

Annars hotar gruppen att radera kontona och därmed ett stort antal Iphone- och Ipad-enheter den 7 april. Hackarna påstår sig ha tillgång till mellan 300 och 559 miljoner epostkonton på Apples domäner @icloud och @me.

Efter att händelsen uppmärksammats har nu Apple gjort ett uttalande till Fortune, där de uppger att företagets molntjänst Icloud inte har utsatts för någon attack. En talesperson för Apple säger:

– Det har inte skett något intrång i något av Apples system, inklusive #Icloud och Apple ID. Den påstådda listan av mailadresser och lösenord verkar ha tagits från någon tidigare komprometterad tjänst från tredje part.

Enligt en källa till Fortune som är bekant med informationen matchar många av adresserna ett intrång på nätverket Linkedin 2012, som offentliggjordes förra året. Apple uppger också att de aktivt bevakar försök att få otillåten tillgång till användarkonton, och samarbetar med rättsväsende för att identifiera utpressarna.

Det är i dagsläget svårt att avgöra allvaret i hackarnas hot, men det kan ändå vara en god idé att se över lösenordet till Icloud och ändra det regelbundet.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.

M1 Pro och M1 Max är här och mer kraftfulla än någonsin och dessutom kommer de sitta i senaste generationen av MacBook Pro.

Idag håller Apple låda och vi trodde att det bara skulle bli Mac men Apple överraskade med AirPods generation tre.

Ikväll är det dags igen för Apple att hålla låda. Vi har gjort en kort sammanfattning om hur du kan se eventet och vad vi tror att Apple kommer visa upp.