Amanda och Jakob testar Ipad (2017)

Ersättaren till Ipad Air 2 är ett steg tillbaka ifråga om tjocklek och vikt, men har ett pris som nog tilltalar många älskare av surfplattan. Amanda och Jakob har testat Apples nygamla Ipad.

Testet är uppdaterat med prestandajämförelse mot äldre IOS-enheter.

Apples strategi för sina IOS-enheter de senaste åren har varit att vid lansering av en ny modell också behålla de gamla, som går ner i pris och tar platsen som instegsmodell i företagets sortiment. Föregående års nya Iphone- och Ipad-modeller blir därför det aktuella årets billigaste modeller. Det är en rutin som tjänat #Apple väl, då resurser inte måste läggas på att produktutveckla en helt ny instegsvariant, och fabriker är redan igång med tillverkning av komponenter som blivit allt mer billiga under ett år.

För kundernas del har det inte heller inneburit några stora kompromisser, då inte minst #Ipad visat sig så livkraftig att en ett år gammal modell ofta duger gott för den som inte kräver det senaste i form av processor och nya funktioner. Vad gäller Ipad-familjen har det snarare varit så att användare behållit sina plattor för länge (från Apples perspektiv) och varit nöjda med att fortsätta använda en Ipad som är flera år gammal utan att känna behov av att uppdatera till en ny modell.

Iphone är mer en modepryl, och här har ny design och fräscha färger större betydelse, inte minst för att folk tenderar att byta telefon oftare än de byter surfplatta. Här testade Apple vattnet genom att släppa Iphone 5C jämte den nya Iphone 5S år 2013. Det var i princip förra årets Iphone 5, men med ett nytt plastchassi i en uppsättning glada färger. På insidan hade däremot inget spännande hänt, och Iphone 5C var således en nygammal produkt. Året därpå flyttade Iphone 5S som vanligt ned ett steg i utbudet, när de nya flaggskeppen Iphone 6 och Iphone 6 Plus lanserades. Iphone 5C behölls, men uppdaterades inte.

Förra året i mars överraskade Apple med att pensionera Iphone 5S och istället släppa en ny modell med snarlik design, men med uppdaterat innanmäte. Iphone SE tjänade flera syften: det var en telefon med 4-tumsskärm för de som tycker att dagens flaggskepp är för stora, och det var en ny fast ändå välbekant instegsmodell för Iphone. Iphone SE säljs fortfarande och är älskad av många.

Vad gäller Ipad har Apple fram tills nu varit nöjda med att låta 2014 års flaggskepp Ipad Air 2 fortsätta att säljas som billigare alternativ när de mer kompetenta Ipad Pro i två storlekar kom förra året. Därtill har Ipad Mini behållits i två varianter för den som föredrar små plattor; Ipad Mini 2 från 2013 och Ipad Mini 4 från 2015.

Inför den här våren ryktades det att Apple skulle göra en storstädning i utbudet av Ipad, och enligt vissa källor släppa nya varianter av både Ipad Mini, Ipad Air och två storlekar av Ipad Pro. Att nya varianter av Ipad Pro är under utveckling kan vi anta, och troligtvis med en ordentlig nydesign även om de inte materialiserats ännu. Det som hände i mars var däremot att Apple begränsade Ipad Mini till en enda modell (en Ipad Mini 4 med 128 gigabyte lagring). Därtill gjorde de samma drag som med Iphone SE, nämligen att släppa en modell i en klassisk storlek med gammal design, men med nytt innanmäte. Apple kallar den kort och gott för Ipad.

Möt helt vanliga Ipad

Bildskärmen är på 9,7 tum och den är i alla avseenden en helt vanlig Ipad. Här finns inga läckra Pro-funktioner som stöd för Apple Pencil, fyra högtalare, stöd för tangentbordsfodral eller Truetone-bildskärm. Här finns istället en Ipad som tycks skräddarsydd för de kunder som vill behålla sin platta länge, och inte tänker använda den till något annat än typiska surfplattesaker; kolla mail, surfa på nätet, använda Netflix och musiktjänster. Därtill har Apple satt ett pris som med företagets mått mätt är riktigt lågt och lockande.

Att den här plattan inte heter Ipad Air 3 är på sätt och vis lätt att förstå. Den är nämligen tjockare än Ipad Air 2, och därmed också tjockare än Ipad Pro 9,7 tum. Här kan vi konstatera ett intressant fenomen ifråga om relationen mellan tjocklek och prestanda. Länge har Apples bärbara enheter varit tjockare men också kraftfullare som till exempel Macbook Pro, eller tunnare men klenare som Macbook Air. Denna tumregel får nu anses bruten; tunnhet är nu i sig en Pro-funktion. Eller så kan vi se det på det här sättet: Apple kan numera göra även enheter med hög prestanda (och högt pris) tunna.

Med sin tjocklek på 7,5 millimeter är faktiskt nya Ipad exakt lika tjock som den första generationen Ipad Air från 2013. Från de som öppnat enheten och granskat innanmätet vet vi också att det inte bara är själva tjockleken som Apple lånat från Air. I princip är det fråga om en lätt modifierad Ipad Air, där anmärkningsvärda skillnader är att mekanisk låsknapp på sidan saknas, och att enheten fått Touch ID. Det är helt enkelt en gammal design, med viss ny funktionalitet och snabbare prestanda.

Processorn på insidan är A9, istället för den A8X som satt i Ipad Air 2 och A7 som satt i Ipad Air. A9 är också samma processor som sitter i Iphone 6S och Iphone 6S Plus. Därmed ligger nya Ipad prestandamässigt efter Iphone 7 och 7 Plus som har Apples senaste processor A10 Fusion, och även efter Ipad Pro där båda modellerna har A9X-processorer som ger högre grafikprestanda. Här är också förklaringen till att nya Ipad är tjockare än den Ipad Air 2 som den ersätter, och tvingats använda den första generationens Ipad Air som mall. A9-processorn måste jobba hårdare för att skyffla runt bildskärmens 2048 × 1536 pixlar än en optimerad X-variant av processorn. Det innebär högre strömförbrukning, vilket kräver ett större batteri för att ge samma batteritid. Nya Ipad ger precis som andra modeller upp till tio timmars användning med Wifi eller upp til nio timmar med mobildata.

Även kameramodulerna är av äldre snitt, med en huvudkamera på 8 megapixel och en Facetime-kamera på 1,2 megapixel. Det är precis som både föregångaren Ipad Air 2 och Ipad Mini 4.

Processorn A9 har vi som sagt mött förut, och det är därför utan särskilt mycket pirr i magen som vi låter nya Ipad gå igenom testlabbets olika prestandamätningar. Vi förväntar oss prestanda motsvarande Iphone 6S, och ganska marginella förändringar jämfört med Ipad Air 2.

Vi kör som vanligt grafiktestet GFX Bench som också det renderar miljöer utanför skärmen, men i 1080p, och mäter uppdateringsfrekvensen av bilder. Vi kör en variant av GFX Bench med stöd för Apples grafikramverk Metal, och testar med en scen som heter T-Rex. Här placerar sig nya Ipad ungefär i mitten, med bara marginella förbättringar jämfört med Ipad Air 2, och tydligt sämre än Ipad Pro 9,7 tum. Vinnaren med god marginal är fortfarande den stora modellen av Ipad Pro, som också är enda IOS-enheten med 4 gigabyte primärminne.

Dessutom testar vi processorn i Geekbench 4, och får resultat både med en kärna och flera kärnor. När vi testat tidigare IOS-enheter har vi använt oss av Geekbench 3, men när nu Geekbench 4 finns ute har vi istället tagit testresultat för övriga enheter från databasen Geekbench Browser, alla uppmätta 6 april 2017. Det ska dock sägas att resultaten vi fått när vi själva testat med version 3 inte skiljer sig nämnvärt från dessa resultat. Precis som i grafiktestet placerar sig nya Ipad ganska mycket i mitten. Den är långsammare än Ipad Pro och de senaste Iphone-varianterna, men marginellt snabbare än äldre enheter. Faktum är att när flera processorkärnor används är skillnaden mot Ipad Air 2 försumbar.

Många kunder som är i målgruppen för Apples nya budget-Ipad har förmodligen äldre Ipad-enheter i sin ägo, och funderar på värdet i att uppgradera. Vi har därför också jämfört Geekbench-resultat mot äldre versioner, så som den första Ipad Air som Ipad lånar sitt utseende från, och även trotjänaren Ipad 2 som 2011 var en revolution.

Även här har vi tagit mätresultat från Geekbench Browser, alla uppmätta 7 april. Värt att nämna är också att tredje generationens Ipad (som var den första modellen med Retina-skärm) och äldre enheter inte kan köra senaste versionen av operativsystemet IOS, utan är uppmätta med IOS 9.3.5 installerat.

I det här gänget står sig nya Ipad genast betydligt bättre. De som använder en Ipad från 2012 kan vänta sig en betydlig prestandaboost vid ett köp. Kanske är det till slut dags att pensionera Ipad 2 eller tredje generationens Ipad? Från en Ipad Air från 2013 är skillnaden också tydlig, men inte lika omfattande.

Batteri

Apple utlovar i vanlig ordning upp till tio timmars batteritid med Ipad, och lite lägre om mobildata används. I vardaglig användning uppnås detta utan problem, och vi kan återigen konstatera att Apple har på fötterna när de pratar om batteritid. Vi kommer inom kort publicera resultaten från våra surf- och videotest, men räknar med att de också kommer ligga på ungefär samma nivå som tidigare Ipad-modeller.

Omdöme

Vi kan konstatera att nya Ipad är ett ihopkok av gammalt och gammalt, där inte mycket nytt står att finna. Bara själva kombinationen är ny, med en design och struktur från Ipad Air, kamera från Ipad Air 2 och processor från Iphone 6S. Bildskärmen är givetvis Retina, men tar i annat fall även den ett steg tillbaka ända till 2013. Ipad Air 2 hade nämligen en bildskärm där panelen och glaset var laminerat, vilket gjorde att pixlarna hamnade närmare ytan. Det saknas på Ipad 2017, med resultatet att informationen på skärmen kan tyckas hamna långt borta från fingret. Det är inte en dålig skärm på något vis, men för den som blivit van vid de nya skärmarna är det ett påtagligt steg tillbaka. Skärmen är inte heller antireflex-behandlad, och det märks också när enheten används i kraftigt ljus.

Så, från Ipad Air 2 är detta alltså en tvivelaktig uppgradering, då enheten blivit både tjockare, tyngre och fått sämre bildskärm. Däremot har den blivit snabbare, och de som stör sig på en utstickande kameramodul på baksidan kan glädjas åt att så inte är fallet här. Men finns det då något skäl att föredra Ipad? Ja det gör det faktiskt, nämligen priset.

Nya Ipad kostar i grundutförande 3 995 kronor. Då ingår 32 gigabyte lagringsutrymme och Wifi-anslutning. För att få LTE-anslutning med lika mycket lagring kostar det 5 495 kronor. 128 gigabyte lagring går att köpa för 5 195 kronor (enbart Wifi) eller 6 695 kronor (Wifi + LTE). Det är en riktigt attraktiv prissättning, och väldigt många Ipad-användare lär bli ordentligt nöja även med den billigaste varianten.

Ipad är helt enkelt en Ipad för alla de som inte har behov av en Ipad Pro med stöd för penna, tangentbord och andra avancerade funktioner. Det här är en produkt för de som surfar på internet, spelar spel och kollar på Netflix. I det perspektivet är tjockleken och tyngden ett minus, men förmodligen inte ett särskilt stort sådant. Att bildskärmen är av äldre modell är värre, särskilt för de som tittar mycket på film. Men det låga priset lindrar mer än väl detta, och gör att denna lite tråkiga och icke-fenomenala Ipad utan förbehåll kan rekommenderas för de som letar efter en robust och trevlig surfplatta för att täcka vardagsbehoven.

De som kräver mer från en Ipad, och som vill ha det tunnaste, snabbaste med den bästa skärmen rekommenderas istället att vänta tills Apple uppdaterar Ipad Pro.