Amanda testar Fitbit Alta HR

Fitbits aktivitetsarmband Alta HR har fått pulsmätare och nytt spänne tillsammans med en välkommen uppdatering av mjukvara, nämligen sömnmätning. Amanda testar.

Nyligen kartlades ungdomars konsumtionsmönster i USA. Även om undersökningen visade att intresset för Apples smarta klocka ökar så har #Apple Watch långt kvar innan den blir lika populär bland unga som Fitbit. Hela 71 procent av ungdomarna som deltog i enkäten föredrog Fitbit som aktivitetsarmband. Det som är den stora skillnaden mellan Fitbits armband och Apple Watch är att Apples klocka huvudsakligen är en smart klocka som även samlar in data kring aktivitet, rörelsemönster och hälsa. De flesta av Fitbits produkter är däremot huvudsakligen till för att samla in data kring träning, aktivitet och vanor men Fitbit slänger även in smarta funktioner.

I senaste modellen av Apple Watch har Apple tydligare riktat in sig på sport och hälsa för att tilltala en aktiv målgrupp. I ett samarbete med Nike släppte de i september förra året Apple Watch Nike Plus, även om den hårdvarumässigt inte skiljer sig från de andra Apple Watch Series 2-modellerna är Apples val att marknadsföra den som en attraktiv sportklocka ett tydligt steg mot att tävla med märken som #Fitbit i popularitet.

En stor skillnad mellan Apples klocka och Fitbit är priset. De flesta av Fitbits klockor ligger på runt 1 500 kronor, men alltifrån den billigaste produkten Zip som kostar 550 kronor till den dyraste modellen Blaze som kostar 2 250 kronor finns. Apples billigaste klocka kostar närmare 3 000 kronor och den dyraste kostar närmare 14 500 kronor. Till vardags bär jag en första generationens Apple Watch och jag ska delvis se hur Fitbit står sig mot Apples smarta klocka när det gäller insamling av data kring aktivitet och hälsa.

Fitbit har nyligen lanserat #Alta HR som förvisso inte går att jämföra med en Apple Watch utifrån ett smartklockperspektiv men som är relevant att jämföra när det kommer till pulsmätning och insamling av tränings- och vanedata.

Det som är nytt med Alta HR är att aktivitetsarmbandet nu har fått pulsmätning precis som syskonen Charge 2, Blaze och Surge utan att bli speciellt mycket större. Denna välkomna uppdatering står dock inte ensam; Fitbit har även uppdaterat en gammal funktion i appen, nämligen registrering av sömn.

Nätt men lite svettig

Alta tillhör en av Fitbits enklare modeller men har i och med denna uppdatering blivit snäppet mer avancerad och pålitlig. Den största förändringen, pulsmätaren, har enligt Fitbit varit en önskan från många användare. Ett annat önskemål som Fitbit lyssnat på är att ändra spänne på armbandet. Till silikon- och läderarmbandet har Fitbit bytt ut det tidigare spännet mot ett mer traditionellt bygelspänne. I övrigt är det mycket som är sig lik och Fitbits design känns igen.

I vanlig ordning är standardarmbandet i silikon, provexemplaret vi har är svart men det finns även färgerna blågrå, fuchsia, korall och mjuk rosa. Det går även att välja om du vill att själva enheten ska vara silver, svart eller rosa guld. Du kan också välja läderarmband i färgerna brun, indigo, eller lavendel eller en specialmodell med armband i rostfritt stål.

Personligen skulle jag välja ett armband i läder, för efter ett tag känns handleden rätt instängd och jag får ofta flytta på barmbandet för att handleden inte ska bli svettig. Silikonarmbandet samlar också lätt på sig smuts och damm. Jag tycker dessutom att Alta HR delvis är obekväm att ha på sig. Själva armbandet är styvt precis där det fäster i själva enheten och det är först en bit ner på armbandet som det blir följsamt och mjukt. Detta är för att på något sätt följa handledens naturliga form, men jag känner mig mest instängd då det är svårare att vrida armbandet runt handleden vilket jag ofta gör för att ge huden lite luft. I det här avseendet är Apple Watch mycket bekvämare eftersom armbandet är mjukt och följsamt hela vägen och klockan på inget sätt försöker följa handledens naturliga form.

I samband med lanseringen av Alta HR uppdateras även appen med nya funktioner för de modeller som har pulsmätare, nämligen sömnmätningen. Tidigare har Fitbits app samlat in och presenterat data kring användarens sömnvanor utifrån kategorierna sovande, orolig sömn och vaken. Orolig sömn registrerades inte som sömn när jag har testat Fitbits produkter tidigare. Detta gjorde mig många gånger mer stressad än när jag inte mätte mina sömnmönster alls, eftersom det stod att jag endast sovit tre eller fyra timmar per natt.

Nu registrerar Fitbit sömn utifrån kategorierna REM-sömn, lätt sömn, djup sömn och vaken. Diagrammen är betydligt mer detaljerade och en mer nyanserad bild över användarens sömncykel visas. Du kan inte bara se hur du har sovit under natten, utan du kan även sätta upp mål om hur många timmar per natt du vill sova samt inom vilka intervaller. Jag har i min app ställt in att mitt mål är att sova 8 timmar per natt, helst mellan klockan 22 på kvällen och 6 på morgonen. Detta har gått sådär men det har hjälpt mig att bli bättre på rutiner och att komma ihåg att gå och lägga mig i tid.

Jag uppskattar verkligen den här uppdateringen gällande sömnmätning. Även om att jag får ut mycket av att registrera mina träningspass och hålla koll på puls, får nyfikenheten över att se hur jag sovit mig oftare att ta upp mobilen. I vanliga fall är känslan av en dålig eller god natts sömn otroligt subjektiv, vilket jag märkt ännu tydligare när jag har använt Alta HR. Flera gånger när jag vaknat och tänkt att jag inte sovit gott visar appen motsatsen. Det har även hänt att jag har vaknat och tänkt att jag sovit gott men diagrammet visar att jag sovit otroligt ojämnt. För det mesta har det varit lugnande att se att jag faktiskt sovit mycket även under nätter när det känts som att jag inte sovit en blund.

Jag gillar också detaljnivån i sömndiagrammen. Genom diagrammet kan jag se min sömncykel, hur stor del av min sömn som består av lätt eller djupsömn, hur ofta och när jag är vaken. Eftersom batteritiden är upp till sju dagar (ungefär 5 till 6 dagar när jag har använt den) kan jag med lugn gå och lägga mig med den på armen på kvällen utan att vara orolig för Alta HR ska ladda ur.

Här upplever jag en stor skillnad mellan Apple Watch och Alta HR. Jag får förvisso mycket mer funktioner och finesser med Apple Watch men den måste jag ladda varje kväll och vissa dagar räcker inte ens batteriet en hel dag. Vardagen ser ut så för mig att det är svårt för mig att ladda min Apple Watch någon annan tid på dygnet än under natten. Det innebär att jag går miste om denna data. Presentationen av sömn i Apples egen hälsoapp är heller ingenting jämfört med Fitbits egen app. Informationen som ges i Apples app Hälsa är när du lade dig i sängen, samt mellan vilka tider du sov. Detta presenteras inte heller på något lättillgängligt sätt och det är relativt svårt att se mönster kring din sömn.

Det ska dock sägas att det finns mer avancerade appar för IOS som mäter sömn, exempelvis Sleep Cycle. Denna kan integrera med Hälsa, och ge bättre sömndata. Jag hade dock velat se en mer kompetent inbyggd sömnspårare i Apple Watch och dess mjukvara.

Jag uppskattar sömnregisteringen så mycket i Fitbits app att jag skulle kunna köpa en Alta HR som ett komplement till Apple Watch när jag sover för att få en mer detaljerad sömnanalys.

Fitbits app är dessutom hjälpsam. Inte nog med att den samlar in detaljerad information kring min sömn, den berättar också vad alla sömnstadier har för olika kvaliteter och fördelar. Det jag dock till en början saknade innan jag fått egna data är vilka mängd av varje sömnstadie som är önskvärd. Jag vill kunna jämföra mina resultat med ”den perfekta sömnen”. Jag har dessvärre bistert få inse att ”den perfekta sömnen” inte finns. Jag googlade flitigt kring detta och upptäckte att det är svårt att finna några konkreta svar och att ”den perfekta sömnen” är högst personligt.

Fitbit är sig lik och vilopulsen är ett kärt återseende

I övrigt är appen sig lik. Om du vill ha en mer detaljerad recension av Fitbits app går det att läsa vår recension av Fitbit Charge 2. En sak som jag tidigare inte förstått hur mycket jag saknat är den dagliga vilopulsen som visas i Fitbits app. I appen visas dels dagens puls i form av ett diagram som på ett bra sätt visar tendenser och mönster. Därtill finns även den dagliga vilopulsen lätt tillgänglig till skillnad från i Apples app Hälsa. Vilopulsen är inte något som presenteras i Hälsa och resultatet visas inte på långa vägar lika pedagogiskt och lättillgängligt som i Fitbits app. Vilopuls och puls är absolut inte något nytt för Fitbit men så klart nytt för Alta-serien och något som jag gillar överraskande mycket eftersom det kan ge vissa indikationer om kommande förkylningar, och det kan vara avgörande för den som idrottar mycket.

Flera gånger under testets gång har jag jämfört mätresultaten mellan Apple Watch och Alta HR. Tidigare har bland annat en studie från forskare på Cleveland Clinic visat att Apple Watch har den mest adekvata pulsätningen. Studien undersökte första generationens Apple Watch, Fitbit Charge HR, Mio Alpha och Basis Peak. Särskilt svårt är det för pulsmätare att registrera korrekt data i aktiviteter som radikalt höjer pulsen på användaren. Vid hög aktivitet hade de flesta pulsmätarna svårt att hänga med.

Jag har vid flera olika tillfällen jämfört resultaten i Apple Watch och Alta HR, och inte märkt några större skillnader. På grund av en knäskada har jag inte kunnat mäta högpulsaktiviteter på runt 170 slag i minuten och över, men jag har testat och jämfört aktiviteter motsvarande rask gång och cykling. Jag har i princip inte märkte någon skillnad mellan de två produkterna. På sin höjd skilde det något hjärtslag mellan de olika enheternas resultat.

Sammanfattning:

Jag gillar Fitbit Alta HR i sin enkelhet och jag tycker att uppdateringen med sömnmätning är varmt välkommen. Under min tid med Alta HR har mitt intresse för sömn och sömnkvalitet faktiskt ökat avsevärt och det första jag gör nästan varje morgon är numera att ta upp mobilen för att kolla hur min sömn under natten har varit.

Tillskottet av pulsmätning gör Fitbit Alta HR till en attraktiv produkt, särskilt för de som snarare är intresserade av att hålla koll på mönster och få bättre vanor än väldigt specifika resultat och många smarta funktioner.

Det är vissa funktioner som saknas men på det stora hela är Fibit Alta HR en väldigt prisvärd produkt som håller vad den lovar. I fråga om smart klocka går den inte ens att jämföra med Apples Watch eftersom det snarare är ett aktivitetsarmband än en smart klocka, men när det gäller presentation av sömndata och vilopuls skulle jag säga att Fitbit är något vassare än Apple Watch.

Fördelar:
+ Lång batteritid
+ Sömnmätningar och presentation av data
+ Prisvärd

Nackdelar
– Silikonarmbandet blir lätt smutsigt och andas inte så bra
– Kan inte sätta igång träning manuellt i armbandet