Microsoft söker balansen med Surface Laptop

Microsoft presenterar sin nya bärbara dator som de hoppas ska bli det självklara valet för studenter. Med tunn formfaktor, hög prestanda, bra batteritid och ett attraktivt pris tar Surface Laptop direkt sikte på Apples Macbook-datorer.

I enlighet med förhandsrykten och läckta produktbilder visade #Microsoft idag upp en ny bärbar dator i form av Surface Laptop. I korthet handlar det om en 13,5-tummare som som utlovar en balans mellan tunnhet, prestanda, pris och batteritid. Den huvudsakliga målgruppen är studenter.

Till skillnad från Surface Book är Surface Laptop inte en hybridenhet, och skärmen har visserligen stöd för ritdonet Surface Pen, men går inte att ta loss och använda som platta. Designmässigt är annars den nya datorn en nära släkting till plattan Surface Pro 4, med ett liknande tangentbord klätt i det syntetiska tyget alcantara. Fyra olika färger finns att välja på; burgundyröd, grafitguld, platinum och koboltblå.

Trots att datorn levereras med det molnfokuserade operativsystemet Windows 10 S är Surface Laptop mer en direkt konkurrent med Apples Macbook än Googles Chromebook. Datorn erbjuder ett snabbt flashbaserat lagringsutrymme på från 128 gigabyte till hela 1 terrabyte, helt integrerad i moderkortet. Som processor används Intels senaste Core i5 eller i7-processorer, och enligt Microsoft är Surface Laptop snabbare än i7-modellen av Macbook Pro som släpptes i höstas.

Därtill utlovas en batteritid på imponerande 14,5 timmar vilket är en bra bit mer än konkurrenten Apples Macbook-, Macbook Pro- och Macbook Air-modeller. Priset för grundmodellen är också konkurrenskraftigt, nämligen 999 dollar eller ungefär 9 000 kronor plus moms. Surface Laptop börjar säljas 15 juni och kan förbokas i Microsoft Store.