Microsoft presenterar designfilosofin Fluent Design System

Den nya designfilosofin kommer medföra den största designändringen för Windows-plattformen sedan Windows 8.

Tidigare i år läckte bilder på ett nytt Windows 10-gränssnitt ut på nätet. Det nya gränssnittet använde kodnamnet Project Neon och visade upp ett gränssnitt med mer transparens och färger än vad dagens Windows 10-gränssnitt erbjuder. Under andra dagen av utvecklarkonferensen #Build 2017 presenterade #Microsoft till slut det officiella namnet på den nya grafiska inriktningen, kallad Fluent Design System.

Fluent Design System bygger på samma grundläggande designprinciper som används i Windows 10, kallat Microsoft Design Language 2 (MDL2), men utökar denna med just den transparens och de färgövergångar som läckte tidigare i år. Denna ytliga förändring är dock bara en liten del av det som utgör fundamenten i Fluent Design System. Designfilosofin består av fem huvudsakliga delar: ljussättning, djupkänsla, rörelse, material och skala.

Ljussättning avser att designen ska undvika att låta andra delar av gränssnittet distrahera användaren, och använda färger för att strålkastaren på det som är viktigt för användaren för tillfället. Djupkänsla avser som namnet antyder att gränssnitten ska kunna använda sig av djup för att bygga lager av interaktiva gränssnitt, istället för de tvådimensionella gränssnitt som används idag.

Rörelse avser att gränssnittet ska kunna förmedla förhållandet mellan olika gränssnittselement och hur deras "rörelse" påverkar varandra, exempelvis att ett element kan studsa till när det kommer i kontakt med ett annat. Material avser helt enkelt att gränssnittet ska utnyttja tillgängligt skärmutrymme på ett så effektivt sätt som möjligt så att mjukvarans innehåll sätts i första rummet.

Skala avser att gränssnitten ska kunna expanderas till att passa fler typer av enheter. Fluent Design System ska låta ett gränssnitt naturligt växa till en mjukvara som körs på en Xbox One och visas upp på en tv-skärm, men även på en bärbar dator som kör Windows 10 eller en telefon som kör Windows 10 for Mobile.

Om de olika elementen i Fluent Design System känns bekanta är det inte utan anledning. Många principer delas med Googles Material Design-filosofi som också fokuserar på gränssnitt som sätter innehåll i fokus, gränssnittselement som reagerar fysiskt på varandra, med mera.

Fluent Design System är dock inte en del av höstens stora Windows-uppdatering kallad Fall Creator's Update, utan är ett mer långsiktigt projekt som kommer att rullas ut stegvis med de större årliga uppdateringarna av Windows-plattformen.