Guide: Bästa abonnemangen för EU‑resan

Roamingavgifterna försvinner, och de flesta svenska operatörer inför fri surf inom EU. Men många abonnemang har blivit dyrare, samtidigt som surfpotten har ökats. 99mac guidar till den lägsta surfkostnaden.

De flesta av oss har säkert hört skräckhistorierna om svenskar som semestrat i utlandet, bara för att mötas av en ordentligt saftig mobilräkning vid hemkomsten. Boven i dramat är oftast de dyra roaming-avgifterna som tas ut vid mobilsurf utomlands, men detta är snart ett minne blott tack vare ny EU-lagstiftning.

Från och med idag är det nämligen förbjudet för operatörer att ta ut extra avgifter för roaming. Det innebär i korthet att den som reser utomlands inom EU kan surfa och använda sin mobiltelefon till samma kostnad som hemma.

Vad är roaming?

Roaming betyder att du på resa utomlands kopplar upp dig via en annan operatör än den du normalt använder hemma. Detta är ett avtal mellan din vanliga operatör och en lokal operatör i det land du befinner dig i.

Det finns ingen laglig skyldighet att erbjuda roaming, men från och med 15 juni är det förbjudet att ta ut extra surfavgifter för roaming inom EU-området samt Norge, Island och Liechenstein.

Många av de svenska teleoperatörerna har redan infört fri roaming, till exempel Telenor som gjorde detta redan förra året. De nya reglerna har dock en baksida; nämligen att de vanliga abonnemangen i många fall har blivit dyrare när operatörerna kompenserar för inkomstbortfallet från roaming.

Vilket abonnemang är då förmånligast för EU-resenärer som vill kunna surfa? Vi har jämfört befintliga abonnemang hos de fyra största operatörerna; Telia, Tele 2, Tre och Telenor.

Hur mycket data behövs?

Det beror naturligtvis på vad du använder mobilen till. Om du är ute och reser går det generellt åt mer data för tjänster som epost, kartor och för att hitta restaurangtips än när du är hemma. Samtidigt kanske strömmande tjänster för video och musik används mindre än i vanliga fall.

Video

Ska du se en långfilm på hotellet? Se till att strömma den över Wifi om det är möjligt. En HD-film tar upp flera gigabyte, och kan snabbt bränna hål på din surfpott.
Ett exempel är filmen Arrival, köpt på Itunes, som är knappt två timmar lång och tar upp 4,18 gigabyte.

Netflix erbjuder nu möjligheten att ladda ner många avsnitt till mobilen i förväg, vilket kan vara ett bra sätt att hålla dataförbrukningen nere. Ett avsnitt av Master of None på 30 minuter tar upp drygt 400 megabyte.

Musik

En poplåt på tre minuter från Apple Music är cirka 7 megabyte. Ett helt musikalbum är drygt 100 megabyte. När du strömmar musik går det i till exempel Spotify att välja en lägre kvalitet, vilket använder mindre data. Att strömma med högsta kvalitet (320kbps) motsvarar runt 115 megabyte per timme, så om du spisar Spotify en hel dag bränner du nästan 1 gigabyte av din data.

Övrigt

Hur mycket data övriga tjänster, som kartor, mail och webbläsaren använder varierar enormt mycket och är svårt att uttala sig om generellt. Ett bra tips är dock att använda mobilens information om din dataförbrukning inför resan för att få en överblick av hur mycket som brukar gå åt.

Värt att notera är att IOS inte visar mobildataförbrukning per månad. Istället visas förbrukning under "aktuell period", vilket betyder sedan användaren nollställde den sist. För att få en bra översikt av hur mycket data som går under en vecka gäller det alltså att själva nollställa i början av veckan, och sedan kolla igen slutet av den.

Telia

Telia erbjuder EU-roaming till alla sina abonnemang. Värt att observera är dock att surfmängden utomlands begränsas till 20GB, även om du har ett abonnemang med mer data.

Telia tar ut en startavgift på 250 kronor för alla abonnemang, och en fakturaavgift på 29 kronor per månad. Fakturavgiften slopas om du betalar med e-faktura.

Mobil Komplett 0,2GB
129kr/mån

Mobil Komplett 1GB
199kr/mån

Mobil Komplett 6GB
339kr/mån

Mobil Komplett 20GB
439kr/mån
Surfpott ingår; spara upp till 100GB data.

Mobil Komplett 40GB
539kr/mån
EU-roaming max 20GB
Surfpott ingår; spara upp till 100GB data.

Mobil Komplett 60GB
639kr/mån
EU-roaming max 20GB
Surfpott ingår; spara upp till 100GB data.

Mobil Komplett 100GB
739kr/mån
EU-roaming max 20GB
Surfpott ingår; spara upp till 100GB data.

Extra surf (även inom EU)
1GB: 99kr
5GB: 179kr
10GB: 249kr

Särskilda erbjudanden

Telia erbjuder ungdomsrabatt på 50 kronor i månaden för alla i åldrarna 18-27 år. Detta gäller endast abonnemangen med 6GB data eller mer, och då ingår även 3 månaders Spotify Premium.

Telia lockar också med kostnadsfri surf på sociala medier; i hela EU/EES-området. I detta omfattas bland annat Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp och flera andra tjänster. Om du är en flitig användare av sociala medier kan alltså detta vara ett argument för att välja telias abonnemang.

Telia erbjuder att koppla dina barn till huvudabonnemanget, vilket kostar 149 kronor i månaden. Detta gäller Mobil Komplett-abonnemangen med 20GB data eller mer. Upp till nio barn kan ansluta, och får då eget telefonnummer medan datamängden delas mellan samtliga.

Tele 2

Tele 2 gick i 2014 i täten med att slopa bindningstiden på sina abonnemang. Operatören erbjuder EU-roaming till alla sina abonnemang, men mängden data är begränsad till maximalt 30GB även om du har Tele 2:s abonnemang med obegränsad surfmängd i Sverige.

Tele 2 tar ut en startavgift på 250 kronor för alla abonnemang, och en fakturaavgift på 35 kronor per månad. Fakturavgiften slopas om du betalar med e-faktura eller autogiro.

Fast Pris 1GB
199kr/mån

Fast Pris 5GB
249kr/mån

Fast Pris 15GB
299kr/mån

Fast Pris 30GB
349kr/mån

Unlimited
499kr/mån
EU-roaming max 30GB

Extra surf (även inom EU)
1GB: 99kr
3GB: 199kr
5GB: 299kr

Särskilda erbjudanden

Tele 2 erbjuder också ett extra simkort gratis till sina abonnemang, vilket är praktiskt om du har en Ipad eller annan platta med på resan. Detta kort delar mobildata med huvudenheten.

Tele 2 erbjuder 20 procent i studentrabatt på abonnemangen med 5GB data eller mer. Rabatten gäller de första två åren, och kräver intyg med Mecenatkort.

Tre

Tre erbjuder EU-roaming till alla sina abonnemang, och följer den inhemska datamängden. Det innebär att om du har ett abonnemang med 60GB surf kan du använda hela den mängden inom EU, utan extra surfkostnader.

Tre tar en fakturaavgift på 35 kronor i månaden, men den kostnaden blir 0 vid betalning via e-faktura eller autogiro. Just nu bjuder Tre på anslutningsavgiften (250 kronor).

3Fastpris 1GB
229kr/mån

3Fastpris 3GB
279kr/mån

3Fastpris 6GB
329kr/mån

3Fastpris 15GB
399kr/mån

3Fastpris 30GB
479kr/mån

3Fastpris 60GB
579kr/mån

Extra surf (även inom EU)
0,2GB: 49kr
1GB: 99kr
3GB: 149kr
5GB: 169kr
10GB: 249kr
20GB: 349kr

Telenor

Telenor erbjuder förutom EU-roaming även surf i de populära semestermålen Thailand, Malaysia och Myanmar. Roaming-mängden är dock begränsad till maximalt 100GB.

Telenor tar en fakturaavgift på 49 kronor i månaden, men den kostnaden kan tas bort genom att byta till e-faktura eller autogiro med sms-notifiering. Just nu bjuder Telenor på anslutningsavgiften (250 kronor) för den som beställer via nätet.

Telenor Frihet 1,5GB
249kr/mån utan bindningstid

Telenor Frihet 3GB
299kr/mån utan bindningstid
249kr/mån med 2 års bindningstid

Telenor Frihet 6GB
349kr/mån utan bindningstid
299kr/mån med 2 års bindningstid

Telenor Frihet 20GB
399kr/mån utan
329kr/mån med 2 års bindningstid

Telenor Frihet 40GB
499kr/mån utan bindningstid
379kr/mån med 2 års bindningstid

Telenor Frihet 60GB
599kr/mån utan bindningstid
429kr/mån med 2 års bindningstid

Telenor Frihet Obegränsat
749kr/mån utan bindningstid
549kr/mån med 2 års bindningstid
EU-roaming max 100GB

Extra surf (även inom EU)
0,2GB: 39kr
1GB: 89kr
3GB: 149kr
10GB: 249kr
20GB: 349kr

Särskilda erbjudanden

Genom Telenor Familj kan upp till sju extra personer läggas till huvudabonnemanget, som kan dela på datamängden och alla får egna telefonnummer. Varje ny användare kostar 149 kronor extra per månad. Som en bonus ringer också alla i familjen gratis till varandra i hela världen. Detta går att teckna med abonnemangen som har 20GB data eller mer.

Klarar du dig med 5GB?

Många människor klarar sig förmodligen bra med 5GB data per månad, både hemma och på resa ute i EU-området. Det räcker bra för att spela strömmande musik ungefär en timme per dag, och surfa i lagom mängd. Däremot försvinner denna datamängd snabbt för den som vill spela strömmande video.

Om 5GB räcker är Tele 2 ett bra alternativ, som har ett abonnemang för 249 kronor i månaden. Hela denna mängd kan också användas för att surfa inom hela EU. Tele 2 erbjuder också ett abonnemang med 15GB data för bara 299 kronor, som verkligen borde räcka till de flesta. Däremot är Tele 2 dyrast av de fyra operatörerna när det gäller att köpa till extra data, så se till att du inte behöver mer.

Behöver du mycket data?

Den som behöver riktigt mycket data, och dessutom reser mycket kan istället rekommenderas att titta på Telenor, som erbjuder upp till 100GB roaming inom EU. Här finns ett abonnemang med obegränsad datamängd (i Sverige) för 749 kronor i månaden eller 60GB för 599 kronor i månaden. Det är inte billigt, men då lär datamängden garanterat räcka oavsett i vilket EU-land du befinner dig. Telenor är också billigast när det gäller att köpa till extra data, och 1GB extra kostar 89 kronor.

En annan fördel med Telenor är att de utökat fri roaming till några fler länder, nämligen Thailand, Malaysia och Myanmar. En varning ska dock utfärdas, då Telenor fortfarande erbjuder abonnemang med bindningstid. Priserna ovan är dock de som gäller utan bindningstid.

Tre är jämförelsevis dyra när det gäller abonnemang med mindre datamängd, och inte heller billigast när datamängden ökar. Däremot erbjuder Tre många alternativ vid köp av extradata. I övrigt är Tre framförallt enkel och överskådlig, och har ingen gräns för hur mycket av din data som kan användas för EU-roaming.

Telia vinner heller ingen billighetstävling, utan är generellt dyrast när det gäller grundpriser för abonnemang. Däremot lockar Telia med fri surf på sociala medier, vilket kan dra ner dataförbrukningen ordentligt beroende på vem det är som surfar.

Trevlig resa!