Android O – snabbare och tunnare
Android O blir ett snabbare och följsammare operativsystem, tack vare optimeringar under ytan och användarfunktioner så som smart markering och bild-i-bild.
Bland alla nyheter om maskinlärning och smarta enheter hann Google under gårdagkvällen också med att demonstrera senaste versionen av sitt operativsystem för mobiler. Android O som den kallas fick inget fullständigt namn under kvällen, så det är fortfarande en öppen fråga vilken godsak som ska titulera systemet.
Däremot visades en rad nya funktioner, av vilka många dock varit kända sedan tidigare. Fokus i årets Android-version är vad Google kallar "vitals", vilket kan förstås som välbehövliga optimeringar och förbättringar under ytan. Bland annat har uppstartstiden förbättrats avsevärts, och på en Pixel-telefon ska Android O starta upp dubbelt så snabbt som föregångaren Android Nougat.
Android O får också förbättrad batteritid, mycket tack vare skarpare gränser för hur länge appar tillåts vara aktiva i bakgrunden. Googles satsning på säkerhet i Android blir också mer synlig, genom initiativet Google Play Protect. Appar från butiken skannas, och om något skadligt upptäcks kan appen blockeras. Denna funktion har funnits tidigare, men är nu visuellt tydlig för användaren.
I en överraskande slutkläm meddelade Google också att företaget omfamnar programmeringsspråket Kotlin, och ger detta officiellt stöd som utvecklingsspråk för Android.
Bild-i-bild och smarta markeringar
Nya användarfunktioner saknas inte helt i Android O, bland annat lanseras ett bild-i-bild-läge där appar som Youtube eller Skype kan läggas i ett fristående fönster för att möjliggöra annat arbete med mobilen samtidigt.
Googles satsning på maskinlärning syns även i nya Android, där textmarkering blivit smartare och nu kan avgöra kontexten för det som markeras. Det innebär i praktiken att det räcker med att dubbeltrycka på ett telefonnummer eller namnet på en plats i text, så ska systemet räkna ut att hela namnet eller numret ska markeras. Via en kontextuell meny ges också ögonblicklig tillgång till Google Maps eller telefon för att hantera informationen.
Android O får också så kallade notisprickar för att visa aktivitet i en app. Detta påminner i mångt och mycket om de röda app-märken som återfinns i Apples IOS, men är i samma färgtema som den tillhörande appen. Genom att trycka på pricken öppnas också en meny som visar vilken aktivitet som hänt.
Tunnare Android O med Android Go
Google tillkännagav också en stor satsning på billigare mobiltelefoner med klenare prestanda och mindre minne. Detta initiativ kallas Android Go, och innebär både ett tunnare och slimmat operativsystem samt nedbantade appar. Android O blir det första systemet att få en Go-version, vilket installeras på alla Android-telefoner med 1 gigabyte primärminne eller mindre. Framtida versioner av Android ska ge alla enheter tillgång till Android Go om så önskas.
Android Go är alltså skräddarsytt för billigare mobiler, men också för platser där uppkoppling och mobildata är begränsad. Systemet visar tydligt hur mycket mobildata som finns att tillgå, och hur mycket data specifika processer kommer att kräva. Speciella Go-versioner av Googles appar ska bidra till detta, till exempel visades Youtube Go, som erbjuder ett offline-läge där videoklipp kan laddas ned över Wifi för att avnjutas senare. Det går där också att välja lägre kvalitet på videoklippet för att spara data, och slutligen dela klippen till en annan mobil direkt, utan att belasta mobilnätet.
Under demonstrationen syntes också appar från tredje part, till exempel Facebook Lite, och utvecklare uppmanades att hoppa på tåget med sina egna appar.
Android O finns nu tillgänglig som en betaversion, och den skarpa versionen väntas under hösten.