Stockholms landsting har slagit fast att digitala tjänster ska vara en garanterad möjlighet hos alla vårdgivare i länet framöver.
I dagens samhälle blir allt fler grundläggande funktioner digitaliserade, men vården är ett område som inte riktigt har hängt med. Detta tycker inte Stockholms landsting är särskilt vettigt och har därför slagit fast att digitala tjänster inom vården ska vara garanterade av vårdgivare i Stockholms län.
DN rapporterar att Stockholms landsting har bestämt att 2017 års budget ska ha utrymme för utökad digital vård, och hårdare krav ska ställas på att vårdgivare ska erbjuda digital tillgänglighet för vårdtagare. Enligt Daniel Forslund, innovationslandstingsråd, ska det bli obligatoriskt med digitala tjänster i en gradvis övergång.
Vissa grundläggande tjänster ska erbjudas, exempelvis möjligheten att läsa sin journal på nätet, boka och avboka tider, tillgång till ett elektroniskt frikort, med mera. Att digitala tjänster inte finns tillgängliga hos vårdgivarna uppges vara anledningen till att fristående tjänster gjorts tillgängliga, exempelvis appen Kry och Mindoktor, som får agera substitut när vårdtagarna inte kan ta del av sjukvården i digital form.
Stockholms landsting förväntar sig att samtliga vårdcentraler i Stockholm ska vara anslutna till digitala tjänster under nästa år. Förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan andra landsting runtom i landet följer efter i samma fotspår.