Huawei visar upp Matebook X

Kinesiska Huawei gör ett utfall mot marknaden för bärbara datorer med sin Macbook-liknande och tunna Matebook X.

Nyligen visade Microsoft upp sin bärbara dator Surface Laptop, och nu följer #Huawei upp med en egen tunn och smidig premiumdator i det bärbara segmentet. Datorn heter Matebook X, och det är inte bara till namnet den påminner om Apples Macbook-modeller. Både vad gäller utseende och pris liknar Matebook X något från Cupertino, om Apple skulle ge sin Macbook Air en modern uppdatering vill säga.

Matebook X har en bildskärm på 13 tum med upplösningen 2 160 x 1 440 pixel, det vill säga lägre än Apples 13-tums Macbook Pro med sina 2 560 x 1 600 pixel, och även något lägre än 12-tums Macbook som har 2 304 x 1 440 pixel. Med smala ramar på endast 4,4 millimeter lär bildskärmen ändå vara riktigt tjusig. Huawei lyckas också slå Apple ifråga om tunnhet, då Matebook X endast är 12,5 millimeter tjock. Det kan jämföras med 13-tums Macbook Pro vars tjocklek är 15 millimeter och 12-tums Macbook som är 13 millimeter på tjockaste stället.

Dongel medföljer

Även vad gäller anslutningar spelar Matebook X i samma liga som Macbook Pro, åtminstone modellen utan Touch Bar. Huawei har nämligen utrustat sin dator med en hörlursutgång och två stycken USB Type-C-portar, varav dock bara den vänstra kan användas för att ladda upp datorns batteri. Huawei skickar generöst nog med en adapter som också ger tillgång till en USB Type-A, DVI, HDMI och en USB Type-C för vidarekoppling. Troligtvis är det många kunder som blir glada för att slippa köpa en separat sådan.

På insidan är Matebook X modern men utan att överraska. Det går att köpa datorn med sjunde generationens Intel i5- eller i7-processorer, 8 gigabyte primärminne och SSD-lagring på 256 eller 512 gigabyte. Huawei utlovar en batteritid på upp till 10 timmar.

Matebook X har också utrustats med fingeravtrycksläsare med samma sensor som används i Huaweis smarta mobiler. Avläsaren använder Windows Hello för att logga in på datorn. Matebook X kommer i Sverige att säljas i två färger som också känns igen från Apples sortiment; nämligen rymdgrå och rosa guld. På andra marknader finns också en tredje färg som kallas prestige gold.

Matebook X börjar säljas i Sverige under sensommaren. Priset för grundmodellen med i5-processor, 8 gigabyte primärminne och 256 gigabyte lagringsminne är 13 490 kronor. Den dyrare modellen med i7-processor och 512 gigabyte lagring kostar 15 990 kronor.

Vad tror du? Kan Huawei locka kunder från Apple med sin dator Matebook X? Eller är detta bara en Macbook-kopia för Windows-användare?