Macbook (2017) – tredje gången gillt

Den tredje generationen av superlätta datorn Macbook med Retina-skärm får en märkbar prestandaförbättring, och lockar med en mycket välkommen förändring av hårdvaran. Jakob Nilsson har testat.

Det här är den tredje versionen av Apples supertunna bärbara dator med det anrika namnet #Macbook. Det är också den tredje modellen jag testar för 99mac, och sedan förra året har jag dessutom använt ett eget exemplar av Macbook som min huvudsakliga hemmadator. När nu 2017 års modell är här kan jag alltså bedöma den utifrån en omfattande tidigare erfarenhet av produkten.

När den första versionen av Macbook lanserades 2015 berömde jag den för sin supertunna formfaktor och låga vikt, och uppskattade den knivskarpa Retina-bildskärmen. Jag delade ut en rekommendation, men konstaterade att den låga prestandan och det höga priset gjorde att det knappast var en dator för alla. Den var för dyr för att tilltala målgruppen som letar en "vanlig" Mac och inte kräver den högsta prestandan, och för klen i kretsarna för att locka många av proffsanvändarna. Den enda USB Type C-porten var en begränsning för många, även om jag själv i praktiken inte tyckte att det var ett stort problem. Tangentbordet krävde en tid att vänja sig vid, men fungerade därefter bra.

När den andra generationen kom i mars 2016 kvarstod i stort dessa brister, även om prestandan fått en liten skjuts tack vare Intel Skylake-processorn. Detta gjorde grundupplevelsen bättre, som att surfa, öppna appar och annat vardagsarbete, men gjorde ändå inte Macbook till något bra alternativ för foto- och videoredigering, spel och andra mer krävande uppgifter. Allt annat i hårdvaran var oförändrat; samma enda USB-port, samma eljest tangentbord och samma suveräna bildskärm.

Med 2017 års modell fortsätter Apple på den inslagna vägen. Den som drömt om en extra USB Type-C och stöd för Thunderbolt 3 måste bli besviken. Apple är trogen sin vision om en supertunn laptop, och för den som kräver anslutningar är inte det här den rätta datorn. Betrakta USB-porten som en glorifierad laddningsanslutning och du är på rätt mentala plats. Macbook är och förblir en dator för Airdrop- och Icloud-generationen.

Men den som däremot förväntat sig en duktigare processor i form av Intel Kaby Lake, snabbare SSD-lagring och stöd för mer primärminne har skäl att glädjas. Detta är nämligen precis de uppdateringar som Macbook fått. Det är alltså inte en radikal förändring, utan mer av samma. Intels sjunde processorgeneration ska ge upp till 20 procent högre prestanda, och att SSD-lagringen är upp till 50 procent snabbare gör användarupplevelsen betydligt rappare. För 2 200 kronor extra går det också att utrusta maskinen med 16 gigabyte primärminne istället för åtta, vilket lär vara användbart för användare med mycket på gång samtidigt.

Nytt tangentbord

En överraskande men extremt välkommen förändring är också att Macbook nu fått samma förbättrade fjärilsmekanism-tangentbord som storasyskonen i Macbook Pro-familjen. Det innebär att tangenterna har en bättre respons och mer distinkt nedslag än tidigare. Redan när jag testade första Macbook konstaterade jag att tangentbordet krävde viss inlärning att använda effektivt, och under året med andra generationens Macbook har jag lärt mig att bruka det utan problem.

Det krävs dock inte många minuter med tredje generationens Macbook för att direkt känna skillnaden. Knapparna studsar upp bättre, och känslan av att verkligen trycka ner en fysisk knapp är mer påtaglig. Det är fortfarande inte lika tillfredställande att skriva på som Apple Magic Keyboard (i mitt tycke det bästa tangentbord Apple gjort), men det är en hygglig förbättring mot tidigare Macbook-modeller. De flesta användare lär nu känna sig bekväma med tangentbordet mer eller mindre omgående.

Prismässigt har tyvärr Macbook blivit dyrare med uppgraderingen; nu kostar grundmodellen med Core m3-processor på upp till 3,0 gigahertz och 256 gigabyte lagring 15 495 kronor inklusive moms, jämfört med tidigare 14 495 kronor. För 18 995 kronor fås en snabbare Core i5-processor på upp till 3,2 gigahertz och 512 gigabyte lagring. Detta alternativ för den tidigare generationen kostade 17 995 kronor. De amerikanska priserna ligger dock oförändrade på 1 299 dollar respektive 1 599 dollar.

Mängden primärminne är 8 gigabyte, men det går som nämnts att köpa till det dubbla vid beställning. Det går inte att uppgradera minnet i efterhand. Något nytt spännande färgval erbjuds inte heller, utan precis som förra året är det silver, rymdgrå, guld eller rosa guld som finns att välja på.

Macbook (2017)

Egenskap

Grundmodell

Toppmodell

Skärm

12-tums LED-bakbelyst IPS-panel

12-tums LED-bakbelyst IPS-panel

Upplösning

2 304 x 1 440 pixel, 226 PPI

2 304 x 1 440 pixel, 226 PPI

Processor

1,2 GHz dubbelkärnig Intel Core m3
(Turbo Boost upp till 3,0 GHz). Kan konfigureras med 1,3 GHz dubbelkärnig Intel Core i5 (Turbo Boost 3,2 GHz)

1,3 GHz dubbelkärnig Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,2 GHz). Kan konfigureras med 1,4 GHz dubbelkärnig Intel Core i7 (Turbo Boost 3,6 GHz)

Minne

8 GB 1 866 MHz LPDDR3
Kan konfigureras med 16 GB.

8 GB 1 866 MHz LPDDR3
Kan konfigureras med 16 GB.

Kapacitet

256 GB PCIe-baserad ssd

512 GB PCIe-baserad ssd

Grafik

Intel HD Graphics 615

Intel HD Graphics 615

Anslutningar

1 x USB Type-C, 1 x hörlursport

1 x USB Type-C, 1 x hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.2

Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.2

Operativsystem

Mac OS 10.12.5

Mac OS 10.12.5

Mått

H: 0,35–1,31 cm B: 28,05 cm D: 19,65 cm

H: 0,35–1,31 cm B: 28,05 cm D: 19,65 cm

Vikt

0,92 kg

0,92 kg

Färgalternativ

Silver, Rymdgrå, Guld, Rosa guld

Silver, Rymdgrå, Guld, Rosa guld

Pris

15 495 kronor inkl. moms

18 995 kronor inkl. moms

Testexemplaret vi fått låna av Apple är grundmodellen med Core m3-processor, 256 gigabyte lagring och 8 gigabyte primärminne, i rymdgrå färg.

Den stora förändringen i Macbook 2017 års upplaga är förutom ett uppdaterat tangentbord alltså bättre prestanda, i form av den sjunde generationens Intel-processorer med namnet Kaby Lake. Precis som sin föregångare Skylake tillverkas Kaby Lake med en 14 nanometers tillverkningsprocess, och är den första generationen från Intel som bryter mot den vanliga tick-tock-strategin. Tidigare infördes först en ny tillverkningsprocess (tick) följt av en ny arkitektur (tock). Nu har Intel infört en tredje del, nämligen optimering, och detta är vad Kaby Lake utgör. Enligt planen kommer nästa generation att heta Cannonlake, och ska införa en tillverkningsprocess på 10 nanometer.

Vad kan då Kaby Lake göra för lilla Macbook? Apple utlovar upp till 30 procent högre prestanda, vilket är en betydande förbättring. Det största problemet med första generationens Macbook var inte att den var för långsam för avancerad videoredigering och spel, utan att den kändes långsam i vanlig användning. Andra generationen gjorde situationen bättre, och prestandan räckte absolut till för vardagsbruk och gjorde det rentav möjligt att klippa ihop en podcast eller en video i Imovie för den som var på resande fot.

Med Kaby Lake innanför skalet tar Macbook ett lika stort kliv framåt som förra året, och den spontana upplevelsen är att datorn blivit betydligt piggare av denna vitamininjektion. Appar öppnar snabbare, att surfa i Safari går rappare, och Finder skyndar på med att öppna fönster. Det är trivsamt, särskilt när jag jämför med min privata Macbook som varit i bruk ett år, och dessutom fyllts till bredden med allehanda dokument och filer.

En del av äran här ska också tillfalla den nya snabbare flashbaserade lagringen, som är upp till 50 procent snabbare än tidigare generation på att läsa och skriva filer till minnet. Eftersom vår testmodell endast har 8 gigabyte primärminne precis som tidigare modeller kan vi inte avgöra hur stor skillnad det gör att maximera utrymmet till 16 gigabyte. Som tumregel gör detta dock att fler program kan vara igång samtidigt utan att datorn måste stanna upp och skriva till lagringsminnet. Det är välkommet med möjligheten att ha 16 gigabyte, men de flesta bör klara sig fint med 8 gigabyte, och den snabbare processorn och lagringsminnet gör mer nytta.

Tester

I vårt testlabb kör vi som vanligt Macbook genom en serie syntetiska prestandatester för att få jämförande siffror. För att mäta processorns allmänna prestanda använder vi Geekbench 4, och jämför både med tidigare versioner av Macbook samt nya Ipad Pro 10,5".

Det är verkligen anmärkningsvärt vilken liten prestandabest Ipad Pro är, den springer bokstavligen i cirklar runt Macbook. I övrigt kan vi konstatera att Macbook blivit gradvis snabbare, vilket syns i det flerkärniga testet. Prestanda med en kärna visar däremot inga stora skllnader.

För grafisk prestanda kör vi testet GFX Bench, optimerat för Apples ramverk Metal. Även här jämför vi med olika Ipad-enheter, och måste ännu en gång konstatera att IOS och Apples A-processorer ger Macbook en släng med sleven ifråga om grafik. Snabbast i klassen är ännu en gång nya Ipad Pro 10,5" med sin A10X-processor.

Intressant nog uppvisar Macbook 2017 års modell genomgående ett något sämre resultat än Macbook 2016 års modell. När vi testade den äldre Macbook-modellen förra året uppmätte vi ett resultat på 64 FPS i GFX Bench Metal. När vi nu mäter igen får vi högre resultat, mellan 90 - 91 FPS. Detta beror troligtvis på optimeringar i Metal som gjorts i Mac OS Sierra. Macbook 2017 placerar sig på 88 FPS varje gång vi gör testet.

Lagringsprestanda

Med den snabbare SSD-lagringen kan vi förvänta oss betydligt rappare läs- och skrivhastigheter och testar detta dels genom att manuellt duplicera och komprimera en mapp med stora bildfiler i Finder, och genom testverktyget Blackmagic Disk Speed.

När vi testar att duplicera en mapp fylld med 87 stycken bilder i RAW-format på 2,1 gigabyte tar processen ganska precis 5 sekunder på nya Macbook. Detta är 2 sekunder snabbare än föregående års modell, och även om det inte är stor skillnad i ren tid är det en godkänd procentuell förbättring. Vi provar också att komprimera en mapp med 181 objekt på 2,63 gigabyte och får även här en liten men tydlig förbättring.

Prestanda Finder

Moment

Macbook 2017

Macbook 2016

Duplicera objekt

5s

7s

Komprimera objekt

2m15s

3m05s

Packa upp objekt

20s

23s

I verktyget Blackmagic Disk Speed presterar nya Macbook bättre än sin föregångare, även om läs- och skrivhastigheterna inte når upp till samma nivå som storasyskonet Macbook Pro (2016 års modell). Som jämförelse testar vi också mot en Imac 5K utrustad med Fusion Drive.

Webbläsare

Slutligen kör vi webbläsaren Safari genom tre tester som mäter hanteringen av Javascript, nämligen Google Octane 2.0, Mozilla Kraken samt Jetstream. Samtliga tester körs tre gånger, och ett medelvärde från dessa presenteras.

Även i dessa tester får Macbook stryk av Ipad Pro 10,5", men levererar bättre resultat än lite äldre IOS-enheter så som Iphone 7 och Ipad 9,7" från tidigare i år. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Macbook trots sina uppdateringar inte är något prestandamonster, och att kombinationen av A10X och IOS är svårslaget för Mac OS med Intels mer strömsnåla processorer.

Macbook är märkbart snabbare jämfört med förra årets modell, men det är inte som att jämföra natt och dag. Vid sidan om den senaste Ipad-modellen hamnar Macbook i skamvrån, och detta till ett pris som är flera tusenlappar högre. Huruvida det är rättvist att jämföra Macbook med en Ipad ska vi reda ut på nästa sida

På redaktionen har vi de senaste dagarna testat både nya Macbook och nya Ipad Pro 10,5" parallellt. När det var dags för prestandatesterna blev det inte särskilt roligt för Macbook. Medan min kollega uppmätte lysande resultat med Ipad granskade jag noga siffrorna för Macbook för att försöka hitta tydliga förbättringar jämfört med förra årets modell.

Macbook har aldrig varit någon prestandamaskin, utan en begränsad bärbar dator där de stora fördelarna är extrem portabilitet. Den som vill ha en Mac med hög prestanda rekommenderas även fortsättningsvis att söka sig till Macbook Pro, eller rentav stationära datorer.

Men Ipad Pro är också ultraportabel, och kostar dessutom en ordentlig slant mindre än Macbook, även när vi lägger på pris för tillbehör som Apple Pencil och externt tangentbord. Det är inte längre självklart vilka fördelar Macbook har över en fullt utrustad Ipad Pro. Prestandan är hursomhelst inte en sådan, för Ipad och A10X sopar fullkomligt banan med Intel Core m3-processorn, trots Kaby Lake-uppdateringen.

Det var inte särskilt länge sedan som prestandan var tveklöst till Mac-datorns fördel. En Ipad var en kuriositet, och extremt långsam jämfört med bärbara datorer. Tänk hur snabbt saker och ting ändras.

Operativsystem och tangentbord

En faktor är såklart att Macbook kör Mac OS, och det räcker förmodligen som skäl för ett stort antal användare. Möjligtvis kommer nya IOS 11 göra att Ipad Pro knappar in där ifråga om kraftfulla funktioner, men just nu är det ur OS-synvikel som att jämföra äpplen med päron. Beroende på vad du tänkt göra med datorn kanske en Ipad Pro passar lika bra eller bättre, men det finns en lång rad användningsområden där Mac OS fortfarande är överlägset. Den som föredrar att arbeta enligt den gamla skolan med full åtkomst till terminal, filsystem och flera användare hittar detta i Mac OS, inte i IOS.

Det starkaste triumfkortet Macbook har jämfört med sitt Ipad-syskon är faktiskt tangentbordet. Jag uppskattar inte det löstagbara tangentbordsfodral som finns till Ipad Pro, även om det blivit bättre med senaste modellen. Här finns också en solklar förbättring för Macbook jämfört med förra årets version; tangentbordet har blivit ordentligt mycket trevligare att skriva på, med distinkta tangentnedslag och en skön känsla.

Det bästa tangentbord som finns enligt min åsikt är Magic Keyboard, och dessa går att ansluta tll både en Macbook eller en Ipad Pro. En av mina huvudsakliga arbetsuppgifter på 99mac är att producera text, vilket innebär åtskilliga timmar av knappande på tangentbordet. Här vill jag ändå fortfarande lyfta fram Mac-plattformen som överlägsen Ipad, vilket framförallt beror på hur jag är van att arbeta. Jag vill kunna snabbt markera text i ett dokument med en musmarkör, blixtsnabbt växla mellan dokument med ett tangentbordskommando och arbeta sömlöst i tre eller fyra olika program samtidigt. Detta kan jag göra i Mac OS idag, och med nya Macbook går det snabbare och bättre än i förra modellen. På en Ipad måste jag fortfarande markera texten genom att trycka direkt på bildskärmen med mitt finger eller en Apple Pencil. Jag måste lyfta fingrarna från tangentbordet för att svepa, trycka eller dra.

Framtiden oviss för Macbook

Det här kan förändras, kanske redan med IOS 11 i höst. Jag ser dock inte IOS få stöd för en indirekt inmatningsmetod som en mus eller Trackpad, och följaktligen jobbar jag snabbare i Mac OS. Men det är jag, en ny yngre generation uppfödda på Iphone och Android tycker förmodligen att arbetsförfarandet med en muspekare är hopplöst ålderdomlig. Inom ett år kanske jag själv konverterat till Ipad-sättet att göra saker.

Men Mac OS finns för sådana som oss, och Macbook är den tunnaste och lättaste datorn för de som vill arbeta i Mac OS. Upplevelsen av att använda datorn är det inget fel på, och förbättringen jämfört med förra årets generation är hygglig. Men jag kan inte annat än konstatera att målgruppen för Macbook är rätt smal, och knappast kommer växa i en tid där Ipad Pro finns.

Om Macbook kostade runt 10 000 vore det en utmärkt liten laptop för studenter och det som brukar kallas "vanliga" datoranvändare, samt professionella kreatörer med låga prestandakrav. Men nu kostar datorn inte det utan över 15 000 kronor, vilket troligtvis för den för dyr för de flesta studenter och vardagsanvändare. Den som har pengarna kan också istället köpa den nya instegsmodellen av Macbook Pro, som ger rejält mycket mer datorkraft för pengarna och dubbelt så många USB-anslutningar, därtill med stöd för Thunderbolt 3. Eller som sagt går det att inleda Ipad-livsstilen för betydligt mindre slantar.

Den som kommer att älska Macbook är alltså en användare med gott om pengar, låga krav på prestanda men som absolut vill köra Mac OS. Jag kan på rak arm föreställa mig skribenter, och andra professionella som reser mycket och behöver nånting lätt. Men många som vill ha lite mer prestanda lär söka sig till Macbook Pro, också det en tunn och smidig bärbara dator. Andra kan mycket väl komma att inse det som Apple själva förmedlar i sin marknadsföring; att framtidens persondator är en Ipad.

Därför tycker jag lite synd om Macbook, för det är en datormodell jag själv använt och älskat under det senaste året. Men det är en nisch-produkt, och priset är därefter. Därför kan den inte få någon allmängiltig rekommendation, trots att den blivit bättre än sin föregångare. För den som vill ha en Macbook är årets modell ett bättre köp än förra årets, trots att den blivt dyrare. Det är bara det att de som vill ha en Macbook förmodligen är färre än någonsin. Apple har själva skapat datorns värsta konkurrenter i form av Macbook Pro och Ipad Pro.

Fördelar

+ Mycket lätt och tunn
+ Bättre prestanda än sin föregångare
+ Bättre tangentbord än sin föregångare

Nackdelar

- Dyr
- Prestandamässigt sämre än Ipad Pro, och Macbook Pro