Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Amanda jämför

Jakten på den perfekta boktjänsten

Sommaren och den obligatoriska sommarläsningen är här. På resande fot kan det minst sagt vara jobbigt att behöva kånka på en tung boktrave. De senaste åren har strömmande boktjänster växt i Sverige och vi hjälper dig hitta den bästa.

Nextory

Boktjänsten Nextory lanserades hösten 2015 som en utmanare till Storytel och Mofibo. Till skillnad från Storytel har Nextory valt att fokusera på e-böcker istället för ljudböcker. Under sitt första år tog företaget in 20 miljoner i investeringskapital. Mycket av pengarna har lagts på marknadsföring för att värva nya prenumeranter. Under 2016 lyckades Nextory få in ytterligare 30 miljoner kronor som ska användas till att utöka personalstyrkan samt förbättra och marknadsföra tjänsten ytterligare. Företagets vd Shadi Bitar har i en intervju med Svensk bokhandel sagt att Sverige var väldigt tidiga med att satsa på ljudböcker men att vi har varit betydligt sämre på att producera bra e-böcker. På senare tid har förlagen blivit betydligt bättre på att göra kvalitativa e-böcker, något Bitar menar gynnar Nextory.

Att skaffa Nextory

Det går inte att skaffa Nextory direkt i appen utan du måste gå in på deras webbplats för att teckna prenumeration. Det går att testa tjänsten i 14 dagar gratis innan Nextory börjar debitera dig för prenumerationen. Till skillnad från de andra strömmande boktjänsterna har Nextory tre olika prisklasser. Det finns ett basabonnemang som kostar 99 kronor i månaden. Då får du tillgång till tusentals ljud- och e-böcker. Standardabonnemanget kostar 199 kronor i månaden och då får du även tillgång till de senaste nyheterna. Sist men inte minst finns det även ett Premiumabonnemang för 249 kronor i månaden som ger tillgång till affärslitteratur. Det finns ingen bindningstid men tjänsten betalas i förskott så se till att avsluta abonnemanget innan nästa betalperiod börjar. Du får fortsätta lyssna och läsa hela perioden du har betalat för. Nextory erbjuder både ljud- och e-böcker på svenska och engelska.

Det går att ladda ner Nextorys app till IOS- eller Android-enheter. Det går inte att använda tjänsten på PC, läsplatta, Mac eller en Windows-telefon. Du kan installera och använda appen på flera olika enheter men det går endast att lyssna eller läsa på en enhet i taget.

Gränssnitt, upplevelse och sökfunktioner

Appen är väldigt rakt på sak utan speciellt många finesser Jag upplever gränssnittet som något föråldrat. Även om alla titlar illustreras av omslag är inte Nextory alls lika bildtungt som Storytel eller Mofibo. På startsidan kan jag scrollar bland olika kategorier som Populära serier, Nyheter, Boktips, Business eller Humor och tecknade serier. Kategorierna känns inte superinspirerande och är mer informativa som snarare utgår från en genre än känsla och tematik.

Appen är väldigt rakt på sak utan speciellt många finesser och smarta funktioner. I övre högra hörnet finns ett förstoringsglas som jag kan trycka på för att komma till sökfältet. I det övre vänstra hörnet finns en hamburgermeny där jag kan gå till min lista samt massa olika genreflikar.

E-böcker och ljudböcker markeras med en liten symbol på omslagets hörn. Precis som på Storytel läggs ljud- och e-böcker av samma titel ihop. Det är dock väldigt trögt att börja läsa eller lyssna på en bok. För att jag ska kunna göra det behöver jag ladda ner titeln till appen. Detta kan upp till en minut när det gäller bildtunga e-böcker eller ljudböcker. Till skillnad från många av de andra tjänsterna går det inte att börja lyssna på en bok i Nextory samtidigt som den laddas ner. Detta är ett otroligt irritationsmoment och jag märker hur jag under testperioden drar mig för att påbörja nya böcker.

Det går inte att lyssna på ljudbok och samtidigt hänga med i e-boken. Det går inte heller att sömlöst växla mellan ljud- och e-bok.

E-boksläsare

Jag tycker personligen bäst om den här e-boksläsaren av alla tjänster jag prövat. Det märks att Nextory främst fokuserar på e-böcker. Jag kan förstora och förminska teckenstorleken, välja mellan bakgrundsfärgerna mörk, vitt och sepia och ändra skärmstyrkan. Utöver detta kan jag även välja om jag vill ha marginaljustering eller inte. Det som händer då är att jag får en helt jämn marginal, men eftersom automatisk avstavning inte används kan texten upplevas som väldigt luftig och spretig. Jag kan även justera hur mycket marginal jag vill ha på sidorna.

Det går att lägga till bokmärken eller markeringar i texten som sedan är lätta att återkomma till. Det enda jag saknar med den här funktionen är möjligheten att skriva kommentarer till bokmärkena, speciellt med tanke på att det finns mycket facklitteratur i Nextorys bibliotek. Jag kan även söka på ord eller meningar i boken vilket är en väldigt trevlig funktion. När jag har kollat runt i biblioteket har jag hittat både böcker i epub-format och pdf.

Ljudbok

Förutom att ljudböckerna tar en evighet att ladda ner har jag inte så mycket att klaga på när det gäller ljuduppspelaren. Det går att ställa in uppspelningshastighet, snabbhoppa framåt eller bakåt 15 sekunder, ställa in en sömntimer och lägga till bokmärken. Återigen tycker jag att det är tråkigt att det inte går att döpa bokmärkena men varken i Mofibos eller Bookbeats app går det att lägga till bokmärken. Jag kan även tipsa andra om boken jag läser genom sms eller dylikt.

Utbud

Utbudet i Nextory känns generellt väldigt skralt och det känns som att Nextory, förutom att fokusera på e-böcker, har valt att fokusera på facklitteratur. När jag gick igenom vår litteraturlista fanns det väldigt få fantasy- eller science fiction-titlar i utbudet.

Författare

Kommentar

J.K. Rowling (Harry Potter)

Harry Potter-serien finns inte, däremot finns Den tomma stolen

J.R.R. Tolkien (Sagan om ringen)

Sagan om ringen-trilogin finns som ljudbok på svenska.

Selma Lagerlöf

Brett utbud på svenska.

Fjodor Dostojevskij

Ett åtal titlar finns på engelska.

Gabriel Garcia Márquez (Hundra år av ensamhet)

Hundra år av ensamhet finns på svenska som e-bok.

Joseph Heller (Moment 22)

Finns inte.

George Orwell (1984)

1984 och Djurens gård finns på svenska som ljudbok.

Astrid Lindgren

Det finns två biografier.

Sara Stridsberg

Bra utbud på svenska e-böcker.

Stephen King

Finns flertalet titlar men färre än de andra tjänsterna.

Tad Williams

Finns inget.

Douglas Adams

Finns inget.

Edgar Allan Poe

Finns ett fåtal titlar.

Lewis Carroll (Alice i underlandet)

Tre versioner av Alice i underlandet finns.

George R.R. Martin (Game of Thrones)

Finns på svenska.

Sylvia Plath

En novell finns.

Agatha Christie

Flertalet titlar på svenska som e-bok finns.

Stieg Larsson

Millenium-trilogin finns på svenska som ljud- och e-bok

Erland Loe

Finns inte.

Naom Chomsky

Finns inte.

Naomi Klein

Finns inte.

Michael Moore

Finns inte.

Robert Jordan

Finns inte.

John Ajvide Lindqvist

Finns många ljudböcker och e-böcker.

Virginia Woolf

Finns flera titlar på både svenska och engelska.

Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.