Jakten på den perfekta boktjänsten

Sommaren och den obligatoriska sommarläsningen är här. På resande fot kan det minst sagt vara jobbigt att behöva kånka på en tung boktrave. De senaste åren har strömmande boktjänster växt i Sverige och vi hjälper dig hitta den bästa.

För elva år sedan lanserades Spotify, en strömmande musiktjänst där det genom en enkel sökning gick att lyssna på det mesta. Vi anpassade oss snabbt till lyxen att kunna lyssna obehindrat på nästan all musik vi kunde komma på för en fast summa i månaden. Ett drygt år senare kom Netflix, en strömmande videotjänst där du idag hittar en uppsjö serier, filmer och obskyra dokumentärer. Idag är Netflix eller liknande tjänster som HBO Nordic och Amazon Prime Video en självklarhet i mångas hem. Vi har under senaste åren blivit rejält bortskämda med strömmande tjänster som ger oss ett nästan oändligt bibliotek av musik eller video för en fast summa i månaden.
 
Det har talats om e-bokens potential under många år men i Sverige har formatet haft svårt att få fäste. Branschen har länge diskuterat hur man ska få människor att börja läsa mer digitalt och både hoppats på och fasat inför Amazons inträde på den svenska marknaden. De senaste åtta åren har dock en marknad för strömmande e- och ljudböcker växt fram i Sverige. Till en början var Storytel rätt ensam på den svenska marknaden men på senare tid har tjänster som Bookbeat, Mofibo och Nextory poppat upp. 99-redaktionen kollar in de olika strömmande boktjänsterna i jakten på den perfekta läsupplevelsen.

Vi har testat tjänsterna Storytel, Nextory, Mofibo och Bookbeat, men även Amazons engelska tjänst Audible. Vi har kollat på pris, utbud, funktioner och gränssnitt när vi har jämfört tjänsterna. När vi har kontrollerat tjänsternas utbud har vi sammanställt en lista med författare och titlar som innefattar allt från äldre klassiker till populära verk inom exempelvis science fiction och fantasy. Vår lista ser ut på följande vis:

  • J.K. Rowling (Harry Potter)

  • J.R.R. Tolkien (Sagan om ringen)

  • Selma Lagerlöf

  • Fjodor Dostojevskij

  • Gabriel Garcia Márquez (Hundra år av ensamhet)

  • Joseph Heller (Moment 22)

  • George Orwell (1984)

  • Astrid Lindgren

  • Sara Stridsberg

  • Stephen King

  • Tad Williams

  • Douglas Adams

  • Edgar Allan Poe

  • Lewis Carroll (Alice i underlandet)

  • George R.R. Martin (Game of Thrones)

  • Sylvia Plath

  • Agatha Christie

  • Stieg Larsson

  • Erland Loe

  • Naom Chomsky

  • Naomi Klein

  • Michael Moore

  • Robert Jordan

  • John Ajvide Lindqvist

  • Virginia Woolf

Storytel skapades 2005 under namnet Bokilur efter att Jonas Tellander upptäckt Amazons boktjänst Audible under en resa i USA. 2007 bytte företaget namn till Storytel. Till en början var det väldigt svårt för Storytel att gå runt men 2009 medverkade företagets vd i SVT:s programserie Draknästet för att söka finansiärer. Riskkapitalisten Richard Båge investerade i Storytel och sedan dess har företaget expanderat aggressivt och köpt flera förlag såsom Storyside, Earbooks, Massolit förlag, Telegram förlag, Nordstedts förlagsgrupp, Kontentan förlag, och People’s Press.

Till en början strömmades endast ljudböcker men sedan 2014 går det att både läsa och lyssna på böcker i Storytel. Företaget växer kraftigt men har mött stor kritik från olika förlag angående sin betalmodell som gör det nästan omöjligt för förlagen att själva räkna ut sin ersättning. Förlagen har även klagat på att ersättningen till förlag och författare stadigt sjunkit de senaste åren trots att antalet prenumeranter hela tiden ökar. I en rapport som Svensk Bokhandel publicerade förra sommaren har ersättningen sjunkit nästan 40 procent på några år trots att royaltyn legat still.

Att skaffa Storytel

För att kunna börja använda tjänsten måste du registerna ett nytt konto på deras webbplats, det går inte att registerna sig direkt i appen. Storytel-appen laddas ner i App Store, Google Play eller Microsoft Store. Det går utmärkt att använda tjänsten på en surfplatta men den är inte kompatibel med läsplattor som exempelvis Kindle. Det går även att läsa och lyssna på böcker på en PC.

Det finns en 14 dagar lång provperiod där du kan lyssna och läsa obegränsat. Efter 14 dagar debiteras du 169 kronor i månaden. Det finns ingen uppsägningstid men betalperioderna betalas i förskott, så se till att avsluta tjänsten i tid om du inte vill betala en månad i onödan. Det går att ta del av både e-böcker och ljudböcker i Storytel och det finns titlar på både engelska och svenska. Storytel finns i norden samt i Ryssland, Holland och Polen, men företaget har även planer på att expandera till Spanien, Indien och Förenade Arabemiraten.

Gränssnitt, upplevelse och sökfunktioner

Gränssnittet är överlag trevligt och det är lätt att navigera i menyerna. Appen är dock väldigt bildtung och upplevelsen av att scrolla runt på sidan kan kännas trög. När jag scrollar runt buffrar appen en del och bilder måste laddas, däremot är detta nästan aldrig ett problem när jag väl är inne i en ljud- eller e-bok. Jag kan börja lyssna eller läsa boken på en gång och jag behöver inte sitta och vänta på att boken ska ladda klart.

I övre vänstra hörnet i IOS-appen finns en hamburgermeny där du kan få boktips, kolla in olika bokserier eller leta efter böcker utifrån genre. Här kan du även gå till din personliga bokhylla där pågående och avslutade böcker samlas. På framsidan till de olika flikarna Boktips, Serier och Kategorier finns olika rubriker, såsom Nyheter, Topplistan, Heta titlar eller Storytel original. Det finns även ”temaremsor” där bild och text illustrerar kategorier såsom "Sommartider, hej hej!", "Diskbänksrealism", "Genväg till Smartness" eller "Naturen blir galen". Gränssnittet gör det lätt att gå på jakt efter nya böcker och leta runt bland travarna med boktips.

Det går även att längst ner på sidan klicka för att sa samtliga titlar i genren. Om det är en specifik bok du letar efter går det att leta upp den i appens sökflik. Sökmotorn är dock i dummaste laget och är väldigt petig, detta i kombination med att Storytel inte lagt ihop olika variationer av samma författarnamn försvårar ibland sökandet. Söker jag på J.R.R Tolkien får jag upp ett helt annat resultat än om jag söker på JRR Tolkien. Det går inte heller att sortera i din bokhylla efter exempelvis teman, vilket jag saknar. Det går inte att söka på förlag, men på författare och titel.

Det går inte att ha flera användarkonton så om du vill dela prenumerationen med någon får ni se till att ni inte lyssnar eller läser samma böcker. Du kan ladda ner appen och logga in på ditt konto på flera enheter som har stöd för appen, det är dock endast möjligt att lyssna från en enhet samtidigt.

Deras aggressiva upphandlingar har gett resultat En sak som är väldigt trevligt med Storytel är att titlar som finns som både e- och ljudbok läggs ihop som en bok. Omslaget markeras med en hörlursikon för ljudbok och en glasögonikon för e-bok. De titlar som finns som både ljudbok och e-bok är markerade med båda ikonerna. För att läsa eller lyssna på böcker behöver du spara dem i din bokhylla, detta är dock inte något som tar lång tid.

En funktion som Storytel, till skillnad från konkurrenterna har är att det går att växla mellan ljud- och e-bok. Om jag har kommit en timme in i boken och vill fortsätta läsa boken istället för att lyssna på den kan jag enkelt trycka på ”läs” och jag kommer automatiskt till det stället jag nyss lyssnade på. Det är en väldigt användbar funktion och det enda jag saknar är att jag inte kan läsa och lyssna samtidigt.

E-boksläsare

Om jag vill njuta av en snygg e-boksläsare så är kanske inte Storytels läsare den första jag går till. E-boksläsaren är väldigt grundläggande. Jag kan välja mellan de tre standardbakgrundsfärgerna mörkt, vitt och sepia samt tre olika teckenstorlekar. Det går inte att välja mellan olika typsnitt. Läsaren har en trevlig och lite luftigare sidmarginal och inga ord avstavas. Detta kan göra att sidan ibland ser lite hackig ut men samtidigt riskerar inte Storytel att göra felaktiga och konstiga avstavningar. Jag bläddrar sida genom att svepa åt höger eller vänster utan några sidbläddringsanimationer. Läsupplevelsen avgörs i väldigt hög grad av kvaliteten på de filer som förlagen lämnat in. När jag har bläddrat igenom olika böcker har jag endast hittat böcker i epub-format, det vill säga med flödande text istället för fixerade sidor. Detta är överlag att föredra över pdf-format men det som däremot kan hända med böcker i epub är att bilder ser malplacerade ut eller hamnar på helt fel ställe.

Ljudbok

Ljudboksläsaren är enkel men lättförståelig i designen. Det går att ställa in en sömntimer som gör att uppspelningen stänger av sig efter förvald tid. Det går även att sätta bokmärken med kommentar i ljudboken, en funktion jag uppskattar mycket och som funkar smidigt. Jag kan ställa in olika lyssningshastigheter om jag tycker att uppläsningen sker för långsamt. Det är lätt att både ladda ner ljudböckerna så de går att lyssna på offline och att ta bort dem från enheten. Överlag håller ljudböckerna en hög kvalitet. Många titlar finns tillgängliga med olika uppläsare, vilket alltid är skönt om man råkar ut för en uppläsare man inte alls tål. Vissa titlar är inte i så god kvalitet och det är smärtsamt att lyssna på dem. Dessa hör dock inte till vanligheten.

Utbud

När det kommer till utbud så har Storytel ett brett sådant. Deras aggressiva upphandlingar har gett resultat och biblioteket är väldigt stort, nästan lite för stort. Många populära titlar, och speciellt klassiker finns i flera utgåvor. Detta kan vara bra när det kommer till ljudböcker men nästan helt poänglöst när det gäller e-böcker. Det tar tid och är irriterande att själv behöva leta reda på den bästa e-boksupplagan av boken.

Jag ser tusen gånger hellre att Storytel gör detta urval åt mig innan så jag inte behöver sitta med fem skitversioner av en bok och inte veta vilken jag ska välja. Jag får en känsla av att Storytel skaffat stora backlistkontrakt med förlag och att dessa titlar sedan bara har matats in i systemet där de ligger och guppar tillsammans med andra versioner av samma bok. Storytel har inte helt lyckats med balansen mellan ett brett utbud och ett myller av för mycket av samma. Däremot har Storytel många titlar som de andra tjänsterna inte har, och fenomenet är inte Storytel ensamma om.

Jag uppskattar verkligen att många böcker finns både på svenska och engelska då det finns många som har svårt att läsa svenska utgåvor av engelska original. När det gäller de engelska titlarna är det betydligt vanligare med ljudböcker än e-böcker.

Författare

Kommentar

J.K. Rowling (Harry Potter)

Hela Harry Potter-serien på svenska och engelska, även andra titlar.

J.R.R. Tolkien (Sagan om ringen)

Hela Sagan om ringen-serien som ljudbok på svenska och engelska, även andra titlar.

Selma Lagerlöf

Stort utbud, både ljud- och e-bok. Finns även en del titlar på engelska.

Fjodor Dostojevskij

Bra utbud, både på engelska och svenska och som ljud- och e-bok.

Gabriel Garcia Márquez (Hundra år av ensamhet)

Hundra år av ensamhet finns på svenska som e-bok och på spanska som ljudbok.

Joseph Heller (Moment 22)

Finns inte, men uppföljaren på engelska finns.

George Orwell (1984)

1984 och Djurens gård finns på svenska.

Astrid Lindgren

Bra utbud på svenska i form av ljudbok.

Sara Stridsberg

Bra utbud på svenska e-böcker.

Stephen King

Väldigt många ljudböcker på engelska. En del titlar på svenska med.

Tad Williams

Finns inget.

Douglas Adams

Finns några engelska ljudböcker.

Edgar Allan Poe

Finns mycket på engelska men lite på svenska.

Lewis Carroll (Alice i underlandet)

Finns många upplagor av Alice i underlandet i varierad kvalitet.

George R.R. Martin (Game of Thrones)

Finns både på svenska och engelska

Sylvia Plath

Finns en novell som e-bok på svenska.

Agatha Christie

Stort utbud. Bonus är att Christopher Lee läser upp.

Stieg Larsson

Finns både på engelska och svenska

Erland Loe

Finns inte

Naom Chomsky

Who Rules the World finns som ljudbok på engelska.

Naomi Klein

This Changes Everything finns som ljudbok.

Michael Moore

Finns inte

Robert Jordan

Finns som ljudbok på svenska, dåligt inläst.

John Ajvide Lindqvist

Finns många ljudböcker som han läst in själv.

Virginia Woolf

Finns på både svenska och engelska.

Mofibo är ett danskt företag startat av Morten Strunge sommaren 2013. Då stod e-bokmarknaden för 2-3 procent av bokförsäljningen i Danmark, när företaget expanderade till Sverige 2014 hade den stigit till 12 procent och Mofibo var då den största distributören av e-böcker i Danmark. 2016 köpte svenska Storytel upp Mofibo för 125 miljoner kronor. Både Storytel och Mofibo behölls som separata tjänster i Sverige och Danmark, men Mofibo har lagts ner i Holland. En av anledningarna till att Storytel köpte Mofibo var deras tekniska lösningar och funktioner för smarta rekommendationer.

Att skaffa Mofibo

Det är väldigt lätt att komma igång med Mofibo. Det går att skaffa konto både i appen eller på deras webbplats. Jag registrerade ett nytt konto via appen och det gick på ungefär en minut. När du tecknar prenumerationen via appen måste du dock komma ihåg att avsluta prenumerationen via Apples system istället för direkt via Mofibo. Mofibos app går att ladda ner till en IOS- eller Android-enhet. Det går dock inte att använda tjänsten på en PC, Mac eller läsplatta som Kindle.

Det går att använda Mofibo obegränsat i 14 dagar kostnadsfritt, sedan kostar det 169 kronor i månaden. Det finns ingen uppsägningstid men Mofibo använder förskottsbetalning så se till att du avslutar prenumerationen innan pengarna dras för nästa månad. Det går att strömma både ljud- och e-böcker i Mofibo, även om det finns betydligt fler ljudböcker än e-böcker. Det finns titlar på främst svenska och engelska, men även vissa titlar på danska.

Gränssnitt, upplevelse och sökfunktioner

Jag kan endast ha 10 titlar i min läslista Appen som helhet är väldigt bildtung och liknar på många sätt Storytels app. Överst på startsidan visas mina tre senaste lyssnade eller lästa titlar. Därefter följer olika rubriker såsom, Lyssna på veckans topplista, Mofibo bestsellers, Glädje i bokform eller Sanna berättelser med samlade titlar i varje kategori. Dessa rubriker varvas med bildsjok där olika titlar lyfts fram lite extra. Längst ner på skärmen finns en menyremsa. Där kan jag växla mellan startsidan, sökfliken, läslistan, social aktiviet och min profil.

Jag kan endast ha 10 titlar i min läslista. När de har tio platserna är uppfyllda måste jag ta bort en titel varje gång jag vill öppna en ny bok. Detta funkar nog bra för personer som vet vad de vill läsa och inte läser så många böcker på samma gång. När jag bläddrar runt och kollar upp om jag kanske vill läsa titlar fyller jag snabbt min läslista. Det uppstår ett visst irritationsmoment när jag hela tiden behöver välja bort en bok för att öppna en ny.

Emellanåt känns Mofibo lite trögt, speciellt när jag scrollar, alla bilder kämpar med att hinna uppdateras och sidan hänger inte alltid med. Flera gånger måste jag göra upprepade försök att scrolla. Är jag offline i appen kan jag se de titlar jag har laddat ner, men jag kan inte se min profil eller något annat.

Mofibo saknar funktionen att läsa och lyssna samtidigt. Dessutom är ljudböcker och e-böcker också åtskilda och de läggs inte in tillsammans som de gör i Storytel. Detta tycker jag är lite tråkigt med tanke på att det är Storytel som äger Mofibo. Mofibo har fler sociala funktioner än exempelvis Storytel. Det går att följa andra läsare, tipsa om böcker och få egna följare som kollar in vad du läser. För de titlar du läser som att du inte vill att någon annan ska se går det att kryssa i ”använd privat läsning”.

När jag avslutar en bok tipsar Mofibo mig om liknande titlar som jag kan vara intresserad av att börja läsa. Det är även väldigt enkelt att betygsätta boken och skriva ett kort omdöme. Mofibo är främst gjord för att det är en person som ska använda tjänsten, exempelvis går det inte att ha flera användarprofiler.

E-boksläsare

Överlag är Mofibos e-boksläsare rätt simpel. Det går att välja de tre bakgrundsfärgerna mörk, vitt och sepia. Jag kan reglera skärmens ljusstyrka och minska eller förstora bokstäverna. Det finns även tre typsnitt jag kan välja mellan, en lite mjukare och en lite hårdare seriff samt en sanserif. Jag kan se hur många minuter jag har lagt ner på att läsa boken, hur många procent av boken jag läst. Genom en hamburgermeny i vänstra övre hörnet kan jag växla mellan olika kapitel i boken.

Mofibos e-böcker är främst i epub-format som gör att texten anpassar sig efter vad som får plats på skärmen. De flesta e-böckerna ser okej ut men det är väldigt beroende av vilken kvalitet förlagen lämnar in böckerna i. Jag har även hittat vissa tryck-pdf:er i Mofibos stora bibliotek. I vissa fall finns till och med utskriftsmärkena med, vilket känns lite slapphänt och tråkigt.

Det går inte att ställa in några sidbläddringsalternativ utan du sveper från sida till sida utan någon animation. Mofibos e-bokläsare använder sig av automatisk avstavning för att få en jämnare sidmarginal, även om detta ser betydligt trevligare ut kan det ibland uppstå vissa fel i avstavningarna.

Ljudbok

Överlag gillar jag Mofibos ljudspelare, den är enkel och lätt att använda. Jag kan lätt hoppa framåt eller bakåt 10 sekunder eller 2 minuter i taget med snabbikonerna längst ner på skärmen. Vill jag ändra på uppspelningshastigheten, sätta timer eller veta mer om boken kan jag trycka på det lilla kugghjulet i övre högra hörnet. Detta är i princip de funktionerna som finns i ljuduppspelaren. Varje gång jag öppnar en ny ljudbok får jag frågan om jag vill ladda ner boken så den går att lyssna på offline. Det går väldigt smidigt att tanka ner ljudböcker och jag kan fortsätta lyssna på dem samtidigt som jag laddar ner filen. Om jag vill använda sömntimern kan jag välja 10, 30 eller 60 minuter.

En störande bugg jag upptäckt är att om jag lyssnar på en bok och växlar till en ny ljudbok börjar den nya ljudboken på samma ställe som jag avslutade den förra. Har jag lyssnat en timme in i den förra boken startar jag alltså en timme in i nästa bok.

Utbud

På det stora hela har Mofibo ett brett utbud. Det är något skralare än exempelvis Storytel som har bredast utbud av de olika tjänsterna. Med tanke på att Storytel äger Mofibo är det tråkigt att Stoytel och Mofibo inte har ett mer likt utbud. Jag tycker att det är synd att de endast har Harry Potter-serien på danska. Precis som på Storytel finns det många dubbletter med varierad kvalitet. Än en gång hade jag velat att Mofibo gjorde rensningen åt mig och att jag inte ska behöva sitta och kolla igenom fem versioner av En herrgårdssägen innan jag väljer vilken av dem jag ska läsa.

Jag uppskattar att många böcker finns både på svenska och engelska då det finns många som ogärna läser svenska utgåvor av engelska original. När det gäller de engelska titlarna är det betydligt vanligare med ljudböcker än e-böcker.

Författare

Kommentar

J.K. Rowling (Harry Potter)

Hela Harry Potter-serien finns som dansk ljudbok.

J.R.R. Tolkien (Sagan om ringen)

De flesta av hans böcker finns som ljudböcker. Finns både på svenska och engelska Flera dubbletter av samma bok.

Selma Lagerlöf

Stort utbud, speciellt svenska e-böcker. Många dubbletter och dåligt gjorda e-böcker.

Fjodor Dostojevskij

Bra utbud, bara svenska men finns både ljud- och e-böcker.

Gabriel Garcia Márquez (Hundra år av ensamhet)

Hundra år av ensamhet finns på svenska som e-bok.

Joseph Heller (Moment 22)

Moment 22 finns på engelska som e-bok tillsammans med tre andra titlar av Joseph Heller.

George Orwell (1984)

1984 finns inte men Djurens gård finns på svenska som ljudbok.

Astrid Lindgren

Hennes krigsdagböcker finns som ljudbok men inget annat.

Sara Stridsberg

Bra utbud på svenska e-böcker.

Stephen King

Finns 141 titlar totalt. Många ljudböcker på engelska, men även många e-böcker och titlar på svenska.

Tad Williams

Finns inget.

Douglas Adams

Hela samlingen med Liftarens Guide till Galaxen finns på engelska som ljudbok. Även Dirk Gentlys detektivbyrå som e-bok på engelska och “The long dark tea-time of the soul” på engelska som e-bok.

Edgar Allan Poe

Finns inget.

Lewis Carroll (Alice i underlandet)

Finns inget.

George R.R. Martin (Game of Thrones)

Finns både på svenska och engelska

Sylvia Plath

Finns inget.

Agatha Christie

Stort utbud, över 100 titlar, men många dubbletter. Många ljudböcker på engelska men finns även svenska ljud- och e-böcker.

Stieg Larsson

Millenium-trilogin finns på svenska som ljud- och e-bok

Erland Loe

Finns inte

Naom Chomsky

Who Rules the World finns som ljudbok på engelska.

Naomi Klein

This Changes Everything finns som ljud- och e-bok.

Michael Moore

Finns tre titlar på engelska.

Robert Jordan

Finns inte.

John Ajvide Lindqvist

Finns många ljudböcker som han läst in själv.

Virginia Woolf

Finns några titlar på både svenska och engelska.

Boktjänsten Nextory lanserades hösten 2015 som en utmanare till Storytel och Mofibo. Till skillnad från Storytel har Nextory valt att fokusera på e-böcker istället för ljudböcker. Under sitt första år tog företaget in 20 miljoner i investeringskapital. Mycket av pengarna har lagts på marknadsföring för att värva nya prenumeranter. Under 2016 lyckades Nextory få in ytterligare 30 miljoner kronor som ska användas till att utöka personalstyrkan samt förbättra och marknadsföra tjänsten ytterligare. Företagets vd Shadi Bitar har i en intervju med Svensk bokhandel sagt att Sverige var väldigt tidiga med att satsa på ljudböcker men att vi har varit betydligt sämre på att producera bra e-böcker. På senare tid har förlagen blivit betydligt bättre på att göra kvalitativa e-böcker, något Bitar menar gynnar Nextory.

Att skaffa Nextory

Det går inte att skaffa Nextory direkt i appen utan du måste gå in på deras webbplats för att teckna prenumeration. Det går att testa tjänsten i 14 dagar gratis innan Nextory börjar debitera dig för prenumerationen. Till skillnad från de andra strömmande boktjänsterna har Nextory tre olika prisklasser. Det finns ett basabonnemang som kostar 99 kronor i månaden. Då får du tillgång till tusentals ljud- och e-böcker. Standardabonnemanget kostar 199 kronor i månaden och då får du även tillgång till de senaste nyheterna. Sist men inte minst finns det även ett Premiumabonnemang för 249 kronor i månaden som ger tillgång till affärslitteratur. Det finns ingen bindningstid men tjänsten betalas i förskott så se till att avsluta abonnemanget innan nästa betalperiod börjar. Du får fortsätta lyssna och läsa hela perioden du har betalat för. Nextory erbjuder både ljud- och e-böcker på svenska och engelska.

Det går att ladda ner Nextorys app till IOS- eller Android-enheter. Det går inte att använda tjänsten på PC, läsplatta, Mac eller en Windows-telefon. Du kan installera och använda appen på flera olika enheter men det går endast att lyssna eller läsa på en enhet i taget.

Gränssnitt, upplevelse och sökfunktioner

Appen är väldigt rakt på sak utan speciellt många finesser Jag upplever gränssnittet som något föråldrat. Även om alla titlar illustreras av omslag är inte Nextory alls lika bildtungt som Storytel eller Mofibo. På startsidan kan jag scrollar bland olika kategorier som Populära serier, Nyheter, Boktips, Business eller Humor och tecknade serier. Kategorierna känns inte superinspirerande och är mer informativa som snarare utgår från en genre än känsla och tematik.

Appen är väldigt rakt på sak utan speciellt många finesser och smarta funktioner. I övre högra hörnet finns ett förstoringsglas som jag kan trycka på för att komma till sökfältet. I det övre vänstra hörnet finns en hamburgermeny där jag kan gå till min lista samt massa olika genreflikar.

E-böcker och ljudböcker markeras med en liten symbol på omslagets hörn. Precis som på Storytel läggs ljud- och e-böcker av samma titel ihop. Det är dock väldigt trögt att börja läsa eller lyssna på en bok. För att jag ska kunna göra det behöver jag ladda ner titeln till appen. Detta kan upp till en minut när det gäller bildtunga e-böcker eller ljudböcker. Till skillnad från många av de andra tjänsterna går det inte att börja lyssna på en bok i Nextory samtidigt som den laddas ner. Detta är ett otroligt irritationsmoment och jag märker hur jag under testperioden drar mig för att påbörja nya böcker.

Det går inte att lyssna på ljudbok och samtidigt hänga med i e-boken. Det går inte heller att sömlöst växla mellan ljud- och e-bok.

E-boksläsare

Jag tycker personligen bäst om den här e-boksläsaren av alla tjänster jag prövat. Det märks att Nextory främst fokuserar på e-böcker. Jag kan förstora och förminska teckenstorleken, välja mellan bakgrundsfärgerna mörk, vitt och sepia och ändra skärmstyrkan. Utöver detta kan jag även välja om jag vill ha marginaljustering eller inte. Det som händer då är att jag får en helt jämn marginal, men eftersom automatisk avstavning inte används kan texten upplevas som väldigt luftig och spretig. Jag kan även justera hur mycket marginal jag vill ha på sidorna.

Det går att lägga till bokmärken eller markeringar i texten som sedan är lätta att återkomma till. Det enda jag saknar med den här funktionen är möjligheten att skriva kommentarer till bokmärkena, speciellt med tanke på att det finns mycket facklitteratur i Nextorys bibliotek. Jag kan även söka på ord eller meningar i boken vilket är en väldigt trevlig funktion. När jag har kollat runt i biblioteket har jag hittat både böcker i epub-format och pdf.

Ljudbok

Förutom att ljudböckerna tar en evighet att ladda ner har jag inte så mycket att klaga på när det gäller ljuduppspelaren. Det går att ställa in uppspelningshastighet, snabbhoppa framåt eller bakåt 15 sekunder, ställa in en sömntimer och lägga till bokmärken. Återigen tycker jag att det är tråkigt att det inte går att döpa bokmärkena men varken i Mofibos eller Bookbeats app går det att lägga till bokmärken. Jag kan även tipsa andra om boken jag läser genom sms eller dylikt.

Utbud

Utbudet i Nextory känns generellt väldigt skralt och det känns som att Nextory, förutom att fokusera på e-böcker, har valt att fokusera på facklitteratur. När jag gick igenom vår litteraturlista fanns det väldigt få fantasy- eller science fiction-titlar i utbudet.

Författare

Kommentar

J.K. Rowling (Harry Potter)

Harry Potter-serien finns inte, däremot finns Den tomma stolen

J.R.R. Tolkien (Sagan om ringen)

Sagan om ringen-trilogin finns som ljudbok på svenska.

Selma Lagerlöf

Brett utbud på svenska.

Fjodor Dostojevskij

Ett åtal titlar finns på engelska.

Gabriel Garcia Márquez (Hundra år av ensamhet)

Hundra år av ensamhet finns på svenska som e-bok.

Joseph Heller (Moment 22)

Finns inte.

George Orwell (1984)

1984 och Djurens gård finns på svenska som ljudbok.

Astrid Lindgren

Det finns två biografier.

Sara Stridsberg

Bra utbud på svenska e-böcker.

Stephen King

Finns flertalet titlar men färre än de andra tjänsterna.

Tad Williams

Finns inget.

Douglas Adams

Finns inget.

Edgar Allan Poe

Finns ett fåtal titlar.

Lewis Carroll (Alice i underlandet)

Tre versioner av Alice i underlandet finns.

George R.R. Martin (Game of Thrones)

Finns på svenska.

Sylvia Plath

En novell finns.

Agatha Christie

Flertalet titlar på svenska som e-bok finns.

Stieg Larsson

Millenium-trilogin finns på svenska som ljud- och e-bok

Erland Loe

Finns inte.

Naom Chomsky

Finns inte.

Naomi Klein

Finns inte.

Michael Moore

Finns inte.

Robert Jordan

Finns inte.

John Ajvide Lindqvist

Finns många ljudböcker och e-böcker.

Virginia Woolf

Finns flera titlar på både svenska och engelska.

Albert Bonniers Förlag grundades 1837 och är idag ett av Sveriges största mediekonglomerat. Bonnier Books är delen av koncernen som innefattar bokförlag, bokförsäljning och bokklubbar. 2015 startade Bonnier den strömmande boktjänsten Bookbeat för att konkurrera med jätten Storytel. Först lanserades tjänsten i Sverige och kort därefter i Finland. Bookbeat finns även Storbritannien.

Till skillnad från Storytel använder sig Bookbeat av en tydligare affärsmodell där förlagen och författarna får ersättning för varje lyssning. Till en början var ersättningen i jämförelse med Storytel hög. Bookbeat har dock på senaste tiden jobbat för att få ner ersättningen till förlag och författare så den ska ligga mer i linje med Storytels ersättning.

Att skaffa Bookbeat

För att skapa ett konto måste du gå in på Bookbeats webbplats. Du fyller i namn, mail och lösenord samt kortuppgifterna sedan laddar man ner appen och loggar in. Det går att ladda ner Bookbeats app till IOS- eller Andriod-enhet. Än så länge går det inte att läsa eller lyssna på PC, Mac eller läsplatta. Du kan testa tjänsten i 14 dagar innan Bookbeat börjar debitera dig för prenumerationen, därefter kostar det 169 kronor i månaden.

Du betalar i förskott och om datumet för den nya perioden har passerat får du fortsätta lyssna till perioden är slut. Bookbeat sparar dina boklistor och bokmärken utifall du skulle återuppta prenumerationen. Bookbeat erbjuder ljud- och e-böcker på svenska, engelska och finska. Det går att använda på upp till fem olika enheter samtidigt. Om du går in på ditt konto via webbläsaren går det att ta bort enheter du inte använder för att göra plats för enheter du vill använda. Det finns inte möjlighet att ha flera användarkonton.

Gränssnitt, upplevelse och sökfunktioner

Tipsen som Bookbeat ger känns kvalitativa Precis som Nextory har Bookbeat ett betydligt mer nerskalat gränssnitt än Storytel och Mofibo. Däremot har Bookbeat klarat konststycket att fortfarande se modern och fräsch ut. Appen har rätt nedtonade färger och ser betydligt lugnare ut än konkurrenternas. Ibland tror jag nästan att jag kommit in på DN:s nyhetssida.

Längst ner på skärmen finns en kontrollremsa där jag lätt kommer till startsidan, Bookbeat tipsar, Genrer, sökfältet eller inställningar. Överst på startsidan hittar jag min senast lästa bok, böcker jag för tillfället läser och min historik. Här samlas böcker jag läser eller sparar. När jag trycker på Bookbeat-ikonen kommer jag till själva utbudet. På denna sida finns de tre flikarna Populärt, Teman och Utvalt. Under populärt är titlarna sorterade efter olika topplistor som Populära nyheter, Topplista: Spänning eller Topplista Romance. Under fliken teman samlas titlarna under fyndiga kategorier som Brustna hjärtan, Kvinnor i fokus, Rapport från landsbygden eller Slipp bråk i bilen. Den sista och tredje fliken Utvalt består av tipslistor från Bookbeat.

Systemet är lätt att förstå sig på och det är lättnavigerat. Något jag uppskattar mycket är att rubriker för de olika kategorierna inte är illustrerade klumpar utan i sin enkelhet; textrubriker. Det går att scrolla sidledes i varje kategori. För att växla mellan de olika kategorierna scrollar du upp och ner på skärmen.

På liknande sätt som Storytel lägger Bookbeat ihop ljud- och e-böcker. När du öppnar upp boken går det att enkelt välja om du vill lyssna på eller läsa boken, det går dock inte att sömlöst växla mellan ljud- och e-bok. Bokserier markeras med en liten vit ikon med flera papper på varandra och överlag är det väldigt lätt att se vilka böcker som ingår i en serie och i vilken ordning de är publicerade.

Under inställningar kan jag hantera mina offline-böcker, här kan jag rensa och sortera titlar efter namn eller filstorlek. Jag kan rensa listan helt med en enkel knapptryckning eller gå in och markera titlar jag vill ta bort. Sökfunktionen är lite bökig och kantig men sticker inte på något sätt ut från de andra tjänsternas sökfunktioner.

Det som jag mest slås av när det gäller Bookbeats app är att kategorierna verkligen väcker läslusten i mig. Istället för att fylla appen med tråkiga och informativa kategorier är Bookbeats kategorier lekfulla och roliga. Ett stort plus för min egen del är att det finns en kategori som samlar böcker med HBTQIA-representation.

Det går relativt fort att scrolla och leta runt i appen. I vissa fall tar det några extra sekunder för omslagen att ladda om jag scrollar rätt mycket men på det stora hela hänger appen med bra. Det är inga problem att ladda ner böcker samtidigt som jag fortsätter läsa eller lyssna.

E-boksläsare

E-boksläsaren är på många sätt lik Storytels eller Mofibos e-boksläsare. Det går att minska och öka teckenstorleken, det finns tre typsnitt att välja på; en vanlig seriff, en lite kantigare sanserif och en skrivmaskinsstil. Det går att välja mellan bakgrundsfärgerna mörk, vitt och sepia. Det går även att välja hur jag vill vända bland. Antingen kan jag bara vända blad eller så kan jag slå på en sidbläddringsanimation som gör att det faktiskt ser ut som att jag vänder blad. Det finns en lista för kapitelindelning så att det snabbt går att ta sig till olika kapitel i boken. Bookbeats e-boksläsare är en avskalad men trevlig läsare där jag kan välja mängd på animationer och finesser. Automatiska avstavningar används inte men texten går generellt väldigt långt ut i marginalen.

Ljudbok

Ljudboksuppspelaren är stilren och mörk till utseendet. Överlag är den avskalad och lätt att använda. Du kan välja om du vill snabbspola 15 sekunder, 2, 5, 10 eller 30 minuter åt gången. Du kan ställa in en sömntimer som gör att uppspelningen slutar efter ett visst antal minuter, och jag kan även ställa in uppspelningshastigheten. Det är lätt att avsluta och ta bort boken från min enhet eller göra den tillgänglig offline.

Utbud

Vad jag verkligen uppskattar med Bookbeat är att det inte finns tusen versioner i varierad kvalitet av en och samma titel. Däremot är utbudet bitvis lite skralt och tunt på engelska jämfört med exempelvis Mofibo eller Storytel. Det känns även som att Bookbeat i större utsträckning än andra tjänster, fokuserar mindre på deckare och mer på annan litteratur och klassiker. Detta uppskattar jag personligen mycket eftersom det känns lite mättat med många deckarböcker efter varandra. Rekommendationerna som Bookbeat ger känns även kvalitativa och det är flera gånger som jag scrollar förbi titlar och hummar godkännande för mig själv.

Författare

Kommentar

J.K. Rowling (Harry Potter)

Harry Potter-serien finns som engelsk ljudbok.

J.R.R. Tolkien (Sagan om ringen)

Sagan om ringen-trilogin finns som ljudbok på svenska. Det finns även titlar på engelska.

Selma Lagerlöf

Brett utbud på svenska.

Fjodor Dostojevskij

Brett utbud på svenska.

Gabriel Garcia Márquez (Hundra år av ensamhet)

Finns inte.

Joseph Heller (Moment 22)

Finns inte.

George Orwell (1984)

1984 finns som svensk ljudbok.

Astrid Lindgren

Hennes krigsdagböcker finns som ljudbok men inget annat.

Sara Stridsberg

Hela utgivningen finns. Beckomberga finns även som ljudbok.

Stephen King

Finns 17 titlar på svenska, både ljud- och e-böcker.

Tad Williams

Finns inget.

Douglas Adams

Finns inget.

Edgar Allan Poe

Finns ungefär 11 titlar på svenska och engelska, både ljud- och e-bok.

Lewis Carroll (Alice i underlandet)

Finns några titlar, många versioner av Alice i underlandet som ljudbok på engelska.

George R.R. Martin (Game of Thrones)

Hela Game of Thrones-serien finns på engelska och svenska. Svenska finns som både ljud- och e-bok.

Sylvia Plath

En novell finns.

Agatha Christie

Finns en gedigen samling på svenska och engelska.

Stieg Larsson

Millenium-trilogin finns på svenska som ljud- och e-bok

Erland Loe

Doppler finns på svenska.

Naom Chomsky

Who Rules the World finns som ljudbok på engelska.

Naomi Klein

Finns inte.

Michael Moore

Finns två ljudböcker på engelska.

Robert Jordan

Finns tio ljudböcker på engelska.

John Ajvide Lindqvist

Finns många ljudböcker och en e-bok.

Virginia Woolf

Finns en gedigen samling.

Förutom bufféliknande tjänster med obegränsad lyssning för en fast månadskostnad finns också tjänster som erbjuder direktköp av böcker, eller ett pollettbaserat månadsabonnemang. Det senare innebär att du för en fast månadskostnad får en digital pollett, vilken du kan använda för att köpa valfri ljudbok. Ett begränsat antal polletter kan också sparas.

Jakob har testat Audible, som är en del av jätteföretaget Amazon sedan 2008. Audible är en av världens största återförsäljare av ljudböcker. Det är lätt att skaffa ett konto, och den första månaden är gratis och inkluderar en valfri ljudbok. Har du redan ett Amazon-konto sedan tidigare används detta.

Att skaffa Audible

Efter den första månaden kostar abonnemanget 14,95 dollar eller 132 kronor per månad. För detta ingår alltså en pollett, som kan växlas in mot en valfri ljudbok. Det går att spara upp till sex polletter på kontot, men månadskostnaden dras även om du har sex stycken sparade.

Utöver detta går det att köpa ljudböcker direkt, till nedsatt medlemspris. Audible ger också regelbundet särskilda erbjudanden och rabatter till sina medlemmar. Om du köper en bok som inte faller dig i smaken går det också att returnera den. Medlemskapet har ingen uppsägningstid, och dina köpta böcker får du behålla även om du säger upp medlemskapet.

Gränssnitt, upplevelse och sökfunktioner

Det går att lyssna på böckerna antingen från Audibles webbplats eller via en särskild app. Genom att verifiera ditt Audible-konto i Itunes går det också att lägga in böckerna där och lyssna.

Audible använder ett eget containerformat för att paketera ljudfilerna, och erbjuder böckerna i två format; Enchanced Audio (.aax) som motsvarar ungefär en AAC-fil i 128kbps och Format 4 (.aa) som komprimerar ned filstorleken till runt 32kbps. Båda låter bra, men den högre kvalitén rekommenderas.

Mobilappen och webbplatsen samlar båda ditt personliga bibliotek av titlar. Det går att kika runt bland det övriga sortimentet i appen, men för att köpa böcker krävs ett besök till webbplatsen. Det går alltid att förhandslyssna på böckerna för att få en uppfattning av hur de låter och om berättarrösten håller måttet.

En rolig funktion i Audibles mobilapp är att den samlar statistik över ditt lyssnande, samt delar ut utmärkelser och prestationer som låses upp vid användning.

Audible erbjuder inga e-böcker utan bara ljudböcker. Däremot är den kopplad till Amazons Kindle-butik, så om du köper motsvarande bok där finns det stöd för synkroniseringstjänsten Whispersync.

Utbud

Audible har ett enormt utbud av ljudböcker, men de allra flesta titlar är på engelska. Vid en sökning hittas totalt 314 titlar på svenska, och det finns även en del böcker på tyska, spanska, grekiska, ryska, italienska, danska, franska, holländska, portugisiska och japanska.

Författare

Kommentar

J.K. Rowling (Harry Potter)

Hela serien finns på engelska, och bland annat tyska men inte svenska.

J.R.R. Tolkien (Sagan om ringen)

Hela serien finns på engelska.

Selma Lagerlöf

Nils Holgerssons Underbara resa finns, på tyska. Annars är det snålt med Lagerlöf.

Fjodor Dostojevskij

Brott och Straff finns både på svenska och engelska, samt flera av hans böcker.

Gabriel Garcia Márquez (Hundra år av ensamhet)

På engelska, tyska och andra språk. Ej svenska.

Joseph Heller (Moment 22)

Finns inte.

George Orwell (1984)

Finns i flera olika utgåvor på engelska. Djurens gård finns på svenska.

Astrid Lindgren

Pippi Långstrump, Barnen i Bullerbyn och Ronja Rövardotter finns på engelska.

Sara Stridsberg

Darling River finns... på danska.

Stephen King

Många titlar, på engelska.

Tad Williams

Många titlar, på engelska.

Douglas Adams

Många titlar, på engelska.

Edgar Allan Poe

Många titlar på engelska. På svenska finns en novellsamling.

Lewis Carroll (Alice i underlandet)

Många titlar, på engelska.

George R.R. Martin (Game of Thrones)

Många titlar på engelska, en del på tyska och franska.

Sylvia Plath

The Bell Jar finns på engelska.

Agatha Christie

Många titlar på engelska, en del på tyska, danska, franska, italienska och spanska.

Stieg Larsson

Millennium-trilogin finns på engelska, tyska, franska och italienska.

Erland Loe

Tre titlar på tyska.

Naom Chomsky

Flera titlar på engelska, en på tyska.

Naomi Klein

Sex titlar på engelska.

Michael Moore

Många titlar på engelska.

Robert Jordan

Många titlar på engelska och tyska.

John Ajvide Lindqvist

Tre titlar på engelska, sju på tyska.

Virginia Woolf

Stort urval på engelska, två titlar på svenska.

Jakten på den perfekta strömmande boktjänsten fortsätter för min del. Ingen av tjänsterna jag har provat känns helt klockren, även om jag gillade både Bookbeat och Storytel. Den tjänsten som jag fattade minst tycke för är Nextory. Utbudet kändes förhållandevis litet och det tog lång tid att öppna nya böcker. Samtliga tjänster förutom Bookbeat borde rensa i sitt bibliotek för att ta bort dubbletter, och flera utgåvor av samma titel. När det gäller ljudböcker kan det finnas en poäng i att ha olika versioner med olika uppläsare men när det gäller e-böcker är det bara störande och förvirrande med flera utgåvor.

Storytel har ett stort försprång när det gäller utbud och smarta funktioner Den tjänsten som jag personligen blev mest lässugen av var Bookbeat. Fyndiga och lekfulla kategorier tillsammans med ett bra urval fick mig flera gånger sugen på att läsa. Den tjänsten som fick mig minst lässugen är Nextory med torra kategorier och tips.

Storytel har däremot ett stort försprång när det gäller utbud och smarta funktioner. Det borde vara en självklarhet att det går att det går att sömlöst växla mellan ljud- och e-bok. Dock är det endast Storytel som har denna funktion. Det är också väldigt smidigt att kunna sätta bokmärken och kommentera dessa i både ljud- och e-böcker, ytterligare en funktion som Storytel är ensamma om.

Audble är ett bra alternativ för den som framförallt lyssnar på engelska böcker, och har en maklig lästakt om max en bok i månaden. Utbudet är bra, och tekniskt sett innehåller tjänsten många roliga och bra funktioner.

Jämfört med strömmande musik och video-tjänster är de strömmande boktjänsterna relativt dyra, samtidigt verkar det som att de svenska företagen kommit överens om 169 kronor i månaden. En sak som bokbranschen inte verkar har fattat (eller vill gå med på) är att familjer och vänner delar på konton. Ingen av tjänsterna erbjuder familjeabonnemang eller flera användarkonton. Flera förlag pratar om tjuvlyssning som en term. Tjuvlyssning innebär att flera personer delar på ett konto. Jag skulle mycket hellre se att branschen fattar att folk delar konton och att det inte är dåligt, utan att de istället anpassar sig efter detta genom att erbjuda bland annat familjeabonnemang.