Nu har redaktionens Ipad Pro 10,5 tum testats också i praktiken och Ida Blix avger rapport. Funkar den som ersättare till datorn eller är den mest ett lyxigt komplement?
Redaktionens testexemplar av Ipad Pro 10,5 tum har nu under lite mer än en månads tid följt med mig nästan överallt. Tillsammans har vi – för att nämna några saker – surfat i solen på altanen, fått jobb gjort på tunnelbanan och kontoret, redigerat semesterbilder och kollat på videoklipp.
Det bra
Jag tycker fortfarande väldigt mycket om storleken på den här plattan. Det beror säkert delvis på att jag valt att ha den större Iphone-modellen, en Ipad Mini är helt enkelt lite för nära mobilen och den större Ipad Pro:n är alldeles för stor för att ta med sig överallt.
Batteritiden är bra, jag lägger plattan på laddning kanske en gång i veckan vilket känns lyxigt i jämförelse med mina andra prylar som måste laddas varje kväll och ibland någon extra gång på dagen. Har inte saknat möjligheten att snabbladda alls, utan nöjt mig med laddaren som följer med.
Skärmen är (fortfarande) fantastisk! Fixade den här slowmotion-videon som visar vilket flyt det kan bli på rörelser när uppdateringsfrekvensen ökas till 120 Hertz. Det är helheten med Promotion, True Tone och Night Shift som i olika situationer gör det här till en otroligt trevlig och anpassningsbar kamrat.
När det gäller tillbehören är jag kanske mest förtjust i det läderfodral som Apple skickade med. Det är supersnyggt och jag tycker det är fantastiskt skönt att ha en plats till pennan – den är alltid i närheten. När jag testade den förra Pro-modellen av Ipad använde jag inte pennan så ofta efter att jag testat vad man kunde göra med den. Nu uppskattar jag den mer, dels för att den fungerar bättre med den här skärmen – den där korta fördröjningen när jag skrev anteckningar är nu borta – men kanske mest för att den faktiskt är där i fodralet hela tiden inom räckhåll.
Apples tangentbord har växt lite i mina ögon nu när vi blivit bättre bekanta med varandra. Jag får plats med fingrarna ordentligt nu när tangentbordet blivit något bredare än det som släpptes till förra modellen med 9,7-tumsskärm. Det är efter ett tag inte svårare att träffa rätt tangenter här än vid min vanliga dator på jobbet där jag använder Apples Magic Keyboard.
Enligt Apple har de här tangenterna formats med laser ur ett stycke tålig textil med vattenavvisande ytbehandling. Det i sig ger en fjädrande effekt så det behövs ingen skrymmande mekanisk fjädring i tangenterna. Jag fattar varför, tangentbordet blir tunt och det går att spilla kaffe eller tappa kaksmulor över det utan att det går sönder. Den här enheten är ju tänkt att vara med dig på betydligt fler ställen än en dator. Men det känns inte lika bra som att skriva på just Magic Keyboard som snabbt blev en personlig favorit.
Trots att jag inte är hundraprocentigt nöjd väljer jag ändå Smart Keyboard före att ta med just mitt Magic Keyboard då jag vill ha möjligheten att ställa upp Ipaden då och då. Jag orkar inte bära med mig ett separat ställ för de tillfällen då jag inte bara kan ha skärmen liggandes framför mig. En del av mig önskar att Apple byggt in ett stöd likt hur Microsoft gjort med Surface. Ett annat plus med Smart Keyboard är att det lätt får plats i läderfodralet så att jag alltid har mitt lilla kit med mig.
Det finns inte bara bra saker att rapportera från min tid med den här plattan, men för min del har köpsuget bara växt medan veckorna passerat. Det som kommer här är helt enkelt grejer jag är villig att se förbi eller jobba runt.
Först och främst kan jag konstatera att jag inte kan byta ut min jobbdator, men det trodde jag inte på riktigt ens i glädjeyran efter presentationen som inledde årets WWDC. På jobbet kan den här plattan som bäst bli ett roligt komplement till min Macbook Pro – och har varit det under de här senaste veckorna. Jag är inte villig att byta bort all skärmyta jag använder under arbetsdagen, förutom den inbyggda 15-tumsskärmen använder jag flitigt en extern 27-tummare.
En annan anledning är att jag måste kunna jobba mot andra enheter på ett smidigt sätt. Vi jobbar en del mot en NAS på jobbet, en nätverksansluten hårddiskuppsättning som vi lägger gemensamma filer på. Ipaden och IOS jobbar bäst mot internet och molntjänster. Det finns helt säkert yrkesgrupper som har det annorlunda, men för just mig funkar det inte att byta bort datorn där.
Hemma är det en helt annan femma, jag har knappt alls saknat min dator under de här veckorna. Den användes redan innan otroligt lite, innan jag började testa den här plattan använde jag mobilen till nästan allt hemma.
Det finns vissa grejer jag skulle behöva ta tag i på sikt vid ett byte till en Ipad Pro. Exempelvis har jag en äldre skrivare som inte har stöd för Airprint. Inget akut problem, jag skriver väldigt sällan ut något. Jag har också en NAS som jag tidigare lagrat säkerhetskopior av mina bildbibliotek på, men den är inte ens uppackad efter min senaste flytt och jag fotar nästan inget med systemkameran längre. Mobilbilderna säkerhetskopieras automatiskt till Onedrive så den kanske inte ens behövs i mitt datorfria liv.
Det största och kanske enda riktiga irritationsmomentet är faktiskt webbsurfning. Vissa sajter fungerar inte som de ska i plattan. En del äldre sajter tar förstås inte hänsyn till mobiler och plattor och blir rent ”osurfbara”, men också nyare sajter gör sig bäst i webbläsare i datorer och/eller på större skärmar. Som webbsurfare får jag vara lite kreativ och flexibel utan dator. En del gånger finns det en app som ger mig en bättre upplevelse, ibland finns det andra sajter som ger mig samma innehåll på ett bättre sätt, men ibland får jag helt enkelt vara utan det jag sökte. I värsta fall får jag ge upp mitt datorfria liv för en stund och låna min mans dator.
Efter att ha testat Ipaden ordentligt tillsammans med befintliga IOS 10 kunde jag inte hålla mig längre och installerade den publika betan av IOS 11. Det är inget vi rekommenderar er att göra själva – om ni inte känner att ni har full koll på vad det innebär – eftersom det är just en beta med buggar både här och där. Den första riktiga versionen av IOS 11 bör dyka upp i september tillsammans med en eller flera nya Iphone-modeller.
Så innan du läser vidare: mina upplevelser nedan är alltså av den publika betaversionen. Den första "färdiga" versionen av IOS 11 innehåller förhoppningsvis färre buggar, men kan framför allt innehålla andra funktioner eller ändringar som inte är med här.
Sedan IOS 9 finns en del funktioner som är fiffiga om man vill få ut det mesta möjliga av den större skärmen som en Ipad bjuder på: Slide Over, Bild-i-bild och Split View. Men de räcker bara så långt och IOS 11 verkar komma med önskvärda lösningar.
Efter att ha installerat betan ser jag direkt en av de bättre nyheterna, dockan. Den ligger längst ner och påminner förstås mycket om den docka som finns i Mac OS. Jag kan själv välja vilka appar jag vill ha där genom att dra och släppa ikoner. Längst till höger syns vilka appar som kan användas tillsammans med Handoff, jag kan exempelvis direkt öppna Safari och få upp mina flikar från Macen. Dockan får jag tag på när som helst genom att svepa upp från botten av skärmen.
Precis som innan kan jag få upp appar sida vid sida, men också få en app som ett flytande fönster ovanpå en annan. Men det bästa av allt – nu går det att dra och släppa grejer mellan appar. Apputvecklare måste bygga in stöd för det här så det fungerar inte överallt hursom helst än – men jag kan exempelvis dra en bild från appen Bilder till Anteckningar och lägga bilden i en specifik anteckning. Eller för den delen hämta en bild från appen Bilder och gå ut ur appen, via hemskärmen, leta lite i mappar och hitta en lämplig destination och sen släppa bilden där jag vill ha den. Man får använda båda händerna, men det fungerar!
En grej som tidigare varit väldigt tidskrävande är att sortera upp alla appar på hemskärmen. Inte längre! Nu kan jag markera flera appar samtidigt och flytta runt på dem, de behöver inte ens ligga bredvid varandra. Jag markerar en app så den börjar skaka och kan sedan börja dra i den och därefter med ett ledigt finger markera övriga objekt som då samlar sig på hög med den första. Jag kan sen dra alla objekten dit jag vill ha dem, eller lägga dem ovanpå en annan app för att skapa en mapp.
Det går också att markera olika saker i exempelvis en anteckning – kanske en bild i toppen och en kartlänk längre ned tillsammans med en punkt-lista någon annanstans i dokumentet – och flytta allt samtidigt till exempelvis ett nytt mejl.
En annan sak jag gör ofta med Ipaden är att anteckna. Med IOS 11 går det att ställa in så att jag bara håller pennspetsen på låsskärmen en stund för att snabbt öppna upp en ny anteckning. Perfekt när jag vill klottra ner något under ett möte på jobbet.
Det går också att skapa en pdf-fil av vad som helst på skärmen för att sedan kunna rita, eller skriva anteckningar direkt på den. Exempelvis kanske jag vill ringa in något eller stryka under något särskilt innan jag skickar det vidare till någon annan.
Det finns också en bunte användbara verktyg att använda ihop med Apple Pencil. I verktygsraden finns en tuschpenna, en överstrykningspenna, en blyertspenna, ett sudd och ett markeringsverktyg. Via en knapp i hörnet går det också att komma åt verktyg för att lägga till ett textfält, lägga till en signatur, ett förstoringsglas som förstorar något i bilden och lägga till olika former så som pilar.
Med markeringsverktyget kan jag markera något i min anteckning och flytta det till något bättre ställe. Det går att radera något jag skrev för en stund sedan med suddit, istället för att ångra varje streck jag gjort sedan dess ett och ett.
Med IOS 11 känns det som att det öppnas upp en helt ny värld av vad jag kan göra i min Ipad. Dra och släpp är verkligen efterlängtat. Tillsammans med IOS 11 kommer jag nog att uppskatta Ipaden ännu mer. Att få jobba med händerna, pennan och tangentbordet lite som det passar bäst ger en helt annan – roligare – upplevelse än att sitta vid en dator. Det känns självklart och futuristiskt på samma gång.
Efter lite mer än en månad med Ipad Pro 10,5 tum är jag fortfarande väldigt nöjd. Apple prickar av mycket av vad jag önskar mig; en smidig och flexibel enhet som kan tas med i stort sett överallt med mycket prestanda. IOS är lätt att använda, det finns gott om riktigt bra appar och med pennan och tangentbordet nära till hands kan jag välja hur jag bäst gör vad jag vill göra just nu.
Med IOS 11 riktar Apple in sig ordentligt på just Ipad-användare som får helt nya möjligheter att jobba med sina enheter med dockan, dra och släpp och filhanteraren. Det är inte länge kvar nu tills det ska vara färdigt. Ipad Pro 10,5 tum känns inte komplett utan IOS 11.
Som jag varit inne på många gånger under den här månaden – Ipad Pro är nu äntligen en pc-ersättare för de som känner sig lockade. Alla varken vill eller kan vara utan datorer, men då kan förstås Ipaden tjäna som ett kraftfullt kompletterande verktyg i vardagen – om budgeten tillåter sådana extravaganser.
Fördelar
+ Mycket prestanda i litet paket
+ Lång batteritid
+ Perfekt storlek
+ Stöd för penna och tangentbord
Nackdelar
− Saknar i skrivande stund IOS 11
Har du några frågor om produkten, hur den kan användas eller undrar något annat? Skriv i kommentarerna nedan.