Svenska myndigheter vill kringgå kryptering

Regeringens utredare vill att det ska vara möjligt för svenska brottsbekämpande myndigheter att kringgå kryptering, men förslaget får hård kritik från säkerhetsexperter.

Nu rapporterar Dagens Nyheter att regeringens utredare vill ge svenska polisen rätt att hacka datorer. Det blir allt vanligare att företag erbjuder krypterade tjänster via exempelvis appar och detta är ett stort problem för polisen menar regeringens utredare Petra Lundh. Hon säger till DN:

–  Kryptering är ett jätteproblem. Experter från de brottsbekämpande myndigheterna ger en samstämmig bild: I storleksordningen 90 procent av den elektroniska kommunikationen går i dag att kryptera jämfört med 30 procent för några år sedan.

Lagförslaget innebär att brottsbekämpande myndigheter får rätt att i tysthet spionera på misstänkta datorer, alltså ägna sig åt hemlig dataavläsning. Detta kan ske genom att trojaner smygs in i mobiler eller datorer för att ta kontroll över dem så att polisen ska kunna fånga informationen innan den försvinner in i de krypterade kanalerna.

Förslaget får dock skarp kritik från säkerhetsexperter som anser att det finns en allvarlig risk att säkerheten för vanliga användare äventyras. Det finns inga garantier för att säkerhetshål endast kommer att användas av polisen.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige säger i ett uttalande till DN att ett sådant säkerhetshål kan leda till att myndigheter kan ställa krav på att det ska finnas bakdörrar i vanliga program. Vidare säger hon:

– Det är hål i huvudet, för man utsätter människor för risk. Om man upptäcker sårbarheter så ska man berätta om dem för producenten, inte spara informationen för att den är bra att ha. Då är man inte bättre än de kriminella.

Daniel Akenine som är säkerhetschef för Microsoft i Sverige ser det som uteslutet att Microsoft ens kan överväga att lämna Windows sårbart för att polis och myndigheter ska kunna komma in med sina trojaner. Han menar att polis och myndigheter måste sluta förlita sig på gamla metoder och förstå att kommunikation ser annorlunda ut idag.

Regeringens utredare Petra Lundh menar att både integritets- och säkerhetsaspekter kommer att vägas in i utredning. Utredningen kommer att överlämnas till regeringen den 13 november.