Apple tar bort VPN-appar från App Store i Kina

Apple plockar bort flera större VPN-appar från App Store i Kina, sedan landet i början av året gjorde de flesta VPN-tjänster olagliga.

Den kinesiska regeringen gör sitt bästa för att kontrollera internettrafiken i landet. I början av året meddelande ministeriet för industri- och informationsteknik (MIIT) att det krävs tillstånd från regeringen för att tillhandahålla VPN-tjänster. Nu kommer nyheten att Apple plockat bort flera större VPN-appar från landets App Store. Apparna kan bland annat användas för att komma runt regeringens censur.

Utvecklarna bakom appen Express VPN, baserade utanför Kina, berättar i ett blogginlägg att "alla större VPN-appar" inklusive deras egen är borttagna från Apples kinesiska app-butik. De delar också med sig av ett brev från Apple som noterar att appen tagtis bort på grund av att "den inkluderar innehåll som är olagligt i Kina".

Star VPN berättar via Twitter att också deras app är borttagen.

Apple kommenterar nyheten med att de måste ta bort apparna eftersom de bryter mot kinesisk lagstiftning, rapporterar Techcrunch.

"Tidigare i år meddelade Kinas MIIT att alla utvecklare som erbjuder VPN måste erhålla tillstånd från regeringen. Vi har varit skyldiga att ta bort några VPN-appar i Kina som inte uppfyller de nya reglerna. Dessa appar finns fortfarande tillgängliga på alla andra marknader där de gör affärer."