Ida testar tangentbord för Ipad Pro 10,5"

Om du letar efter ett tangentbord till din Ipad Pro 10,5" bör du läsa vidare här. Ida Blix testar Apple Magic Keyboard, Apple Smart Keyboard, Zagg Rugged Messenger och Logitechs Slim Combo.

Apples Ipad Pro fungerar alldeles utmärkt som den är, men av av sakerna som vad gör den fantastisk är möjligheten att använda den tillsammans med Apple Pencil och/eller ett tangentbord. När det gäller pennor är valet enkelt – Apples egna är i en kategori för sig. När det gäller tangentbord är det lite klurigare. Du kan använda i princip alla Bluetooth-tangentbords om finns, och så finns det ett antal speciellt framtagna för Ipad Pro. I det här testet går vi genom för- och nackdelar för det här gänget:

Vi testar

  • Apple Magic Keyboard (Bluetooth), ca pris 1 195 kronor

  • Apple Smart Keyboard (Smart Connector), ca pris 1 795 kronor

  • Zagg Rugged Messenger (Bluetooth), ca pris 995 kronor

  • Logitech Slim Combo (Smart Connector), ca pris 1 499 kronor

Det finns som jag redan varit inne på en hel uppsjö av trådlösa tangentbord med Bluetooth-koppling att välja mellan. När det gäller Ipad-unika tangentbord med Smart Connector är utbudet betydligt sämre, men som vi rapporterade i augusti säger Apple att ska det komma fler tillbehör med den kontakten framöver. En tredje kategori är tangentbord som säljs i kombination med fodral och skydd.

Det går inte att utse någon testvinnare här, istället kommer jag att rekommendera varje tangentbord till en viss typ av användning så får du förhoppningsvis en bättre idé om vad som passar just dig. Har du fortfarande funderingar efter du läst vidare så ställ dem i kommentarerna nedan.

Låt oss komma igång.

Apples Magic Keyboard är ett ganska tunt och litet trådlöst tangentbord med Bluetooth-anslutning som Apple lanserade i oktober 2015. Förutom att använda det tillsammans med någon av Apples datorer, går det också att ansluta till en IOS-enhet.

Tangentbordet har ett inbyggt uppladdningsbart batteri som laddas via en Lightning-port. Batteritiden är uppskattningsvis en månad beroende på hur mycket du använder det. I vår testsvit av tangentbord hör det här till de billigare.

Till den första Ipad-modellen lanserade Apple faktiskt ett tangentbord med en Ipad-docka, det fanns också en lös dockningstation, men de uppdaterade aldrig tangentbordsvarianten till efterföljande Ipad-modeller.

Krångel att byta mellan flera enheter

En sak som är värt att nämna direkt är att det finns andra Bluetooth-tangentbord som har snabbknappar för att enkelt byta mellan flera enheter. Så är inte fallet med Magic Keyboard. Om du har tänkt att använda tangentbordet till mer än din Ipad är det här kanske inte det bästa alternativet.

Jag hittar snabbt mitt Magic Keyboard i Bluetooth-inställningarna i Ipad Pro:n, och kan ansluta till det utan större problem om jag först kopplar bort det från datorn, eller stänger av Bluetooth. Samma sak tvärtom sedan, jag måste koppla bort det från plattan innan det kan anslutas till datorn. Men det fungerar inte smidigt alla gånger, ibland måste jag parkoppla om tangentbordet vilket förstås tar lite extra tid.

Apple Magic Keyboard – tekniska specifikationer

Anslutning

Bluetooth

Bakbelysning

Nej

Batteritid

Omkring en månad (inbyggt batteri, laddas med Lightning)

Mått

27,9 cm (B) x 11,49 cm (D) x 0,41–1,09 cm (H)

Vikt

234 gram

Vikt med Ipad Pro

710 gram

Pris

1 195 kr

Skrivkänslan

Jag älskar Magic Keyboard och använder det varje dag här på jobbet. Men jag vet också att inte alla känner så. Slaglängden är kort, men ändå är det tydligt när jag tryckt tillräckligt. Min känsla är att jag skriver snabbare och bättre än med andra tangentbord jag testat.

Jag gillar också att Magic Keyboard är så lågt, det känns snällt mot mina handleder trots intensiv användning och att det inte finns något handledsstöd.

Passar vem?

Magic Keyboard passar bäst för användare som bara behöver ett tangentbord ibland och kanske mestadels på en viss plats. Det är inte särskilt smidigt att ta med Magic Keyboard eftersom det inte går att sätta ihop med Ipad Pro:n. Framförallt har du inget ställ till plattan, men antingen har du redan ett fodral till enheten som löser det, eller så får du fixa ett separat ställ och vid behov ta med det också. Det finns inte heller någon given plats för Apple Pencil i det här kitet.

Fördelar
+ Litet/smidigt men ändå stora tangenter
+ Skönt att skriva på
+ Bra för dig som inte behöver ha med tangentbord överallt

Nackdelar
− Ingen snabb funktion för att byta mellan flera enheter
− Du får lösa ställ eller dylikt till Ipaden själv
− Inbyggt batteri som laddas med Lightning (passar på så vis bäst med dator)

Om vi lämnar Magic Keyboard så har Apple också ett tangentbord just för Ipad Pro 10,5" som heter Smart Keyboard. Utöver tangenter att skriva med får du ett skärmskydd. Det går också att vika ut ett ställ som fungerar med eller utan tangentbordet framme. Det ena läget passar bäst för att skriva, medan det andra passar bra för att exempelvis se på film.

Smart Keyboard ansluts via Apples Smart Connector som sitter på skärmens ena långsida och går således bara att använda med Ipaden i liggande läge. Det får också ström från Ipaden, och kan användas så länge som Ipaden är igång. Min upplevelse är att det ansluta tangentbordet inte påverkar batteritiden nämnvärt. Jag får ut någonstans mellan 10–15 timmar från Ipad Pro:n vilket i praktiken oftast räcker i flera dagar. Att då och då ansluta tangentbordet förändrar inte det.

Det här tangentbordet kostar 1 795 kronor, vilket gör det till det dyraste i den här testsviten. Låt oss fundera på om det är värt pengarna om en stund. Till skillnad från tidigare nämnda Magic Keyboard har Apple här satsat på en design utan springor där det kan fastna smulor eller rinna ner spillt kaffe. Tangenterna är formade med laser ur ett stycke textil som fått en vattenavvisande behandling. Textilskiktet står också för fjädringen så tangenterna har inga mekaniska brytare som tar plats.

Apple Smart Keyboard – tekniska specifikationer

Anslutning

Smart Connector

Bakbelysning

Nej

Batteritid

Tar ström av din Ipad

Mått

25 cm (B) x 17,5 cm (D) x 0,2–0,7 cm (H)

Vikt

246 gram

Vikt med Ipad Pro

722 gram

Pris

1 795 kr

Skrivkänslan

Jag tycker det är betydligt trevligare att skriva på Magic Keyboard än det här, och det är just för att jag upplever fjädringen som lite sämre. Det märks förvisso att jag trycker ned en tangent, men det känns inte lika tydligt och bra som med ”riktiga tangenter”. Men Smart Keyboard erbjuder andra fördelar.

Det är mycket tunnare och enklare att få med sig eftersom det kan sättas ihop med plattan och dubbeljobba som skärmskydd när det inte används. Jag riskerar på så sätt aldrig att vara utan tangentbord om jag plötsligt kommer på att jag vill skriva något längre.

Smart Keyboard är kanske 1,5 centimeter smalare än Magic Keyboard, men jag tycker det går riktigt bra att skriva också här. Det vill säga jag missar sällan några tangenttryckningar, inte ens å eller ä som hör till gruppen längst till höger som är något mindre än övriga tangenter.

För den som vill ta med sig sin Ipad överallt är det skönt att veta att tangentbordet tål kaffespill och enkelt kan torkas av om man kladdat ner det genom att äta lunch och skriva samtidigt.

Passar vem?

Jo, det här tangentbordet kostar en del, men det är också specialanpassat för att alltid vara med din Ipad Pro, redo att snabbt ställa upp om du behöver skriva något och vill slippa skärmtangentbordet. Det tål lite tuffare tag och kan enkelt torkas av om du råkar spilla eller kladda något på det.

Du behöver inte komma ihåg att ladda ytterligare en pryl, Smart Keyboard fungerar så länge du kommer ihåg att ladda din Ipad.

Inte heller med det här tangentbordet får du med någon förvaringsplats för din eventuella Apple Pencil, men det går förstås att komplettera det här kitet med ytterligare ett stiligt (och dyrt) tillbehör – Apples läderfodral för 1 795 kronor. Ipaden med tangentbordet på får plats och det finns en hållare för pennan överst. Bara att ta fodralet under armen och kila iväg på nästa möte. Jag måste erkänna att Apple lockar fram min köplust med det här prylpaketet.

Fördelar
+ Anpassat för Ipad Pro
+ Behöver inte laddas
+ Erbjuder inbyggt ställ och skärmskydd

Nackdelar
− Inte den härligaste skrivkänslan

Okej, dags att kika på något från en annan tillverkare än Apple själva. Jag fick in ett testexemplar av Zagg Rugged Messenger. Det här är ett rejält skal som skyddar din Ipad om du skulle råka tappa den, med ett tangentbord som kan tas bort om du inte behöver det. Om du har en Apple Pencil går den att fästa på ena sidan av fodralet.

Tangentbordet kan vikas runt Ipaden och agera skärmskydd, och när du istället vill skriva på det fungerar ena sidan som ett ställ. Det går att justera Ipaden i olika vinklar med hjälp av magnetfästen. Zagg tänker sig också att du kanske har en mobil i närheten och erbjuder dig att kunna snabbkoppla tangentbordet också till den om du vill skriva ett svar på exempelvis ett sms.

Vad Zagg Rugged Messenger inte är är något nätt och smidigt. Det här är en rejäl konstruktion som nästan dubblar totalvikten.

Zagg Rugged Messenger – tekniska specifikationer

Anslutning

Bluetooth (kan anslutas till två enheter med snabbknappar)

Bakbelysning

Ja

Batteritid

Upp till två år

Mått

26 cm (B) x 19,5 cm (D) x 2,3 cm (H)

Vikt

768 gram

Vikt med Ipad Pro

1 244 gram

Pris

999 kr

Skrivskänslan

Zagg satsar på mer rejäla tangenter än Apples två varianter, det känns som att slaglängden är något längre. Skrivkänslan ligger klart närmare vad du får från en bärbar dator, eller en del externa tangentbord. Tyvärr finns det endast med nordisk layout, vilket innebär att retur-tangenten inte ligger över två rader som jag är van vid. Därför missar jag den rätt ofta.

För att komma från det behöver jag antagligen inte göra mer än att skriva mera för att vänja mig, men det är icke desto mindre en nackdel värd att nämna. Byter du ofta mellan det här och ett tangentbord med en vanlig retur-tangent kan jag tänka mig att det blir rent störigt.

Det här tangentbordet erbjuder bakbelysning som kan justeras, både färg och ljusstyrka kan ändras. Det här uppskattar jag i de situationer då jag sitter i rum med sämre belysning, men jag saknade heller inte funktionen jättemycket när jag använde de tangentbord som saknar det.

Vem passar det?

Det här är ett lämpligt kit att investera i om du är extra rädd om din Ipad Pro då det känns riktigt rejält. Det gör också din Ipad mer som en bärbar dator då hela paketet tillsammans blir tjockare och tyngre.

Skrivkänslan är riktigt bra och tangentbordet känns som ett bra val så länge du kan leva med den nordiska layouten. Den nedre kanten bjuder på ett skönt stöd för dina handleder medan du skriver.

Batteriet kan laddas, men det ska räcka i upp till två år så det är inte något du behöver tänka på i första taget. En del kanske hinner fundera på att köpa en ny Ipad innan det är dags att ladda det här tangentbordet.

Fördelar
+ Rejält skydd för din Ipad
+ Tvådelat, går att lämna tangentbordet hemma/i väskan

Nackdelar
− Alltsammans blir både tungt och tjockt
− Liten returtangent

Logitech och Apple samarbetar tätt när det gäller Ipad-tillbehör med Smart Connector. Logitech var snabbt ute med sitt tangentbord Create när Apple lanserade sin första Ipad Pro. Till det här testet har vi fått in Slim Combo, som finns till både 10,5-tums och 12,9-tums modellerna.

Slim Combo består likt Rugged Messenger från Zagg av två delar. Ett skydd och en del med tangentbordet. Med det här på blir din Ipad får du en av mina favoritgrejer från Microsoft Surface, ett ben på baksidan av plattan som du kan fälla ut och justera för att få skärmen i lämplig vinkel. Du kan exempelvis ställa Ipaden i stående läge med benet utfällt för att videosamtala utan att behöva hålla i skärmen.

Också Slim Combo erbjuder en hållare för din Apple Pencil. Det är en dubbelvikt tygflik som pennan kan skjutas in i på ena långsidan av skärmen. Det bra med det här upplägget är att hållaren knappt tar någon plats om den inte används. Det sämre att det känns lite osäkert, som att pennan skulle kunna glida ur.

För den som skriver i dunkel belysning erbjuder Logitech bakbelysning, men de håller sig till vitt ljus som kan justeras i intensitet. Zagg Rugged Messenger ger dig sju färgalternativ.

Slim Combo väger också det en hel del när du vill ha med dig alla delar, vågen stannar på ganska precis ett kilo tillsammans med din Ipad.

Logitech Slim Combo – tekniska specifikationer

Anslutning

Smart Connector

Bakbelysning

Ja

Batteritid

Tar ström av din Ipad

Mått

25,8 cm (B) x 18,4 cm (D) x 2,7 cm (H)

Vikt

528 gram

Vikt med Ipad Pro

1 004 gram

Pris

1 499 kr

Skrivkänsla

Jag tycker verkligen om att skriva på Slim Combo. Tangenterna ger bara ett lätt motstånd och slaglängden är kort men distinkt. Det känns lite som att fingrarna flyger fram. Också Slim Combo har en nordisk layout, men här är faktiskt retur-tangenten över två rader och jag skriver således som jag är van vid, utan några frekvent förekommande feltryckningar. Det var bara att packa upp det och köra på.

Vem passar det?

Det här är en testvinnare för dig som blir lockad av stället på baksidan och som behöver ett tangentbord att skriva på ofta. Det här är ganska snarlikt Rugged Messenger när det gäller skrivkänslan, men jag föredrar det här alla gånger på grund av retur-tangenten.

Med Slim Combo får du en flexibel lösning där du kan använda din Ipad lös för sig, stoppa den i ett rejält skydd och välja till tangentbordet när det behövs.

Fördelar
+ Härlig skrivkänsla
+ Bra ställ på baksidan

Nackdelar
− Apple Pencil-hållaren, känns som att pennan skulle kunna glida ur