Andreas filosoferar om Android- och IOS-telefoner, hur de båda plattformarna har närmat sig varandra och hur valet av smart mobil är mer öppet än någonsin.
Min historik med användning av teknikprylar och deras tillhörande mjukvaruplattformar är en brokig historia. I min ungdoms gröna dagar använde jag Windows-pc:s under en tid som spände från Windows 95 till Windows XP. Efter det tröttnade jag på dåtidens bråkiga Windows-upplevelse och spenderade några år i Linux-distributionernas nördcreddiga men tidskrävande värld. Efter det köpte jag min första Mac, en Ibook G4, och sedan dess har Apples maskiner haft monopol på min skrivbordsupplevelse.
Mitt bruk av mobila enheter är också något av en brokig historia. Jag inledde min telefonbana med att vara något av en Nokia-fanboy, med allt från Nokia 6110 till Nokia E71 i min ägo. Just Nokia E71 var mitt sista försök att ge Nokia chansen att ta mig in i världen av smarta mobiler, men det blev snabbt uppenbart att företaget inte var i närheten av redo för att ta sig an uppstickaren Apple med dess Iphone. Den riktiga första smarta mobilen från Apple blev sedan min primära telefon under några år, med Iphone 3GS och Iphone 4 som två fantastiska investeringar i min teknikhistorik.
Men efter dessa år hade IOS-plattformens begränsade anpassningsbarhet och Apples rigorösa kontroll över exakt vad du får och inte får göra med plattformen blivit för mycket för vad jag kunde acceptera. Samtidigt hade Android-plattformen utvecklats mycket på kort tid och undanröjt många av de brister som de tidigare versionerna led av. Samsung Galaxy S2 var nästa suveräna inköp som jag var otroligt nöjd med under flera år. Hårdvara, funktioner och prestanda i toppklass varvades med anpassningsbarhet som IOS tvärt vägrade erbjuda. Och vips var jag Android-biten under många år.
Men så inträffade våren 2017. Det började bli dags för mig att förnya telefonabonnemanget och fundera över vilken telefon som kan ersätta vad som nu är min privata telefon, en Samsung Galaxy S6 som jag också varit oerhört nöjd med. Som ett experiment kom jag överens med mina kollegor om att jag skulle använda en Iphone 7 under det halvår som återstod till Apples stora event. Jag hade nämligen recenserat Samsung Galaxy S8, och var inte helt och hållet nöjd med helhetsupplevelsen. Under månaderna som följde blev jag positivt överraskad över upplevelsen med Iphone 7, och när jag fick chansen att testa betaversionen av IOS 11 insåg jag att allt fler av mina motsättningar mot IOS korrigeras i det kommande systemet.
Nu sitter jag här och inväntar Apples stora Iphone-event som är runt hörnet. Jag ser fram emot det eftersom det för första gången på många år kanske presenteras något som får mig att återvända till Iphone-lägret. Eller så fyller det inte mina behov, och jag riktar kanske istället min blick mot andra telefoner på horisonten som Google Pixel 2 (om den nu kommer hit) eller för den delen kanske jag inväntar vad våren 2018 har att erbjuda. Som teknikrecensent har jag ynnesten att kunna gå många månader utan att behöva använda min privata telefon eftersom det alltid finns telefoner att recensera. Att plattformarnas egenskaper inte tvingar mig att hålla mig till ett läger är nästan en befriande känsla, jag kan fokusera på vilken telefon som är den bästa helheten istället för att välja vilken som är bäst i endera läger.
Att binda sig till en plattform eller företag är en extra stor fråga i dagsläget när teknikbranschen är mer mångfacetterad än någonsin. Det finns olika tekniker och plattformar i allt från det smarta hemmet, mobiltelefoner, datorer, mediaenheter, webbtjänster och mycket mer. Ingen enskild aktör täcker alla plattformarna, och som konsument måste man blanda produkter från olika företag för att få till den digitala vardagen. När jag ska välja telefon eller surfplatta får jag ställa mig frågan vilka av dessa ekosystem jag vill använda, och vilka kompromisser jag kan tänka mig att acceptera med det beslut jag till slut fattar.
Jag ser fram emot att se vad som kommer bli min nästa telefon, vilket ekosystem som kommer utgöra mitt smarta hem (som just nu är begränsat till glödlampor) och huruvida AI-assistenter och förstärkt verklighet kommer vara en del av min digitala vardag under hösten och våren som kommer.