Nokia 8 körs på ren Android och företaget lovar säkra och regelbundna uppdateringar. Amanda testar hur Nokia 8 står sig mot konkurrenterna.
Senaste gången jag använde en Nokia-telefon var när jag råkade tappa min sprillans nya telefon i vattnet och jag fick låna en Nokia 3310 av en kompis. Modellen hade redan passerat sin storhetstid med rätt stor marginal men jag höll fast vid min Nokia 3310 i nästan fem år. Jag bytte skal och batteri några gånger, men till slut gav jag upp och köpte en ny telefon.
Det är därför en liten nostalgisk känsla som letar sig fram när jag nu sitter med en ny Nokia-telefon, nämligen Nokia 8. Den 16 augusti presenterade HMD Global, som köpte rättigheterna att producera mobiler under varumärket Nokia, flaggskeppet Nokia 8.
Vi har även haft Nokia 5 och 6 på kontoret och av de båda syskonen är Nokia 8 mest lik Nokia 5. I mångt och mycket ser Nokia ut som de flesta smarta mobilerna med aluminiumskal. Framsidan pryds av en 5,3 tums skärm skyddad av skulpterat Corning Gorilla-glas. Det finns – i jämförelse med många andra märken – två tjocka remsor i över- och underkant där kamera, sensorer, hemknapp och navigeringsikoner är placerade. Nokias logga är även diskret placerad i övre högra hörnet.
Telefonen kommer i färgerna härdad blå, stål, polerad koppar och polerad blå. De polerade varianterna kommer dock senare. Testexemplaret vi har fått in till kontoret är stålfärgat.
Baksidan är gjord från ett block aluminium med undantag för antennbanden och kameramodulen. Kameran på baksidan är placerade på telefonens övre mitt i en vertikal linje tillsammans med sensorer och blixt. Nokias logga är placerad nedanför kameran och i övrigt är baksidan helt ren.
När det kommer till antennbanden är de bredare än på många andra mobilmärken och är placerade längst upp och längst ner på mobilen. Detta enligt Nokia själva för att optimera mottagningen och inte riskera att din hand eller dina fingrar ska störa täckningen. Personligen tycker jag att antennerna sticker ut för mycket och inte på ett bra sätt. Plasten och bredden gör att mobilen ser, ja – plastig ut.
Kanterna är lätt välvda och mobilen ligger bra i handen. Det finns inga knappar på telefonens vänstra sida utan volymknapparna tillsammans med strömknappen sitter på telefonens högra sida. Jag märker att jag flertalet gånger råkar trycka på volymknappen istället för strömknappen. Detta händer dagligdags och det känns tomt på telefonens vänstra sida som helt saknar knappar. Detta är i sig irriterande och jag grymtar lite extra varje gång jag trycker fel, vilket händer oftare än sällan.
När det kommer till innanmätet på Nokia 8 är den utrustad med processorn Snapdragon 835, 4 gigabyte primärminne, 64 gigabyte lagring och stöd för Micro SD-minne på 256 gigabyte. Ur lådan kommer mobilen med Android Nougat 7.1.1 men Nokia lovar snabba och säkra uppdateringar av operativsystemet. Batteriet har en kapacitet på 3 090 mAh.
När det kommer till uttag finns det både en 3,5 millimeters hörlursuttag och USB Type-C för laddning. Nokia 8 är vattentålig enligt IP54-standarden vilket innebär att den är stänksäker.
Detta är den första i raden av nya Nokia-telefoner med Android som operativsystem istället för Windows Phone. När HMD köpte rättigheterna till att tillverka telefoner under namnet Nokia 2016 gick de över till Googles operativsystem som bland annat har stöd för betydligt fler appar än Windows Phone.
I motsats till en del företag som kämpar hårt med att sätta sin egen prägling på användargränssnittet i Android satsar Nokia på att leverera en ren Android-upplevelse som kommer med regelbundna uppdateringar för att se till att du alltid har den senaste versionen strax efter den släpps. Nokias egna motto eller slogan är "ren, säker och uppdaterad", något som jag tycker är mer än välkommet.
Nokia har inte ansträngt sig för att sticka ut med ett eget mer unikt användargränssnitt utan har förlitat sig på att det kunder vill ha är regelbundna säkerhetsuppdateringar och en upplevelse fri från massa krimskrams, vilket är ett smart drag av Nokia. I dagsläget är det Pixel, Essential eller gamla Nexus-telefoner som erbjuder en mer eller mindre ren Android-upplevelse. Varken Pixel eller Essential går att köpa i Sverige och de som vill ha en ny telefon med uppdaterat innanmäte får nästan bara Nokia att välja på om de prioriterar en verkligt ren Android-upplevelse.
Till vardags använder jag min Iphone 7 Plus. Jag är van vid att mobilen är väldigt kvick och att det går snabbt att utföra handlingar på telefonen. Jag är dessvärre också van vid att batteriet är på närmare 20 procent när jag går hem från jobbet vid ungefär 15.30. Nokia 8 har utrustats med ett batteri med en batterikapacitet på 3 090 mAh. Nokia själva har inte angett någon uppskattad batteritid men jag är överlag imponerad över hur länge den håller på en dag.
De flesta dagarna höll Nokia 8 nästan en hel dag för mig, vilket är något av en bedrift. Det första jag gör på morgonen är att sträcka mig efter mobilen för att kolla notiser jag missat samt uppdatera mig kring vad som hänt på Facebook, Instagram och Slack efter att jag gick och lade mig. Mobilen är närvarande när jag äter frukost och hela vägen till och från jobbet. På jobbet ligger den något vilande men används ibland mer om jobbet kräver det. När jag är hemma använder jag mobilen som primär enhet för att surfa och chatta, vilket jag gör relativt frekvent. Utöver detta fotograferar jag mycket, redigerar bilder, kollar på videoklipp och spelar Pokémon Go.
Trots denna flitiga användning höll batteriet från sju på morgonen till ungefär halv tio på kvällen, förutsatt att jag inte spelade in mycket videomaterial, fotograferade eller spelade Pokémon Go. När jag testat telefonen har jag upplevt att batteriindikatorn till en början sjunkit relativt snabbt. Flera gånger efter jobbet har jag varit lite orolig för att mobilen ska dö. Men till min förvåning håller den sig vid nästan-urladdad-sträcket under en lång tid, vilket är tvärtemot min Iphone.
Detta kan också bero på att jag reglerar mig själv till viss mån när jag ser att batteriindikatorn är låg. De gånger jag fortsatt använda telefonen flitigt har den räckt till ungefär sex eller sju på kvällen.
Fingeravtrycksläsaren är placerade tillsammans med hemknappen på telefonens framsida. Den fungerar överlag sådär, ibland kan jag behöva trycka på den två eller upprepade gånger för att låsa upp skärmen. Vissa gånger måste jag till och med skriva in koden för att jag har försökt med fingret för många gånger och misslyckats. Det tar uppskattningsvis en sekund eller ännu längre innan skärmen tänds och låses upp när jag trycker på hemknappen. Trots detta känns fingeravtrycksläsningen säker men rätt trög, lite klumpig och krånglig.
Under testperioden har jag även kollat hur exakt GPS:en är. Jag har inget vidare att anmärka när det kommer till den, GPS:en är i de flesta fall exakt, även om pilen i Google Maps frekvent visar fel håll. Detta har visserligen skapat en hel del personlig förvirring men den pekar i alla fall konsekvent åt fel håll. Den blå pluppen som visar var jag befinner mig springer inte ifrån mig utan flyttar sig på sin höjd någon millimeter på skärmen.
Innanför skalet på Nokia 8 sitter det en Snapdragon 835-processor, en välanvänd processor i flagskeppsmodeller med undantag för företag som Apple, Huawei och Samsung som delvis eller helt kör på sina egna processorer. Vi har bland annat testat prestandan genom att låta enheterna gå igenom en serie olika prestandatester. Resultaten har vi sedan jämfört med andra konkurrerande telefoner på marknaden. När vi testat Nokia 8 har vi kört testerna Geekbench 4, 3Dmark Slingshot Extreme och Antutu version 6.2.7. Testerna utförs tre gånger och vi räknar ut ett snittvärde från dessa.
Vi har jämfört Nokia 8 med Oneplus 5, Galaxy S8 Plus och Honor 9. I det enkärniga prestandatestet i Geekbench 4 hamnar Nokia 8 på en andra plats med sina 1 929 poäng. Galaxy S8 Plus får något högre resultat. När det kommer till det flertrådade testet klarar sig Nokia 8 sämst av de olika mobilerna där istället Oneplus 5 briljerar med sina 6 774 poäng.
I Antutu-testet presterar Nokia 8 bra men inte bäst med sina 173 406 poäng, än en gång är det Oneplus 5 som slår Nokia 8.
I grafiktestet 3Dmark presterar dock Nokia helt klart bäst med 3 468 poäng. Det kanske inte heller är så konstigt att Oneplus 5 slår Nokia 8 i de flesta testerna. I vårat test av telefonen kunde vi konstatera att Oneplus har anpassat mjukvaran för att telefonen ska prestera extra bra i vissa spel men även i vissa prestandamätningsverktyg.
Nokia 8 står sig väl mot konkurrenterna, vilket egentligen inte är överraskande med tanke på att Nokia använder Snapdragon 835 som är en väldigt potent systemkrets. När jag har använt den till vardags har jag märkt att det ibland kan vara segt att spela upp videoklipp speciellt på Facebook eller Instagram men i övrigt har den presenterat snabbt och bra.
Nokia följer den rådande trenden att placera två stycken kameralinser på telefonens baksida, men istället för en vidvinkel- och en telelins som exempelvis Apple och Oneplus använder så är Nokia 8 utrustad med en monokrom- och en färglins. Denna teknik använder även telefoner som Honor 9 och Huawei P10. Tekniken går ut på att mobilen samlar bildinformation från båda kameramodulerna som sedan läggs ihop för att uppnå ett så bra och detaljerat resultat som möjligt. Samtliga kameralinser ger 13 megapixel och har en bländaröppning på f/2,0.
I kameraappen går det att göra det mesta. I en menyrad längst upp på skärmen går det att bestämma om du vill att kameran ska använda mono-, färg- eller båda linserna när du fotograferar. Du kan även sätta på och av blixten, slå på och av HDR-läget, samt ställa in tidfördröjning innan kortet tas.
Precis ovanför utlösaren finns en ikon jag kan trycka på för att få fram massa olika lägen som manuellt, live-bokeh, standardfoto, panorama och retusch. Genom att klicka på hamburgermenyn uppe i vänstra hörnet får jag fram en meny där jag kan välja vad som ska synas i appen när jag fotograferar samt i vilken kvalitet jag vill fotografera och filma. Här kan jag även koppla livesändningar till både konton på Youtube och Facebook, allt för att så sömlöst som möjligt kunna dela med mig av det jag filmar.
Med kameran kan jag inte bara ta en selfie utan också det Nokia kallar bothie, det vill säga kameran fångar vad som händer båda bakom och framför mobilen. Till en början måste jag erkänna att jag hade svårt att förstå vad jag skulle med denna funktion till. Speciellt vid videoinspelning kan funktionen verkligen komma väl till hands, vid exempelvis direktsändningar. Jag kan fånga både något framför mig och hur jag reagerar på det som händer, eller om jag vill fånga en konversation mellan två personer kan jag sätta upp mobilen mellan dem och spela in konversationen så att båda syns samtidigt.
Det är tydligt vem den här kameraappen riktar sig till, det ska vara lätt att sända live, och fånga många saker på en gång. Det finns ett retuschläge som automagiskt lägger på ett förskönande filter på din hud. För en person som hänger mycket på Youtube och sociala medier passar den här mobilen perfekt.
Rent kvalitetsmässigt måste ja ändå erkänna att jag saknar min Iphone 7 Plus och under min testperiod går jag med min Iphone i fickan utifall jag skulle vilja fånga något speciellt. Speciellt foton tagna med den främre kameran lämnar den del att önska. Detaljer blir ihopsmetade och bilderna blir ibland en aning grötiga. Kameran har bitvis svårt att hantera kontraster även i HDR-läget och i bothie-läget kan det bli problem med inställningarna så att den enda bilden blir underexponerad samtidigt som den andra blir överexponerad.
Väldigt många gånger blir det också bra och kameran kan hantera många situationer men jag kan inte lita lika mycket på Nokia 8 som min Iphone 7 Plus, men det kanske också är en orättvis jämförelse.
På de allra flesta sätten är Nokia 8 en väldigt trevlig lur som lovar regelbundna och frekventa uppdateringar av Android. Batteritiden är imponerande och prestandamässigt behöver inte Nokia 8 skämmas. Telefonen är smart riktad till en tydlig målgrupp som är aktiva på sociala medier med kamerafunktioner anpassade för deras behov. Dessutom är telefonen intressant för personer som uppskattar en ren Android-upplevelse, enkel design och nostalgin som finns kring Nokia. På det hela taget är detta ett smart drag av Nokia och det enda som jag tycker är tråkigt är att kameran inte håller lite bättre kvalitet.
Fördelar:
+ Ren Android-upplevelse
+ Ligger bra i handen
+ Står sig bra mot konkurrensen i prestandatesterna
Nackdelar:
– Plastiga antennband
– Kameran lämnar mer att önska
– Placeringen av volymknappen