Här är de bästa poddarna just nu

Förra året tipsade vi om ett gäng bra poddar, och listan har bara vuxit sedan dess. Här är klockrena tips för resten av semestern, eller på väg in till jobbet på bussen.

Att lyssna på poddar är det nya folknöjet, och utbudet fortsätter att vara en blandning av de hetaste kändisarna och mediaprofilerna, och totalt okända människor med en mikrofon och något att säga. Det kommer nya spännande titlar hela tiden, och vi på redaktionen har också upptäckt gamla guldkorn.

Förra året tipsade vi om våra favoritpoddar, och nu har det därför blivit dags att uppdatera den listan. Här kommer en samling med riktigt bra poddprogram att lyssna igen och prenumerera på. Har du själv några favoriter att dela med dig av? Tipsa oss i kommentarerna!

Och om det här ned podcast är något helt okänt för dig, eller om du precis börjat lyssna, då finns det en snabb kom igång-guide på nästa sida.

Till att börja med vill vi såklart rekommendera vår egen podd, 99podden. Där samlas redaktionen varje vecka för att prata om nyheter från teknikvärlden, uppblandat med det senaste från livet på Geeks-kontoret. Ibland bjuder vi in gäster från den svenska tekniksfären, och så har vi en ständigt växande lista på teknikmissar som irriterar oss. Välkommen att lyssna!

99-gänget och de andra som jobbar på Geeks hörs också i podden Fulkultur. Här pratar vi om allt det festliga som får nördhjärtan att bulta, men som historiskt sett har fnysts åt från finkulturens salonger. Här pratar vi om de bästa (och sämsta) filmerna, tv-serierna du bara måste se, fantasy-böckerna, spelen och serierna från barndomen och mycket mycket annat. Varannan vecka kommer ett nytt avsnitt, vanligtvis åtföljt av en diger lista på tips att förkovra sig i.

Här är ännu fler fantastiska, underhållande, intressanta och lärorika poddar du borde lyssna på!

Teknik

A16z – en podd från en riskkapitalistfirman Andreessen Horowiz baserad i Silicon Valley. Handlar om teknik, kulturtrender och framtiden.

Accidental Tech Podcast – Apple-användarna Marco Arment, Casey Liss och John Siracusa har alla gjort sig mer eller mindre kända inom andra projekt, men här pratar de varje vecka om allt som är nytt i Apple-sfären, och runtomkring. Roligt, insatt och smart med gott om sidospår.

En podd om teknik – en teknikpodd som drivs av och med Jezper Söderlund, Magnus Jonasson och Johan Larsson. Insatt och intressant, på svenska.

Liftoff – Jason Snell och Stephen Hackett i en podd om universum och rymdteknik; allt från rymdfärjans fascinerande historia till de senaste rönen om svarta hål. Du behöver inte själv vara raketforskare för at hänga med, men det är garanterat lärorikt!

Humor

Uncle Berties Botanarium – en mycket spännande och rolig podd där Joseph Banks, som spelas av Jemaine Clement känd från musiker/humorduon Flight of the Concords, letar efter en mycket speciell växt som sägs vara källan till all världens njutning.

Welcome to Night Vale – en fiktiv poddberättelse som utkommer två gånger i månaden och kretsar kring den lilla staden Night Vale. Vi får följa allt konstigt som händer i staden genom stadens lokala radiostation.

My Dad Wrote A Porno – komisk podd där Jamie Morton läser ur sin pappas snuskbok.

Skäringer och Mannheimer – komikerna Mia Skäringer och Anna Mannheimer snackar om allt mellan himmel och jord.

No such thing as a fish – en brittisk poddradio där faktaletarna till frågesportsprogrammet QI pratar om de roligaste och mest häpnadsväckande fakta de kommit över under veckan.

Snedtänkt med Kalle Lind – Kalle Lind pratar med folk som snöat in på udda kultur och märkliga fenomen, bland annat konstiga radionämndsanmälningar, kioskböcker, sjuttiotalsporr, dansbanden på sjuttiotalet, rysk musikalfilm, svenska matvanor, roliga gubbar och valkampanjer som gått snett.

Populärkultur

Empire Film Podcast – en podd för filmnördar, med nyheter, recensioner och intervjuer med kända skådespelare och regissörer.

Cast of Kings – en podd om allas favorit tv-serie Game of Thrones.

Creepypodden – Jack Werner leder Creepypodden som berättar nätets och lyssnarnas bästa skräckhistorier och vandringssägner.

85-95 – Tage Rönnqvist och Jocke Levälampi har en poddradio om actionfilmerna som kom ut mellan åren 1985-95. Inför varje avsnitt har de kontakat någon bakom filmen de pratar om. Detta är ett praktexemplar på nästan maniskt och engagerat nörderi.

Star Wars Minute – Alex Robinson och Pete the Retailer samtalar dagligen om sin serie favoritfilmer. Avsnitten är runt tjugo minuter långa och varje avhandlar en minut av Star Wars-filmerna, i ordningsföljd. För tillfället har de hunnit med alla tre orginalfilmerna, och är inne på den sista av de tre prequel-filmerna. Börja lyssna direkt om du vill komma ikapp!

Samhälle

P3 Dokumentär – Sveriges Radios P3 släpper sina dokumentärer som poddar. Välproducerat och extremt bra berättat om allt från "knarkkungarna på Darknet" till "Estonia-katastrofen".

Dan Carlins Hardcore History – en podd om historia som gjort sig välkänd jorden över, och det med rätta. Journalisten Dan Carlin är en mästerlig berättare, och gör grundlig research. Börja med något av de fristående avsnitten om till exempel kärnvapen eller de galliska krigen, och fortsätt sedan med de episka följetongerna om första världskriget eller persiska imperiet. Avsnitten är väldigt långa, men det känns aldrig så.

Raseriet! – Amine och Fanna leder samtalspodden om deras vardag och berör ämnen som populärkultur, relationer och ras, med mera.

Lilla Drevet – En samhällskommenterande podd från Aftonbladet Kultur, med Ola Söderholm, Nanna Johansson, Liv Strömquist, Jonatan Unge och Moa Lundqvist. Roligt, intressant och lärorikt om dagsaktuella ämnen, där inget är heligt.

Bildningspodden – Ledande forskare bjuds varje vecka in till ett spännande samtal om en historisk person, företeelse, idé eller konstverk. Alla som vill bättra på sin allmänbildning och lära sig nya saker rekommenderas att ladda hem och börja lyssna direkt!

Förlossningspodden – letar du efter en feministisk podcast om föräldraskap, svåra känslor, ideal, födande, smärta med mera är det här podden för dig.

Genushistoriepodden – trött på att höra om bara män när det snackas historia? Genushistoriepodden diskuterar historia utifrån en genusanalytisk grund och lyfter personer och vinklar som lätt glömts bort i historieböckerna.

Februaripodden – en slags spinoff från Lilla Drevet, där Jonatan Unge och Ola Söderholm finkänsligt diskuterar ämnen som impotens och uppfostran. Har beskrivits som en psykomarxistisk impotens-humor-essä-podd.

Kropp och själ

I nöd och lyft – Kalle Zackari Wahlström och Brita Zackari pratar bland annat om träning.

Människan och maskinen – Per Johansson och Eric Schüldt diskuterar lågmält runt en av livets stora frågor: Vad är en människa? Omåttligt intressant om den nyaste tekniken och den äldsta historien för alla som vill ha lite djupare filosofiska spörsmål i poddspelaren.

Flat Mat Radio – nyfiken på Roller Derby? Amanda hälsar att det här är den bästa podden i ämnet som finns.

Har du något tips på vad man kan lyssna på så dela gärna med dig i kommentarerna. Vi behöver alltid fler tips!

Den engelska termen podcast är en sammanslagning av orden pod, som syftar på Apples Ipod, och termen broadcast. I Sverige används termen poddradio flitigt, och poddsändning är ett annat förslag på lämplig översättning.

Du kan välja mellan att strömma avsnitt av någon podd, eller prenumerera på en viss poddradio. Gör du det senare laddas nya avsnitt automatiskt ned till din enhet och du kan lyssna när du har tid och oavsett om du har uppkoppling eller inte.

Lyssnar du i mobilen kommer spelaren ihåg var du är i avsnittet om du behöver ta en paus och fortsätta att lyssna vid ett senare tillfälle. Flera av spelarna har funktioner för att spela upp avsnittet något snabbare, eller kan automatiskt klippa bort tystnader så det går lite fortare att lyssna. De flesta appar för poddradiolyssning har topplistor och lyssnare kan lämna betyg på de olika poddarna.

Lyssna på Android

Google har nyligen släppt en egen podd-app med namnet Google Podcasts, men det finns också flera alternativ att välja på i Google Play. Podcast Addict och Pocket Casts är två populära alternativ där den första är gratis med reklam (går att betala för att slippa den) och den andra kostar några guldtior direkt.

Så här gör du:

  • Öppna Podcast Addict eller liknande.

  • Första gången du öppnar appen ligger en länk till deras sökmotor som första alternativ.

  • Sök på exempelvis 99podden eller Nittinio för att hitta vår poddradio.

  • Först får du upp en beskrivning av podden och du kan klicka dig vidare till en lista med avsnitt. Genom att välja ett avsnitt kan du börja spela det.

  • Det går också att ladda ned enskilda avsnitt för att lyssna även när du inte har uppkoppling (på en flygresa exempelvis).

  • Tryck på prenumerera för att automatiskt få det senaste avsnittet nedladdat i din enhet.

Via menyn kan du i Podcast Addict hitta topplistor över poddar som går att sortera efter olika kategorier. Det är bara att börja botanisera och leta upp egna favoriter.

Lyssna på IOS

Apple har en egen app för att lyssna på poddar, den heter Podcaster och om du inte redan har den i din mobil kan du ladda ned den gratis från App Store. Förutom den appen finns det några andra appar som det kan vara värt att prova. Ett populärt alternativ är appen Overcast.

För att hitta något att lyssna på kan du använda Itunes i datorn för att bläddra runt bland alla poddar som finns, men det går så klart också att leta direkt i mobilen med exempelvis Podcaster.

Så här gör du:

  • Öppna Podcaster (eller annan spelare).

  • I menyn längst ned hittar du Sök.

  • Sök på exempelvis 99podden eller Nittinio för att hitta vår poddradio.

  • För att strömma ett avsnitt direkt klickar du på ett som verkar intressant.

  • Det går också att ladda ned enskilda avsnitt för att lyssna även när du inte har uppkoppling (på en flygresa exempelvis).

  • Tryck på prenumerera för att automatiskt få det senaste avsnittet nedladdat i din enhet.

Appen Podcaster bjuder också på topplistor där du kan få tips på poddar att lyssna på. Varje podd beskrivs med en kort text från skaparna och lyssnare kan lämna betyg så du kan läsa vad andra tycker.