Jaybird Run – helt trådlösa hörlurar som dras med Bluetooth-bekymmer

Jaybird Run är ett par helt trådlösa lurar som både låter och sitter bra. Dessvärre är Bluetooth-kopplingen inte helt pålitlig vilket klart drar ned betyget.

Amerikanska Jaybird var på besök på redaktionen i september och lämnade två par av sina helt trådlösa hörlurar Jaybird Run till oss. Hörlurarna är framtagna för att passa löpare och är svett- och vattentåliga. De bjuder på upp till fyra timmars batteritid och kommer med ett batterifodral som ger ytterligare åtta timmar innan du behöver ladda alltihop.

Jaybird trycker mycket på att deras lurar ger bra passform, att de är gjorda för träning och att de låter fantastiskt. Det låter som ett bra upplägg för det här testet så låt oss köra igång.

Passform

Det är inte helt lätt att komma igång med Jaybird-lurar – eller snarare, det tar sin lilla tid. I kartongen ligger massor av pluggar och fenor ifall de som sitter på när du packar upp lurarna inte passar dina öron. Jag verkar ha ett par öron som är lite mitt mellan storlekar så jag har fått kämpa lite och prova än ena och än andra uppsättningen.

Till det kräver Jaybird Run att du sätter i dem i örat med lite finess för att verkligen få dem på plats. De ska in i hörselgången och så ska du vrida till dem så de hamnar på rätt plats. Övning gav färdighet.

När jag springer sitter lurarna kvar utan problem, men när jag tränat något annat har det hänt att de ramlat ur. Nu med den sista uppsättningen fenor jag fastnat för känns det dock som att de sitter riktigt bra och bekvämt. Jag gjorde exempelvis ett gäng "burpees" med den minsta storleken på fenor och då flög lurarna iväg över golvet vid något tillfälle.

Jag fick en önskan inför det här testet om att svettas riktigt mycket och se om de sitter kvar då. Jag har försökt, men verkar inte svettas särskilt mycket om just huvudet själv. Om jag väljer de fenorna som har en liten bit som sticker ut som jag kan kila fast i örat, tycker jag Run sitter som berget. Jag har haft de minsta fenorna de gånger lurarna ramlat ur.

Träning

Det är otroligt smidigt att dra på träningskläderna, snöra på löpskorna och stoppa in Jaybird Run i öronen och sticka ut. Bara starta ett träningspass i Apple Watch och köra på, inga sladdar i vägen.

Tyvärr måste jag ge Jaybird Run minus för att de då och då tappar kontakten mellan varandra. Den högra hörluren pratar med min telefon eller klocka och den vänstra luren pratar med den högra. Ibland hör jag stereoljud helt perfekt, och ibland försvinner vänster.

Hemma mellan husen på min gård verkar det hända oftare än ute i skogen, men ändå. Störigt är det var det än händer. Jaybird Run förlitar sig helt på Bluetooth och det verkar inte tillräckligt stabilt, särskilt inte om du får för dig att stoppa ner telefonen i någon ficka eller så en bit ifrån öronen.

En annan tråkig grej är batterifodralet. När jag förvarar lurarna i det, öppnar det sig ibland i väskan. Så fort fodralet öppnas parkopplas lurarna till din telefon, vilket kan vara smidigt om du faktiskt tänkt ta på dig lurarna och lyssna. Men när fodralet öppnar sig i väskan och snor ljudet från din telefon är det irriterande.

Ljud

Jaybird Run kan kopplas till en app där du bland annat kan ändra EQ-profil på hörlurarna. Vald inställning sparas till hörlurarna i sig så de kommer ihåg det nästa gång du startar dem. Det här är en bra finess för jag kan justera ljudet efter om jag vill lyssna på poddradio eller musik.

Efter att ha provat runt lite hittade jag en inställning som jag gillar och i ärlighetens namn orkar jag sällan gå in och byta till något annat. Det är dock inte svårare än att öppna appen och välja en annan inställning, ljudet ändras direkt.

Jag har en väldigt bred musiksmak och föredrar när det finns lite tyngd i basen – det fixar Jaybird Run alldeles utmärkt. Tycker mycket om hur de låter och det finns gott om volym att ta till i extra kämpiga uppförsbackar under löprundan. Jag är lite obekväm med att springa med lurar som stänger ute allt ljud omkring som den här typen av hörlurar gör, men det är helt klart en vanesak.

Summering

Jag gillar ljudet, och efter lite prövotid är jag också nöjd med passformen. Men att de då och då tappar kontakten mellan varandra och/eller min telefon är ett stort minus. Sådant här måste bara fungera, särskilt under träningspassen då jag behöver mitt fokus på annat.

Batteritiden stämmer hyffsat med vad Jaybird utlovar, men det har hänt att jag velat använda lurarna och knappt har någon laddning alls för att batterifodralet inte varit ordentligt stängt.

Jaybird Run kostar 2 099 kronor, med de bekymmer jag upplevt känns det alldeles för dyrt.

Fördelar
+ Låter bra
+ Många inställningsmöjligheter

Nackdelar
− Tappar kontakten ibland
− Batterifodralet öppnar sig av sig självt i väskan

Läs mer

Jaybird lanserar trådlösa lurarna Jaybird Run (nyhet, 2017-09-14)
En löprunda med Jaybird run (test, 2017-10-01)