Test: Apple Watch Series 3 – överraskande snabb, smart och uthållig

Bättre batteritid, appar som laddar på rimlig tid och Siri är mer vältalig. Ida har testat Apple Watch Series 3, den senaste modellen av Apples smarta klocka.

Apple lanserade sin första Apple Watch under våren 2015. Sedan dess har företaget släppt ny hårdvara ett par gånger och gjort stora förändringar i operativsystemet Watch OS som nu är uppe i version 4. Den allra senaste klockan, Apple Watch Series 3, sitter sedan några veckor nästan jämt runt min vänstra handled och det har blivit dags att utvärdera min upplevelse.

Medan Watch OS gjorts om radikalt sedan första versionen, har Apple knappt rört designen på klockan. Series 3 är fortfarande en fyrkantig klocka med den digitala kronan och en knapp på ena sidan och en mikrofon och högtalare på den andra. Instegsmodellen har en boett i aluminium och kan köpas i tre färger, silver, rymdgrå och den modellen jag har, guld. Det är samma nya guldnyans som Apple introducerat till Iphone 8 och 8 Plus, ett mellanting mellan den förra guldfärgen och rosa guld.

Apple har behållt samma fäste för armbanden som på de tidigare modellerna, så har du redan en uppsättning armband sedan någon tidigare Apple Watch kan du fortsätta att använda dessa om du tycker det blir snyggt. Jag har exempelvis en milanesisk loop som jag tycker mycket om, men då det är rostfritt tycker jag inte det ser så bra ut med den här klockan i guld.

Ingen LTE-modell i Sverige än

Den allra största nyheten gällande klockan från Apples presentation i september är att Apple Watch Series 3 nu får en egen LTE-uppkoppling som bland annat innebär att användare nu kan lämna mobilen hemma och ändå ta emot och ringa samtal. LTE-modellerna särskiljs av röd färg på den digitala kronan.

Än så länge säljer Apple bara LTE-modellerna i ett fåtal länder. Här i Sverige får vi nöja oss med aluminium-modellen med GPS, inklusive en specialvariant med Nike. Modellerna i rostfritt eller keramik finns bara i LTE-varianter och går därför inte att köpa här.

För dig som tänker att du kan köpa med dig en LTE-variant från exempelvis din nästa USA-resa kommer här direkt en tråkig nyhet. Det hjälper inte. Det går inte att stoppa in ett SIM-kort i klockan och skaffa ett abonnemang och köra.

Nej, Apple Watch har ett inbyggt eSIM och använder samma abonnemang som din telefon, det vill säga ringer du från klockan ser mottagaren samma telefonnummer som om du ringt från mobilen. Det innebär att operatörerna i varje land måste ha stöd för eSIM och troligen göra flera justeringar för att det hela ska fungera.

Det finns också en annan begränsning med LTE-modellerna som är värd att känna till innan du eventuellt köper en utomlands. Apple skriver att för att täcka LTE- och UMTS-banden runt om i världen erbjuder de tre separata LTE-modeller, anpassade efter det område där de säljs. Se detaljerna i deras tabell.

Nytt med Apple Watch Series 3

Eftersom det inte går att köpa någon LTE-modell här i Sverige än så lämnar jag nu det åt sidan. Vad är nytt med den Series 3-modell som finns här? Rent hårdvarumässigt har klockan den nya snabbare systemkretsen S3 och ett anpassat trådlöst chip som kallas W2.

Likt Apple Watch Series 2 finns inbyggd GPS och det finns nu också en barometrisk höjdmätare som gör att Apple Watch Series 3 kan räkna hur många trappor du går i om dagarna och den kommer också väl till pass när du åker skidor eller löptränar i backar.

Utöver nya S3-kretsen är det mycket lite som skiljer mot Apple Watch Series 2 som Apple nu slutat sälja. Series 3 har fått den barometriska höjdmätaren och Bluetooth 4.2. I tabellen nedan jämför vi istället Series 3 med Series 1 som fortfarande går att köpa.

Specifikationer: Apple Watch Series 3 och 2 Aluminium

Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 1

Mått

38,6 x 33,3 x 11,4 mm (38 mm),
42,5 x 36,4 x 11,4 mm (42 mm)

38,6 x 33,3 x 10,5 mm (38 mm),
42,5 x 36,4 x 10,5 mm (42 mm)

Skärm

Retina OLED-skärm med Force Touch,
1 000 cd/m2
Ion-X-glas (aluminiummodellen)
Safirglas (rostfria och keramiska modellen)

Retina OLED-skärm med Force Touch,
450 cd/m2
Ion-X-glas

Skärmstorlek

272 x 340 (38 mm),
312 x 390 (42 mm)

272 x 340 (38 mm),
312 x 390 (42 mm)

Systemkrets

Apple S3 + W2

Apple S1P

Kapacitet

8 GB
(LTE-modellen har 16 GB)

8 GB

Bluetooth

4.2

4.0

Vattentålig

Ner till 50 meters djup

Stänktålig

Trådlöst nätverk

802.11 b/g/n 2,4 GHz

802.11 b/g/n 2,4 GHz

Funktioner

Pulsmätare
Accelerometer
Gyroskop
Barometrisk höjdmätare

Pulsmätare
Accelerometer
Gyroskop

Anslutningar

Magnetiskt laddning

Magnetiskt laddning

Batteritid

Upp till 18 h

Upp till 18 h

Pris

från 3 695 kronor

från 2 695 kronor

Det finns några saker jag uppskattar extra mycket sedan jag blev med Apple Watch Series 3 och Watch OS 4. Två av sakerna går jag igenom lite mer på nästa sida – batteritid och prestanda. Men det finns också lite annat smått och gott – det mesta rör Watch OS 4 och kommer alltså också till tidigare modeller av klockan.

Större knappar för lösenkod

En liten, men klar förbättring är att siffrorna för att slå in din lösenkod på klockan nu har blivit större. Även på 38 mm-modellen känns det nu lättare att träffa rätt.

Bättre musikkontroller

Apple Watch är än så länge bäst kompis med Apples egna musiktjänst Apple Music, men även när du spelar upp annat ljud (exempelvis poddradio eller video) i din mobil kan den vara användbar som fjärrkontroll.

Tråkigt nog finns det ännu ingen Spotify-app även om jag hört att en är på gång. Själv använde jag Apple Music en stund när det lanserades, men har sedan återgått till Spotify. Nu har jag aktiverat Apple Music igen just för att det gör en sådan enorm skillnad när jag vill ut och träna med bara klockan och ett par trådlösa lurar. Förut har jag tagit med mig mobilen och det slipper jag gärna.

Om du använder Apple Music kan du nu synka flera spellistor till din klocka, och ställa in så att dina mest spelade listor och album automatiskt synkas över medan klockan laddar.

En tråkig sak dock: Det är för mig helt obegripligt hur det kan ta sådan tid att få över en spellista till klockan. Fick lust att springa en morgon när jag precis fått klockan, men tappade helt suget när jag inte kunde få med mig den spellista jag ville lite snabbt så där. Framförhållning är nyckeln här. Synka över natten när du laddar.

Personliga notiser

Apple Watch har blivit mycket mer personligt anpassad efter mig. Jag får numera en liten notis på kvällen som berättar att om jag ger mig ut på en 40 minuters promenad räcker det för att stänga min röda cirkel. När jag vaknar på morgonen får jag en påminnelse om hur jag klarade mig dagen innan och lite pepp att försöka slå det idag.

Klockan ger mig också personliga utmaningar, om du gör det här under oktober månad får du en "prestation", alla du fått hittar du i Aktivitetsappen i din telefon. Det här fungerar ruskigt bra för mig.

App-molnet

Tidigare har ett tryck på den digitala kronan tagit fram ett litet moln av små appikoner. Det var litet, pilligt och svårt att hitta i. Med Watch OS 4 går det nu att välja en listvy istället. Halleluja!

Nya urtavlor

Själv är jag inget fan av Toy Story – men om du är det finns det nu en ganska mysig urtavla där figurerna dyker upp. Men min favorit är Siris egna urtavla. Den består av små kort som ger mig nyttig information, exempelvis väder eller små bildspel med mina egna foton. När jag sätter en timer i köket dyker det upp ett litet kort med timern så jag inte behöver leta efter appen när jag undrar hur lång tid som är kvar.

Bättre träningsapp

Några av de bästa förbättringarna hör till träningsappen. Jag har tidigare ofta gett mig ut för att springa en runda, men avslutat passet med en promenad hem. Tidigare har jag antingen avslutat och sparat löpträningen och sedan valt att starta en promenad istället, eller skippat att sätta igång en träning för promenaddelen för att det tar lite för lång tid.

Nu kan jag utan att avsluta löpträningen direkt välja att starta promenaden så sparar klockan automatiskt löpträningen och fortsätter direkt med nästa del av träningen. Briljant! Sparar mig tid och pill. Istället kan jag fokusera mer på träningen.

Det går också att aktivera en funktion som automatiskt pausar en löpträning om du måste stanna av någon anledning och startar när du börjar springa igen.

Det finns också stöd för en ny sorts aktivitet nu, Apple kallar det för Högintensiv intervallträning och det är något jag saknat tidigare. Passar utmärkt för cirkelträning av den typ som är vanligt inom exempelvis Crossfit. Även om det även tidigare har gått att träna med "Annan" är det roligare att kunna märka upp vad man gör så här.

En annan trevlig nyhet är att Apple Watch Series 3 numera märker när du går i trappor. Den är utrustad med en barometrisk höjdmätare som förutom vid trappor också gör nytta om du gillar att åka skidor eller snowboard.

Nya sportloopen

Apple passade på att introducera ett nytt armband till Apple Watch-familjen, Sportloopen. Det blev genast ett av mina favoriter. Det är mjukt och sitter riktigt bra.

Ny docka

Watch OS 4 ger en ny vertikal docka. Genom att trycka på knappen en gång kommer den fram och visar antingen dina senaste appar som du kan skrolla genom eller om du hellre vill det – dina favoritappar. När du kommit till slutet av apparna i dockan finns en smart knapp som tar dig till listvyn med alla dina appar.

Den här nya dockan kommer till användning när du exempelvis tränar och snabbt vill hoppa till musikappen för att byta musik.

Siri pratar

Apple Watch Series 3 har nu fått en röst. Siri kan ge dig svar genom att tala, tidigare fick du bara text tillbaka när du bad Siri om något. Jag tycker det här är en av de bästa nyheterna med klockan. Om jag har händerna upptagna med exempelvis min busiga ettåring och vill sätta en timer eller skicka ett svar till min man som undrar något i ett meddelande – är det tacksamt att få röstfeedback så jag vet att något händer även om jag inte kan titta på skärmen just då.

Siri är också lite mer fåordig från klockan än hon är i telefonen, vilket också är ett plus.

Jag har använt den första Apple Watch-modellen i stort sett sedan den lanserades och fram tills för någon månad sedan då jag använde en Series 2 en kort period och sedan bytte till Series 3.

Medan den första modellen i princip var omöjlig att använda tillsammans med några "appar" – det tog sådan tid att öppna dem att skärmen hann släckas flera gånger om – känns Series 3 riktigt rapp. Nya systemkretsen gör stor skillnad. För att försöka bättre förklara den skillnad jag upplever har jag satt ihop ett litet test med den första Apple Watch-modellen, Apple Watch Series 2 och Apple Watch Series 3.

Jag har med tidtagaruret i min telefon mätt hur lång tid det tar att:

  • starta klockorna

  • öppna SVT Nyheter-appen

  • be Siri starta en timer

  • starta en utomhuspromenad med träningsappen

Jag har gjort varje moment flera gånger, plockat fram medelvärden och avrundat till hela sekunder. Några kommentarer: Att Siri fungerar i stort sett lika snabbt på alla tre klockmodeller är inte särskilt förvånande då Siri till största delen är en molntjänst.

När det gäller SVT Nyheter så valde jag appen för att jag själv använder den och jag ville ha med en tredjepartsapp. Det visade sig dock vara svårt att få fram några konsekventa siffror, ibland tog det runt 2 minuter att starta appen, andra gånger tog det bara 11 sekunder. På andra försöket startar appen oftast direkt då den nyss laddat in all data.

Efter en mängd försök tycks i alla fall Series 3 generellt klara sig betydligt bättre än de två tidigare och det stämmer också med min uppfattning i stort.

Som jag var inne på tidigare, jag upplever att Series 3-klockan "bara fungerar" och gör det jag vill utan att jag behöver vänta en massa på att något ska ladda. Det förekommer fortfarande lite väntetid då och då när jag vill starta något, men oftast inte. Det är en väldigt mycket bättre upplevelse nu jämfört med när jag började med den första klockan.

Jag använder min Apple Watch primärt för notiser och träning, de flesta appar förblir oanvända (och jag har tagit bort en hel del). Klockan fungerar också bra för biljetter av olika slag (flyg, tåg etc). Men så fort jag vill göra något annat än att passivt ta in lite information föredrar jag den större skärmen på min telefon och där fungerar också mina appar alltid blixtrande snabbt.

Längre batteritid

Den första Apple Watch-modellen laddade jag varje natt. Det var oftast så pass lite batteri kvar vid sängdags att det var säkrast så – till slut var det en vana, jag laddade helt enkelt alltid klockan på kvällen utan att ens kolla batterinivån. Series 2-klockan laddade jag också varje natt och jag var på väg att slentrianmässigt sätta även Series 3 på laddning vid sänggåendet tills jag upptäckte att det inte behövs. Den håller i två, kanske tre dagar mellan laddningarna – men självklart beror det på hur den används.

Jag har fört en batteridagbok under en veckas användning som du kan se i diagrammet här under. Det är tänkt att läsas så här: Dag 1 och dag 2 har samma färg eftersom jag inte laddade klockan mellan. Så när du följt dag 1 till slutet får du gå tillbaka till början på axeln och följa fortsättningen (dag 2) lite längre ned. Samma sak med dag 3 och 4 och dag 5 och 6.

De första två dagarna var jag på utbildning och var mest stillasittande, men körde träningspass i form av promenader. Dag 5 och 6 var på helgen och jag var betydligt mer aktiv, dels med en löprunda men rörde också bara generellt på mig mer.

Apple Watch får ibland kritik för den korta batteritiden, men jag har inte själv upplevt det som något problem att behöva ladda den varje kväll och nu med Series 3 är jag imponerad över att Apple tycks ha förbättrat batteritiden till omkring två dagar.

Min nya vana är att kolla batterinivån vid sängdags, är det över 50 procent låter jag bli att ladda om jag inte vet att jag har en intensiv dag framför mig. Då kanske jag laddar ändå för att vara på den säkra sidan. Numera har jag också en laddsladd på jobbet vilket räddar mig de gånger jag kanske glömt att ladda fast det behövdes.

Apple Watch Series 3 är inte alls oväntat Apples bästa smarta klocka så här långt och en utmärkt kompanjon till Iphone. Med den här senaste omgången förbättringar inom träning och hälsa står den sig också riktigt bra bland konkurrerande aktivitetsmätare.

Alla små "knuffar" om att stå upp, andas bort stress, sluta cirklarna – förmaningarna om att försöka göra bättre än senast. Det fungerar för mig. Det känns som att klockan känner mig och är den där glada positiva coachen.

Jag uppskattar att jag inte behöver ha flera klockor/mätare utan att Apple Watch gör allt för mig då jag alltid har den på mig. Den mäter träningen när jag vill det och levererar notiser och annat smått och gott resten av tiden. Är du däremot en mer seriös motionär än vad jag är finns det bättre alternativ än Apple Watch som ger mer och djupare statistik om dina träningar.

Förut var det notiserna jag uppskattade mest. Att slippa ta fram telefonen i tid och otid. Nu är det kanske aktivitetsbitarna som känns mest givande.

Apple Watch Series 3 är en mycket bra ersättare till Series 2 som inte längre säljs. Den ger också tydliga mervärden (snabbare, bättre batteritid, GPS, talande Siri och höjdmätare) jämfört med Series 1 som fortfarande säljs. Prisskillnaden är en tusenlapp. Apple Watch Series 3 kostar från 3 695 kronor.

Fördelar
+ Bättre batteritid
+ Snabbare
+ Smartare (personliga notiser)
+ Höjdmätare
+ Samma armbandsfäste

Nackdelar
– LTE-modellerna saknas i Sverige
– Tar obegripligt lång tid att synka över musik