99akuten

99-akuten: Koppla ihop Trådfri med Philips Hue

Hur kopplar du ihop Ikeas smarta lampor med dina Philips Hue-lampor och brygga? Vi visar!

Fördjupande kunskap om Zigbee

Zigbee är en standard för trådlös styrning av smarta enheter i ditt hem. Protokollet är utformat för att vara energisnålt, lätt att installera och har stöd för mesh-nätverk.

Än så länge är det främst smart belysning som använder Zigbee-standarden, exempelvis Philips Hue och Ikea Trådfri, men det kinesiska företaget Xiaomi använder Zigbee som standard för sina smarta produkter. Det finns en del smarta lås och elmätare som också använder sig av protokollet.

Zigbee har mycket gemensamt med en annan populär standard för smarta prylar till ditt hem, nämligen Z-Wave. Z-Wave har dock fått ett bredare genomslag och i dagsläget finns det fler produkter som har stöd för Z-Wave än Zigbee. Stora aktörer för smart belysning såsom Ikea och Philips har gjort att intresset för Zigbee-protokollet har ökat och det finns mycket smart belysning med stöd för protokollet.

Kompatibilitet och räckvidd

Tanken är att alla produkter med stöd för Zigbee ska kunna kommunicera och fungera med varandra, oavsett tillverkare. Varje företag anpassar dock protokollet något till sina produkter och implementerar protokollet på olika sätt. Detta gör att olika produkter kan samtala något styltigt eller inte alls med varandra.

Ett tydligt exempel på detta är just Ikea och Philips lampor som först i somras efter en uppdatering gick att kombinera. Det finns fortfarande vissa hinder, såsom att det inte går att kombinera en Trådfri-kontroll med en Hue-brygga. Det som händer är att signalernas information som Hue och Trådfri skickar ut skiljer sig lite åt, vilket gör det svårt för dem att kommunicera sömlöst.

Zigbee är inte kompatibelt med andra protokoll som exempelvis Z-Wave trots flera likheter. Detta kan vara viktigt att tänka på innan du börjar planera en helhetslösning för ditt smarta hem. Om du mot förmodan vill ha en styrenhet som kan styra båda protokollen finns det en del egensnickrade lösningar för fixarentusiaster. Det finns även andra lösningar som Zipato Zipatile som kan styra både Zigbee och Z-Wave.

Räckvidden för Zigbee-prylar är mellan 30 och 150 meter beroende på om prylarna är placerade inom- eller utomhus. Eftersom Zigbee har stöd för mesh-nätverk kan de strömanslutna prylarna bygga ett mesh-nätverk som gör att ett kommandon vidarebefordras av prylarna från styrenheten till den slutgiltiga enheten. Vanligtvis kan ungefär max fem olika enheter skicka kommandot vidare innan det når slutmålet, vilket gör att räckvidden kan utökas mellan 150 meter inomhus och 750 meter utomhus beroende på hur din lösning ser ut.

Säkerhet

När det kommer till säkerhet är all kommunikation mellan enheterna i ett Zigbee-nätverk krypterad. Hemliga nycklar delas ut av den centrala styrenheten till alla andra Zigbee-enheter som är kopplade till nätverket.

När en Zigbee enhet väl har kopplats till ett nätverk samtalar enheten endast med andra enheter inom det nätverket. Om en pryl och en kontrollenhet befinner sig 10 centimeter eller närmare ifrån varandra finns det dock metoder för att tvinga prylen att bli medlem i ett annat nätverk.

Tidigare har flera säkerhetshål i protokollet dokumenterats men de allra flesta har i dagsläget åtgärdats med hjälp av mjukvaruuppdateringar. Både Trådfri och Hue använder sig av uppdaterade protokoll som ska vara säkra att använda.

Vem lämpar sig Zigbee för?
Om du primärt vill satsa på smart belysning är Zigbee ett mycket bra val då det här standarden har absolut störst spridning, och chansen blir då stor att du hittar produkter som passar just dina behov.

Om du däremot vill bygga ut hela hemmet med smarta komponenter av olika slag är Z-Wave ett säkrare kort då standardens styrka är att det finns ett bredare utbud med olika typer av produkter som stöder den.

Z-wave är dessutom inte riktigt lika komplicerat att integrera i ett blandat ekosystem av smarta hemmet-produkter och standarder jämfört med Z-wave, värt att tänka på om du tänker sätta samman en hemsnickrad lösning.

Kommentarer
110 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.