Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Logitech Craft – ett trådlöst tangentbord med fiffigt hjul

Ida har testat Logitechs nya lyxtangentbord Craft. Det är trådlöst, erbjuder ett kreativt inmatningshjul, kommer med smart bakbelysning och kostar en rejäl slant. Läs hennes test här.

I september skrev vi om Logitechs nya lyxtangentbord Craft. Kort därefter landade ett testexemplar på redaktionen som hamnade i min vård. Sedan dess har vi varit mestadels goda vänner. Nu har det blivit dags att summera mina erfarenheter i ett test som kommer här.

Craft är ett trådlöst tangentbord med numerisk del på högerkanten. Den stora grejen med Craft är det silverfärgade inmatningshjulet uppe till vänster, men låt oss börja med de övriga bitarna.

För den som vill går det att parkoppla Craft med upp till tre enheter och med snabbvalsknappar hoppar du enkelt mellan. Då det här är ett stort och relativt otympligt tangentbord är det här kanske inget du bär med dig mellan olika datorer, men det kan vara smidigt att snabbt byta till en telefon eller platta för att exempelvis svara på meddelande.

Craft har en nordisk layout, vilket egentligen mest märks på tangenterna för ä och ö som har sällskap av norska och danska bokstäver. Craft fungerar också med både Mac OS och Windows, men kan olika mycket beroende på vilket operativsystem du använder. Vi kommer in på det mer senare.

Tangentbordet är bakbelyst, men smartare än många andra tangentbord. Craft börjar lysa när händerna närmar sig. Belysningen kan också justeras automatiskt efter ändrade ljusförhållanden i rummet.

Inmatningshjulet må vara den stora nyheten, men innan vi ger oss i kast med vad det kan göra kommer här några ord om något annat viktigt på det här tangentbordet – tangenterna. De har sfäriska urgröpningar som gör det lätt att hitta rätt, fingrarna glider automatiskt rätt. Tangenterna för f och j är också lite extra markerade med två små streck du känner tydligt.

Slutligen. Uppe i det vänstra hörnet finns alltså ett silverfärgat inmatningshjul som Logitech menar är framtaget för alla kreatörer. Du kan peka, trycka och vrida på det för att utföra olika saker beroende på i vilken app du befinner dig.

Kom igång

Logitech Craft är en rejäl pjäs som väger nära ett kilo. Det mesta av vikten sitter i bakkant där vi kan gissa att bland annat batteriet är placerat. För att komma igång behöver du förstås packa upp Craft. Du måste också ladda ned Logitech Options som finns till Windows 7 eller senare och till Mac OS 10.11 eller senare.

När du startat Options får du en guide som hjälper dig vidare, men kort måste du först starta tangentbordet, och sedan välja om du vill ansluta via Logitechs Unifying-teknik (en adapter medföljer) eller via Bluetooth. För att sätta tangentbordet i parkopplingsläge trycker du ned en av snabbvalstangenterna i tre sekunder (den börjar då blinka).

Sedan är det bara att börja skriva. I Options kan du gräva ner dig ytterligare i hur du vill att hjulet ska fungera, men mer om det nedan.

Tekniska specifikationer: Logitech Craft

Mått

32 x 430 x 149 mm

Vikt

960 gram

Batteritid

ca en vecka med bakbelysning
ca tre månader utan bakbelysning
Laddas med USB-C, full laddning ca tre timmar

Anslutning

Logitech Unifying alt. Bluetooth Low Energy

Programvarusupport

Logitech Options för Mac OS eller Windows

Pris

1 990 kronor

Användning

Jag tycker i det stora hela väldigt bra om att skriva på Logitech Craft. Gillar nedsänkningarna på tangenterna och har lätt att hitta rätt. Tycker också om vinkeln på tangentbordet. I normala fall skriver jag på Apples Magic Keyboard och där har jag inte någon numerisk del. Kan inte påstå att jag saknar den när jag inte har den där, men det är trevligt nu när den finns.

Logitech skriver att tangenterna har ökad tangentstabilitet och optimerad respons så att jag ska känna varje nedslag, men inte höra det. Jag fick in ett första testexemplar där mellanslagstangenten gnisslade så det störde både mig och mina kollegor. När jag påpekade det fick jag ett nytt som under några veckor skötte sig exemplariskt, men nu gnisslar det ibland om just mellanslagstangenten igen. Det är inte som på den första versionen, och inget jag tänker på om jag inte aktivt sitter och lyssnar på tangenterna – men ibland är det där.

Jag håller däremot med om de första bitarna. Tangenterna är stabila och svarar även om jag råkar trycka ned dem lite snett. Slaglängden är rätt kort, men distinkt. Totalt sett är det ett mycket trevligt tangentbord att skriva på.

Inmatningshjulet

Kronjuvelen på det här tangentbordet kan användas på tre sätt. Inmatningshjulet är pekkänsligt, och jag kan vrida på det eller trycka ned det och vrida på det.

Med programmet Logitech Options får jag chansen att själv ställa in vad jag vill att inmatningshjulet ska assistera mig med. Här är tyvärr möjligheterna färre än jag först föreställde mig. Som standard kan jag höja volymen eller justera ljusstyrkan på min skärm. I videon nedan visar jag några saker jag kan göra.

Hjulet känns väldigt responsivt och reagerar direkt om jag lägger fingret på det. En liten ruta dyker upp i nederkant av min skärm som visar vad jag kan göra.

Hjulet kan vridas både steglöst och med tydliga steg, beroende på vad jag ska göra. När jag hoppar mellan flikar i Chrome är det tydliga steg, medan när jag vill skrolla mig genom tidslinjen i Premiere är vridningen steglös – precis som man kan förvänta sig.

Logitech Craft har specialfunktioner för hjulet till några Adobe-program, Chrome och Firefox, kör du pc finns också specialfunktioner för Office-paketet. I övrigt kan du ställa in egna funktioner i vissa program, exempelvis att ett tryck på hjulet är samma sak som att slå in ett visst kortkommando.

Hjulet är en riktigt trevlig bekantskap, men det kan göra för lite för mig som det är nu. Som tur är kan Logitech lösa det här med mjukvaruuppdateringar framåt. Återstår bara att se om de gör det.

Summering

Logitech siktar högt med sitt Craft, men det känns inte som att de når hela vägen fram – inte med den här prislappen i alla fall. Craft känns välbyggt (med ett minus för att jag råkat ut för gnissel) och batteritiden är bra. Särskilt när man som jag använder det mestadels på dagtid då bakbelysningen inte behövs.

Jag tycker om hjulet så pass att jag skulle vilja använda det till fler program. Idag känns användningsområdet lite för begränsat. Hoppas på mjukvaruuppdateringar här!

Fördelar
+ Börjar lysa när händer närmar sig
+ Bra batteritid (laddade det nyligen för första gången sedan jag fick det)
+ Parkoppla och byt enkelt mellan tre enheter

Nackdelar
– Hjulet kan för lite
– Dyrt
– Mellanslagstangenten gnisslar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.