99 testar Iphone X: kameran

Den bästa kameran är den kamera du har med dig. I mångas fall är det numera mobilkameran. Nu kikar vi närmare på Iphone X-kameran som en del i vår testserie av telefonen.

Med Iphone 7 Plus introducerade Apple för första gången en mobil med två kameror och två linser på baksidan. Sedan dess har upplägget återkommit på varje Plus-modell och nu också på Iphone X med några skillnader. Vi kan börja med det som syns: Apple har vridit på kameramodulen så att kamerorna ligger ovanpå varandra vertikalt istället för bredvid varandra som på tidigare modeller. Enligt Apple ska det här ge en bättre upplevelse av förstärkt verklighet, AR.

Apple har också gjort ändringar som inte syns på utsidan. Jämför vi med syskonet Iphone 8 Plus har de också uppgraderat specifikationerna något – både när det gäller kamerorna bak och den på framsidan. Iphone X har två 12-megapixelsensorer på baksidan. Den ena sensorn har en vidvinkellins med 1,8 som största bländare och optisk bildstabilisering (OIS), den andra kameran har en telefotolins med 2,4 som största bländare och OIS. Iphone 8 Plus har samma primära kamera, men på den sekundära är 2,8 största bländare och optisk bildstabilisering saknas.

Den främre kameran drar nytta av tekniken bakom Face ID och gör det möjligt att ta "selfiebilder" med bokeh-effekt (det vill säga att bakgrunden blir så där snyggt suddig). I övrigt är det samma 7-megapixelsensor på alla tre enheterna.

När det gäller video bjuder Iphone X på liknande specifiktioner som Iphone 8 Plus. Det går att filma i upp till 4K med den bakre kameran och 1080p med den främre. Här kommer jag dock att koncentrera mig på stillbilder.

Lite om fotografen

Den bästa kameran är den kamera du har med dig brukar det sägas. Jag är en glad amatörfotograf som sedan flera år parkerat system- och kompaktkamerorna hemma. Jag fotograferar i princip enbart med mobilen numera. Det är inte mycket jag saknar, särskilt inte sedan Apple började med sina Plus-modeller och porträttfunktionen med bokeh-effekt blivit allt bättre.

Mina bilder hamnar i flera molntjänster (också ett sätt att göra säkerhetskopior på) och sprids via sociala medier och meddelanden till vänner och familjemedlemmar. Jag drömmer om att göra fotoböcker av en del av mina bästa bilder, men har än så länge inte kommit till skott.

Det är inte alltid jag orkar göra någon större redigeringsinsats för mina bilder, men det händer och jag provar gärna fotoappar för att se vad som är möjligt direkt i mobilen eller min Ipad.

Jag filmar mest små klipp från vardagen, numera är det oftast min ettåring som jag försöker fånga för framtiden. Jag har inte börjat att filma i 4K än, mest för att jag varit lite rädd för att det ska ta upp alldeles för mycket plats, men kanske gör jag bytet någon gång för att framtidssäkra mina minnen.

Kameratestet

Jag har tagit med mig Iphone 7 Plus, Iphone 8 Plus och Iphone X och fotograferat i mörker, tagit massor av porträttbilder och i övrigt försökt fotografera som vanligt för att försöka få en känsla för om Iphone X skiljer sig åt på något markant sätt från de båda andra telefonerna. Vill du läsa ännu mer om kamerorna har vi några andra artiklar som kan vara av intresse.

Mina kollegor Andreas och Amanda gjorde nyligen ett fototest där de jämför Iphone X med Oneplus 5T och Samsung Galaxy Note 8.

Vi testade Iphone 8 Plus i samband med säljstarten, det testet innehåller också en kameratestdel som är läsvärd. Också kamerorna i Iphone 7 Plus blev testade när den lanserades.

Jag har fotograferat de här bilderna i serie efter varandra och har kört för hand, det vill säga utan stativ. Precis som jag skulle gjort i vardagen. Jag visar dels upp delar av bilderna återgivna 1:1, men när jag visar "hela" bilden har jag skalat dem i Photoshop för att få ned storleken. Därför samlar jag också en del av originalen som ni kan titta på själva om intresse finns.

Skymning vid Konserthuset i Stockholm

Iphone X, 8 Plus och 7 Plus levererar för det mesta riktigt bra porträttbilder med den främre kameran. Här står jag i skymningen och upplevde det själv som ganska mörkt, men det märks det knappt något av på bilderna och någon blixt behövdes inte. Iphone 8 Plus lyckades något bättre med skärpan, men alla tre gör ett bra jobb med färgåtergivning och brusnivåer.

Kamerorna på baksidan

När jag ändå var ute och vandrade runt ett allt mörkare Stockholm tog jag en bild av Centralstationen. Troligen har jag misslyckats med att torka av glaset på Iphone 7 Plus vilket ger ljuseffekterna i gatlyktan. Alla tre telefonerna producerar fina bilder, men Iphone 8 Plus lyckas överexponera sin version något. Där har kameraappen också valt ett annat ISO-värde och en annan slutartid.

Optisk bildstabilisering och 2x optisk zoom

Iphone X har optisk bildstabilisering till båda de bakre kamerorna, vilket syns i det här exemplet där jag fotat med 2x optisk zoom från min balkong på natten. Husen i horisonten är något skarpare än när Iphone 8 Plus och 7 Plus försöker sig på samma motiv.

Också utan zoom, när alla tre mobilerna använder kamera med bildstabilisering, upplever jag Iphone X-bilden som skarpare. Kanske är det så enkelt att jag lyckades hålla telefonen mer stilla när jag tog den bilden.

Porträttläge eller Bokeh-effekten

Med Plus-modellerna och nu Iphone X har Apple lagt till en Bokeh-simulering de kallar för Porträttläge i den inbyggda kameraappen. Apple har utvecklat funktionen för att Iphone-fotografer ska kunna ta porträtt av människor med en snyggt suddig bakgrund. Apple använder de två kamerorna på baksidan för att skapa en karta med djup-information som sedan används för att avgöra vad som hör till bakgrund och inte. När det gäller Iphone X använder den samma sensorer som används till Face ID för att skapa en sådan djupkarta.

Med IOS 11 har Apple också lagt till ljuseffekter till porträttläget som bland annat försöker efterlikna hur fotot skulle bli i en studio med proffessionell belysning. Ljuseffekterna finns bara i Iphone 8, 8 Plus och Iphone X eftersom att Apple tycker att processorkraften från A11 Bionic krävs för att användarupplevelsen ska bli bra.

För bra porträttbilder krävs ordentligt med ljus, att du har rätt avstånd till objektet du vill ha skarpt och att det finns kontraster i bilden. Bakgrunden blir i bästa fall snyggt suddig, i värsta fall blir delar av det du vill ha skarpt också suddigt. Inte så snyggt. Som tur är kan du ta bort porträtteffekten i efterhand om den inte blir bra för att rädda bilden du tog.

Porträtt utomhus

Här har jag blivit fotograferad utomhus med fint solljus. Här tycker jag det verkar som att Apple skruvat på hur telefonerna hanterar färger och kontraster i bilderna. Iphone 7 Plus-bilden har dels en gulare, varmare vitbalans, men är också mjukare med mindre kontraster mellan bildens ljusa och mörkare delar.

Iphone 8 Plus och Iphone X har överexponerat delar av min panna och kind, bilderna bjuder på lite starkare kontraster och en mer naturlig vitbalans.

Alla tre mobilerna lägger på bokeh-effekten med godkänt resultat om jag tittar närmare på övergången mellan mitt hår och bakgrunden.Tycker det oftast är svårare att få till den här effekten inomhus när bakgrunden ofta är stökigare.

Med Iphone 8 Plus och Iphone X har porträttläget fått fem olika lägen, där olika typer av ljussättningar simuleras. Det är inte alltid de här lägena fungerar att använda på dina porträttbilder, framför allt de två med mörk bakgrund kan vara svåra att få till, men med just den här bilden gick det hyffsat. Värt att notera är att Apple utvecklar porträttfunktionen, den blir bättre och bättre med uppdateringar av både IOS och hårdvaran så det är inte omöjligt att de mörka lägena blir bättre framöver.

Porträtt med främre kameran

Med Iphone X går det att fotografera porträttbilder med bokeh-effekt även med den främre kameran. Det är klart lättare att ta snygga "selfies" med suddig bakgrund på det här sättet än som jag gjort med min 7 Plus tidigare, försökt fota mig själv med den bakre kameran.

Även om funktionen är framtagen för att fotografera porträtt av människor, fungerar den ibland dugligt också när du fotograferar andra saker så som mat. Här blir det ännu viktigare att det finns tydliga kontraster mellan det du vill ha skarpt och bakgrunden. En vit kaffekopp mot en vit bakgrund blir sällan bra.

Här lyckades porträttläget inget vidare, roligt nog blev bilden riktigt bra utan porträttläget aktiverat. Kameran kan åstadkomma ett visst sudd på rätt ställen även utan funktionen som synes.

I det hela taget går det inte att bli annat än imponerad av kamerorna i Iphone X. Gillar också det "nya" sättet att snabbt nå kameran direkt från låsskärmen. Istället för att jag ska försöka svepa åt sidan som tidigare, finns en liten kamerasymbol jag trycker på för att komma till kameran. Det känns som en viktig del i fotograferandet med en mobil – att det går snabbt att plocka upp telefonen och komma till kameraappen för att fånga vad man nu än vill fånga på bild.

Jag gillar att Apple skruvat till färger och kontraster lite nu. Färgerna "poppar" lite utan att kännas alldeles överdrivna som jag tycker att exempelvis Samsungs telefoner åstadkommer. Jag vill att bilderna jag tar ska återge hur jag upplevde färgerna i verkligheten – gärna utan redigering och det lyckas Iphone X (och Iphone 8 Plus) med. Svärtan som OLED-skärmen ger är också välkommen när jag tittar på mina alster direkt i telefonen, även om den upplevelsen inte går att dela med andra (förutom andra OLED-telefonägare då).

Bilder i miljöer med dåliga ljusförhållanden går mer ofta än inte att använda till det du tänkt. Det var inte allt för länge sedan som mobilkameror oftast levererade mer eller mindre totalt mörker när du försökte fånga vännerna på bild på hemmafesten. Men också härliga nattvyer som den från min balkong blir klart bättre i Apples senaste flaggskepp.

För alla "selfie"-älskare går det nu att ta snygga porträtt också med den främre kameran. En liten uppgradering jämfört med Iphone 8 Plus – för en del kanske anledning nog att välja Iphone X istället.

En annan sak jag älskar med Iphone och IOS i dessa sammanhang är utbudet i App Store. Det finns bjuder många app-alternativ för den som vill redigera sina bilder mer än vad som är möjligt i den inbyggda Bilder-appen. Det finns allt från appar med bara roliga filter, till proffs-appar som Lightroom och Pixelmator. Med Icloud eller för den delen Airdrop skickar jag dessutom enkelt mina bilder till min Ipad eller dator om jag vill använda dem till något där.

Avslutningsvis vill jag bjuda på några bilder jag fastnat lite extra för under mina tester. Och för den som vill har jag samlat några av originalen att spana in i ett album du hittar här.