Test: Huawei Mate 10 Pro

Huawei släppte i höstas Mate 10 Pro, som är en stilren men lite slätstruken telefon med uthålligt batteri och en föga imponerande kamera.

I början av året testade min kollega Andreas Huaweis mobilmodell Huawei P10. Redan då samarbetade företaget med Leica när det gäller kameramodulerna, något de har fortsatt med. I höstas släppte den kinesiska telefonjätten Mate 10 Pro, en telefon som nu genomgått diverse tester i vårt testlabb.

Formfaktor

På många sätt är Mate 10 Pro en dussintelefon som följer många av mobiltrenderna för året. En slimmad formfaktor i en diskret färg (testexemplaret vi har är moccabrun) med metallkonstruktion. Skärmen har det avlånga bildförhållandet 18:9 och täcker i princip hela framsidan. Baksidan pryds av två kameror och en fingeravtrycksläsare som är placerade på en vertikal linje. Längst ner sitter Huaweis logga men i övrigt är designen väldigt sparsmakad och ren.

Hörlursuttaget på 3,5 millimeter är borttaget och för att ladda använder du USB Type-C, men det medföljer en liten adapter för 3,5 millimetersljud i förpackningen. Den enda trenden som Huawei inte följer är den trådlösa laddningen, något jag saknade under testperioden nu när jag blivit van vid trådlös laddning med Iphone 8 Plus.

Knapparna är alla placerade på telefonens högra sida och jag upplever de som lätta att hitta och använda. Telefonen har även fått en IP67-klassning som betyder att den ska klara vatten och damm betydligt bättre än sina föregångare.

På många sätt är det en väldigt stilig telefon och jag tycker att formspråket förmedlar elegans men telefonen smälter också in något i mängden och skulle det inte vara för kameramodulernas vertikala placering på baksidan hade jag haft svårt att skilja denna telefon från många andra märken.

Personligen har jag märkt att jag verkligen inte gillar att ha fingeravtrycksläsaren på telefonens baksida. Som vänsterhänt passar Samsungs placering riktigt dåligt eftersom den är utformad för en högerhänt, och på det sättet är en placering i mitten bättre. Jag har dock blivit van vid en tvåhandsfattning och det här är inte en så liten telefon att enhandsfattningen ligger nära till hands. Detta gör att placeringen av fingeravtrycksläsaren aldrig känns naturlig och det är knöligt att låsa upp telefonen när den ligger på exempelvis ett bord, men detta är också något av en personlig preferens.

Oreo ur förpackningen

Mate 10 Pro har Oreo i botten, alltså version 8.0 av Android, tillsammans med Huaweis eget pålagda användarmiljö EMUI 8.0. Precis som i tidigare EMUI-versioner går det att bestämma hur du vill organisera dina appar och din startskärm. Antingen kan du välja det mer IOS-liknande gränssnittet med samtliga appar och mappar på hemskärmar, eller så kan du välja att ha vissa appar och widgets på hemskärmen och en mjukvarugenväg från hemskärmen till en app-meny på ett sätt som känns igen från andra Android-lurar.

EMUI är en rätt tungt anpassad användarmiljö men det går att välja flera olika teman. Jag tycker på det stora hela om gränssnittet och jag har hittat ett tema som jag trivs bra med. Vissa widgetar funkar så klart bättre än andra men jag har stor valmöjlighet när det gäller hur mobilen ska se ut och hur jag vill använda den.

Det var dock mer eller mindre omöjligt för mig att flytta från min Iphone till Mate 10 Pro utan att det skulle ta två dygn. Efter att ha testat tre olika sätt gav jag upp och hoppade in i telefonen utan någon historik. Skulle jag ha flyttat in permanent i telefonen hade jag antagligen varit ännu mer benägen att få med mig innehåll från min andra telefon men nu kan jag bara konstatera att det var långt ifrån smidigt att försöka, och ännu svårare att lyckas.

Prestanda och batteri
Till skillnad från många andra flaggskeppsmodeller i Android-lägret är inte Huawei Mate 10 Pro utrustad med en Snapdragon-processor. Istället använder Huawei sin egen processorfamilj Kirin. Mate 10 Pro har försetts med den nya processorn Kirin 970 som enligt Huawei ska vara upp till 50 procent mer energisnål än föregångaren och ge upptill 20 procent bättre prestanda. Grafikkretsen har fått lite extra kärlek och detta ska göra att den står sig mot konkurrenter med Snapdragon 835 betydligt bättre.

Vi har testat vad Mate 10 Pro går för genom att utsätta den för grafiktestet 3D Mark Slingshot Extreme, det flerfacetterade testet Antutu och processortestet Geekbench 4 som testar både en och flera kärnor.

Mate 10 Pro klarar sig bra i 3D Mark Slingshot Extreme och står sig mot både Iphone 8 Plus och Galaxy Note 8. Däremot är Oneplus 5T svårslagen och drar ifrån samtliga konkurrenter på listan. I Antutu hänger Kirin 970 med fint och denna gång är det Iphone 8 Plus som springer ifrån de andra. Även i Geekbench 4 står sig Huawei bra mot konkurrenterna och den sticker varken ut på det bra eller dåliga sättet.

Det kanske mest spännande när det gäller processorn är stödprocessorn för artificiell intelligens som Huawei kallar "neural network-processing unit" eller NPU. Vissa uppgifter som den vanliga processorn skötte tidigare tar helt enkelt denna hjälpprocessor över nu. Främst hjälper den till med att analysera vad kameran är på väg att fotografera. Bildinställningarna ska anpassas efter motivet för att ta så snygga bilder som möjligt. Kameran kan alltså förstå att det är mat jag ska fotografera och ställa in optimala förhållande för att få maten att se så aptitlig ut som möjligt, men detta kommer jag gå in på mer senare.

Processorn Kirin 970

Huawei har tagit i från tårna när det gäller batteriet, med en batterikapacitet på 4 000 milliamperetimmar till skillnad från de flesta andra mobiler som ligger någonstans mellan 3 000 och 3 500 mAh. Batteriet är inget jag har behövt tänka så mycket på. Den laddar onekligen snabbt och batteriet håller ovanligt länge för mig. Det är få dagar som jag har behövt ladda telefonen mer än en gång per dag.

Jag använder min telefon väldigt flitigt allt som oftast. Både privat och i jobbet och detta brukar märkas tydligt i hur snabbt laddningsnivån sjunker. Oftast är batteriet kritiskt lågt när jag går hem från jobbet vid 16 på dagarna och om jag vill fortsätta använda mobilen när jag kommer hem måste jag börja ladda den på en gång. Med Huawei har jag ofta klarat mig till tio på kvällen utan att det krisar. Det finns även två olika strömsparlägen jag kan välja beroende på hur gärna jag vill spara batteri.

En AMOLED-skärm som inte sticker ut

Skärmen täcker som sagt i princip hela framsidan och har det nya populära skärmförhållandet 18:9 som är något mer långsmalt än det klassiska skärmförhållandet på 16:9. Det finns inte mycket att klaga på men det är inte heller så mycket som sticker ut. Det är en 6 tum stor AMOLED-panel och precis som på LG:s och Samsungs telefoner går att ha på ett alltid-på-läge som gör att du ser klockan och lite annan information utan att skärmen slukar batteri. Även om detta är en uppskattad funktion hos många blir jag mest nervös av den, men detta är i allra högsta grad en smaksak och jag är glad att valmöjligheten finns för den som gillar läget.

Precis som många andra OLED-skärmar skiftar den något i färg när man lutar den, en vit skärm går i olika nyanser av magenta och cyan när man vinklar mobilen. Den är betydligt mer grön i ton än exempelvis Iphone X och ljusstyrkan är okej men något lägre än både Iphone X och Samsung Note 8. Det är helt enkelt en duglig men inte så imponerande skärm med trevliga extrafunktioner som ett alltid-på-läge.

Ett PC-läge utan docka

Mate 10 Pro är även utrustad med ett PC-läge, där du kan ansluta telefonen till en skärm varpå telefonen växlar över till ett skrivbordsläge. Till telefonen kan du sedan ansluta trådlöst tangentbord och mus för att på så sätt konvertera telefonen till en skrivbordsdator. Detta följer vad Samsung erbjuder med Dex-dockan till Galaxy S8- och Note 8-telefonerna, men Huaweis lösning kräver alltså ingen docka som telefonen ska anslutas till.

Vi har fått lösningen demonstrerad för oss på presseventet där telefonen lanserades, men på kontoret har vi inte kunnat testa detta då vi inte har haft tillgång till en skärm med USB Type-C-ingångar med videostöd, och vi har inte heller haft tillgång till en kabel som konverterar USB Type-C till HDMI. Att Mate 10 Pro inte behöver en docka för att användas i PC-läge lyfts fram som en konkurrensfördel över Samsungs lösning, men Samsungs lösning använder vanliga HDMI-portar vilket betydligt fler har tillgång till.

Skärmar med USB Type-C-portar som stöder videoöverföring lär inte vara allt för vanligt hos majoriteten av telefonköpare, inte heller hubbar eller kablar som kan konvertera videosignaler från en USB Type-C-anslutning till HDMI. Huawei inkluderar inga sådana i paketet och säljer inga egna, så kunder måste införskaffa dessa själva. Vi kan alltså inte fördjupa oss i hur det är att använda Mate 10 Pro i skrivbordsläge i något längre praktiskt test, men det är bra att veta att möjligheten finns för dig som är spekulant och dessutom kan tänka sig att inhandla tillbehören som krävs för att använda funktionen.

En extra smart men också lite för spexig kamera

När det kommer till kameran har Huawei lagt mycket krut på artificiell intelligens eller AI för att sticka ut. Den extra hjälpprocessorn ska märkas tydligast här då den snabbt ska kunna känna igen olika föremål och ställa in optimala inställningar för just det motivet. Jag kan ge den att detta sker snabbt men jag är minst sagt tveksam till resultatet.

Att bli igenkänd som en människa verkar vara en förbannelse. Kameraappen har bland annat ett försköningsfilter som ljusar upp huden, slätar ut den och gud vet vad mer den gör mer, men det ser förskräckligt ut. Det går att sätta försköningsfiltret på noll men det är som smuts som inte försvinner från skärmen, bara det att smutsen sitter på telefonens insida. Värst är det när man använder den främre kameran och jag tror att jag lyckades ta ungefär en bra bild under hela testperioden.

När min kollega Andreas testade Huawei var han besviken på fotoresultatet i svagt ljus. Nu som då samarbetar Huawei med Leica, och resultatet är inte så mycket mer imponerande i Mate 10 Pro. Svag belysning är verkligen utmanande för kameran och bilderna blir väldigt fort smetiga, brusiga och får ett lite lustigt ljus. Ibland lyckas den dock men det är färre än ofta.

Det finns en uppsjö ”roliga effekter” och funktioner i kameraappen, bland annat att kameran kan ta ett foto så fort den ser ett leende (vilket i och för sig resulterade i väldigt mycket fniss och ungefär 100 bilder på samma gång), men dessa funktioner är överlag väldigt störande och ger snabbt en känsla av att befinna sig i en cirkus. Kameran har ungefär alla effekter en modern mobilkamera ska ha idag men mitt intryck är att utförandet är snällt sagt mediokert i de flesta fallen.

I mångt och mycket har Huawei lyckats skapa en stilren telefon som på flera sätt fungerar bra. Trots den säregna användarmiljön går det att bestämma själv hur man vill ha det, vilket jag uppskattar. Mate 10 Pro följer de flesta mobiltrenderna just nu och har utökat skärmens bildförhållande till en heltäckande 18:9-skärm. Telefonen har inget hörlursuttag, fingeravtrycksläsaren är placerad på baksidan och de två kamerorna är vertikalt placerade. Det finns dock några trender som Huawei inte hoppat på, som exempelvis trådlös laddning trots glaschassit, vilket jag tycker är synd.

Mate 10 Pro är en klart godkänd telefon – om jag bortser från kameran, men den sticker inte ut, varken på ett bra eller dåligt sätt. Telefonen är slätstruken och för mig är det lite oklart vilken telefonens målgrupp är. Syskonmodellen Mate 10 Porsche Design riktar sig till ja, personer som har mycket pengar, men kameran riktar sig till en ung tjej som gärna tar selfies med så mycket ansiktsretusch att jag vet inte vad.

Det är trevligt med ett redigt batteri, en stilren design och möjlighet till rejäl valbarhet men jag kan inte komma över hur arg jag blir på kameran som hela tiden förstör mina bilder. Under testperioden var jag tvungen att ha med mig min egen telefon hela tiden om jag verkligen ville fotografera något, för kameran kändes nästintill oanvändbar.

Är du en person som inte bryr dig om mobilens kamera speciellt mycket, vill kunna använda din mobil mycket utan att behöva oroa dig för att hitta närmaste eluttag så tror jag inte att du kommer bli besviken på Mate 10 Pro, men fotograferar du mycket kanske du inte kommer vara helt nöjd med telefonen.

Fördelar:

+ Bra batteritid
+ Stilren design
+ Kan bestämma mycket själv

Nackdelar:

– Något av en dussintelefon
– Oklar målgrupp
– Dålig kamera