Amazon släpper högtalaren Echo i Sverige

Nätjätten Amazon lägger ytterligare två pusselbitar till sin svenska satsning, med den smarta högtalaren Echo och den strömmande musiktjänsten Music Unlimited. Digitala tjänster och högtalare kan dock bara vara första steget för en bredare Amazon-lansering i Sverige.

Smarta röstassistenter är något vi har haft möjligheten att bekanta oss med i några år, men rösten Alexa från Amazon har dock varit rätt okänd för många i Sverige. Det kan det snart bli ändring på, för nu har Amazon bestämt sig för att släppa både högtalaren Echo och tjänsten Music Unlimited på den svenska marknaden.

Amazon Echo

Vi har tidigare kunnat läsa om smarta högtalare från både Google och Apple, såväl som Sonos motsvarighet med integrerat stöd för både Alexa och Google Assistant; den sistnämnda kommer 2018. Echo har funnits tillgänglig i ett par år på bland annat på den amerikanska och tyska marknaden, men blir nu först ut av de smarta högtalarna att officiellt lanseras i Sverige.

Echo är en högtalare med röstassistenten Alexa inbyggd. Precis som konkurrenternas digitala assistenter är den kapabel att besvara frågor, kontrollera musik, läsa upp väderleksrapporten och mycket mer. För den som är intresserad av att börja skapa eller utveckla sitt smarta hem kan Alexa dessutom vara en utmärkt pusselbit tack vare stöd för en rad produkter i kategorin, bland annat de smarta lamporna Trådfri från Ikea.

Högtalaren finns i flera olika versioner med varierande storlek och prislapp, men med Alexa och ett visst formspråk som de gemensamma nämnarna.

För den som är intresserad av att veta mer om högtalarens funktioner kan ni titta på Amazons egna, väl tilltagna, reklamfilm om dess röststyrning.

Amazon Music Unlimited

Amazons musiktjänst ger svenskar tillgång till 40 miljoner låtar, att jämföra med de dryga 30 miljoner som Spotify erbjuder och de 40 miljoner som Apple Music utlovar. I världen för strömmad musik är det dock inte alltid antalet låtar som värderas högst. Personligen bedömer jag som användare snarare det grafiska gränssnittet samt hur praktisk och användarvänlig en tjänst är.

Förutom att vara integrerad med Alexa och hårdvaran Echo finns även musiktjänsten som både en fristående app till Android och IOS, såväl som en webbspelare och programvara för Mac och PC.

Amazon Music Unlimited har tre olika abonnemangsformer varav en är en familjeplan som gör det möjligt för ett hushåll att ha flera konton. Sedan finns också alternativet med ett personligt konto som kan användas på upp till tio olika enheter. Sist, men minst, finns Echo-planen som för en lite mindre prislapp tillåter användaren att spela musik på endast en Echo-enhet. Det billigaste abonnemanget kostar motsvarande 40 kronor i månaden. De två dyrare varianterna går lös på motsvarande 100 och 150 kronor i månaden.

En fördel med att släppa tjänsten och hårdvaran samtidigt är att de integrerar väl med varandra. Möjligheten att be Alexa spela upp en viss genre av musik, eller be henne spela ett visst album lyfts frekvent.

Tillsammans med Sverige är det också 27 andra länder som får ta del av Amazon Music och Echo, däribland 19 europeiska länder. Music Unlimited finns tillgänglig nu och även högtalaren Echo har börjat säljas, bland annat från Amazons tyska webbplats med leveransalternativ till Sverige. Mobilappen som används tillsammans med Echo har även dykt upp i svenska appbutiker.

Pratar inte svenska

Det går sedan tidigare att införskaffa Echo-högtalare från olika svenska återförsäljare som importerat själva, och priserna ligger från cirka 500 kronor för den enklaste modellen Echo Dot.

Trots den officiella lanseringen finns ännu inget inbyggt stöd för det svenska språket, utan Alexa pratar endast engelska eller tyska. Just detta är förmodligen en faktor som möjliggör en sån bred internationell lansering i ett svep, då det är en omfattande process att lära röstassistenter ett nytt språk på ett tillfredställande vis. I dagsläget finns inga uppgifter om huruvida en svensk röst är på gång för Alexa.

Kan snart etableras i Sverige

Förra året lanserade Amazon sin videotjänst Prime i Sverige, och den fick nyligen en egen app i Apple TV. Med Echo och Music Unlimited lägger Amazon nu ytterligare två bitar till sitt Sverigepussel.

Men digitala tjänster och högtalare är kanske bara början. Enligt flera källor inom näringslivet förbereder nämligen den amerikanska nätjätten en bred etablering, något som sajten Breakit rapporterade om i oktober. Bland annat har Amazon säkrat domänen Amazon.se, och även köpt upp markområden i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm.

Tänker du skaffa en Amazon Echo, och hoppas du rentav kunna handla från svenska Amazon inom en nära framtid? Berätta gärna i kommentarstråden! Givetvis är vi också nyfikna på om det finns andra smarta högtalare du är mer intresserad av.

Källa: Amazon

Kommentarer
22 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.