Utvärdering

Hur klarade Apple 2017?

Det har blivit dags att utvärdera hur Apple klarade året, utifrån 99-redaktionens traditionella önskelista för 2017.

Tre år i rad har vi i samband med nyårsafton sammanställt en önskelista åt Apple, med det vi vill att företaget ska genomföra under det kommande året. I år kommer såklart nya önskelistor, men i enlighet med traditionen ska vi också gå igenom hur väl Apple levde upp till vår önskelista från slutet av 2016.

Vår lista går att läsa här, men bestod i korthet av sju punkter:

  1. Storsatsa på Siri

  2. Sprid Apple Pay

  3. Kom ikapp med Icloud

  4. Imponera med Iphone 8

  5. Rulla ut APFS

  6. Uppdatera Mac ordentligt

  7. Förbättra Apple Music

Så hur gick det då? Det är det nu dags att bedöma! Som vanligt delar vi ut betyg för varje punkt, och använder den tregradiga betygskalan Ej godkänt, Godkänt och Väl godkänt.

1. Storsatsa på Siri

Röstassistenter var hett redan förra året, och har blivit ännu större under 2017 tack vare spridningen av smarta högtalare som Google Home och Amazon Echo. Det vi önskade oss var framförallt en ny version av Apples assistent Siri som bättre förstår vanligt tal och är mer pålitlig när det gäller att uppfatta kommandon.

Här tvingas vi ge Apple underkänt, för de stora förändringarna har lyst med sin frånvaro under 2017. Apple presenterade sin Siri-högtalare Homepod för lansering under 2018, och i den nya versionen av Apple Watch kunde Siri prata. Men fortfarande upplever vi att Apple Siri ligger efter konkurrenterna Google Assistant och Amazon Alexa när det gäller ren användbarhet.

Alltför ofta missuppfattar Siri kontexten i en förfrågan, och framförallt är tillförlitligheten dålig. Ett kommando som fungerade väl för en månad sedan kan plötsligt upphöra att göra det efter en systemuppdatering. Där Googles röstassistent kan använda sig av en internetsökning och tolka en oklar fråga utifrån resultatet, hänfaller Siri fortfarande åt att uppgivet leta i användarens adressbok.
Betyg: Ej godkänt.

2. Sprid Apple Pay

Vi önskade oss helt enkelt en bredare expansion av den smidiga betaltjänsten Apple Pay, inklusive en lansering i Sverige.

Här ger vi godkänt. #Apple Pay fanns i tretton länder i början av året, vilket nu har utökats till 25. Gladast är vi såklart för att Sverige nu finns med på listan, även om det än så länge bara är Nordea bland de svenska storbankerna som erbjuder stöd.

Även Rikskortet och ST1 satsar på Apple Pay, men givetvis vill vi nu se Swedbank, Handelsbanken och SEB följa efter.
Betyg: Godkänt.

3. Kom ikapp med Icloud

Vi bad om mer gratis lagringsutrymme i Apples moln, och möjligheten att säkerhetskopiera en Mac mot Icloud.

Det fick vi inte. Apple gjorde det visserligen billigare att köpa 2 terabyte lagringsutrymme, och gav oss möjligheten att familjedela Icloud-utrymmet. Men fortfarande är de 5 gigabyte som ingår kostnadsfritt generande lite när konkurrenten Google lockar med obegränsad lagring av fotografier.
Betyg: Ej godkänt.

4. Imponera på oss med Iphone 8

Vi önskade oss en ordentlig Iphone-lansering, med en "djärv ny formfaktor", bättre bildskärm och snabbare processor.

När årets Iphone-modeller släpptes visade det sig att Iphone 8 knappast var någon revolution jämfört med Iphone 7, men att den däremot hade sällskap av det nya flaggskeppet Iphone X. Meningarna må gå isär om Apples design med en "flärp" på framsidan, men få kan förneka att Iphone X utgör en ganska markant förnyelse av Iphone. Den är visserligen dyr som tusan, men vi gillar!

Glöm heller inte att spana in våra djuplodande tester av både Iphone 8 och Iphone X.

Betyg: Godkänt.

5. Rulla ut APFS

Vi önskade oss en smidig och fungerande lansering av Apples nya filsystem APFS. Här är det lätt att dela ut högsta betyg; för Apples bedrift att uppdatera ett enormt antal Mac- och IOS-enheter med det nya filsystemet är inget annat än imponerande.

Många användare märkte förmodligen inte ens att deras mobiler och datorer plötsligt använde APFS efter uppdateringen till IOS 10.3 och Mac OS High Sierra.
Betyg: Väl godkänt.

6. Uppdatera Mac ordentligt

En gång i tiden var Mac Apples kronjuvel, men de senaste åren har allt fler tvivlat på företagets engagemang för produkten. Framförallt är det de så kallade proffsanvändarna som har oroat sig, mycket på grund av uteblivna uppdateringar av Mac Pro, och tveksamma förändringar hos Macbook Pro.

2017 har varit lite blandat för Mac. I somras fick vi nya versioner av Macbook Pro, som gav högre prestanda och åtgärdade en del av klagomålen från förra årets modeller. Vi fick också ett oväntat löfte om att en helt ny version av Mac Pro är under utveckling, och förmodligen kommer att lanseras under 2018. Sist men inte minst fick vi en helt ny och proffsig variant av trotjänaren Imac. Den rymdgrå, blixtsnabba och jättedyra Imac Pro är på många sätt en regelrätt uppföljare till den "svarta papperskorgen" Mac Pro från 2013.

Apple har alltså visat tecken på att de inte glömt bort Mac. Ändå kan vi inte ge godkänt på den här punkten, för alltför mycket saknas fortfarande. Mac Mini fortsätter att leva kvar som en bortglömd vålnad i Apples produktutbud, och det senaste operativsystemet High Sierra var knappast den mer stabila och buggfria uppdateringen vi hoppades på. Apple borde helt enkelt ha gjort mer.
Betyg: Ej godkänt.

7. Förbättra Apple Music

Musiktjänsten #Apple Music är vid det här laget ett etablerat alternativ på en trång marknad där Spotify, Tidal och Deezer kämpar mot jättar som Amazon och Google. Vi önskade oss framförallt bättre stöd för sociala funktioner som gemensamma spellistor, och en ny smidig musikapp för Mac-plattformen.

Istället verkar Apple ha lagt krutet på att fylla musiktjänsten med videomaterial så som Carpool Karaoke och reality-tävlingen Planet of the Apps. Vi har inget emot att Apple satsar på video, men många självklara funktioner i Apple Music är fortfarande krångliga att komma åt, eller saknas helt. Musik ska byggas av glädje, och så även musiktjänster.
Betyg: Ej godkänt.

Håller du med om våra betyg? Har vi varit för snälla, eller för hårda? Skriv och diskutera i kommentarerna!

Kommentarer
2 svar

Det är bara dagar bort tills höstens andra event och vi går igenom vad vi tror kan visas upp av Apple på måndag.

Har du ett par AirPods Pro och har problem med knaster i lurarna? Då kan du ha rätt till gratis reparation.

Inför eventet på måndag har flera rykten cirkulerat om Apples kommande bärbara kraftpaket som tros introducera nästa Apple Silicon-chip.

Det har länge ryktats om att nya MacBook Pro-modeller med ett helt nytt M1X- eller M2-chip ska lanseras denna höst och nu kan det finnas ett datum.

Visst är det väl så att vi alltid har för få laddare eller alldeles för många kablar liggandes i stora ormbon? Men vi har kanske hittat en lösning på det.

Tile kommer med en ny produktserie och nya säkerhetsfunktioner, vi har testat Pro, Mate, Slim och Sticker taggarna.