Tiden går fort när man använder tunna datorer. Ett helt årtionde har passerat sedan Apple gjorde ultratunna bärbara datorer till en trend.
Idag tar vi mer eller mindre ultratunna datorer för givet, oavsett vilken datorleverantör det handlar om. Visst, det finns tjockare bärbara datorer för spel eller kontorsarbete, men på konsumentmarknaden måste en seriös aktör erbjuda bärbara datorer där man räknar tjockleken runt centimetersträcket som tjockast.
Men de ultratunna datorerna har inte alltid varit en självklarhet. Faktum är att de var väldigt ovanliga före Apple introducerade Macbook Air som, likt namnet antyder, skulle vara tunn som luft. Steve Jobs presenterade Macbook Air under Macworld-mässan 2008 på ett för Jobs typiskt effektfullt sätt där datorn drogs ut ur ett postkuvert.
Macbook Air var utrustad med en 13,3 tum skärm med upplösningen 1 280 x 800 pixel. Detta backades av en specialanpassad variant av Intels Core 2 Duo-processorer som kördes i 1,6 eller 1,8 Ghz och modifierats för att bli mer energieffektiva.
Efterkommande modeller blev utrustade med vanliga Intel-processorer i då dessa utvecklades för att bli allt mer energieffektiva. Efter avtäckandet av Macbook Air startade Intel en kampanj för att få pc-sidan att gå mot det tunnare hållet, vilket skapade ultrabook-klassificeringen.
Apple har inte uppdaterat Macbook Air på flera år, och vissa rykten påstår att datorfamiljen sjunger på sista versen medan andra menar att företaget istället väljer att använda de mobila kretsarna i A-familjen här.
Då det redan finns bärbara datorer med ARM-kretsar och Windows 10 som operativsystem skulle Apple inte bli först med detta, vilket talar emot det, men Apple har å andra sidan ett rejält ekosystem av mjukvara för IOS som skulle göra en övergång lättare, och det ryktas dessutom om att IOS och Mac OS ska få delat ekosystem för appar framöver.
Den som lever får se helt enkelt. Men grattis på tioårsdagen Macbook Air, och tack för ultrabook-eran!