Amanda har testat Samsungs helt trådlösa hörlurar Gear Icon X tillsammans med sportklockan Gear Sport. Räcker den förbättrade batteritiden för att få en utmärkelse?
Hösten 2016 testade min kollega Andreas Samsungs trådlösa hörlurar Gear Icon X. Då var domen att Icon X var ett par smidiga och nätta hörlurar med väldigt kort batteritid och lång laddningstid. Andreas avslutade sitt test med orden
"en framtida iteration med förbättrad batteritid har nästan en rekommendation garanterad."
Under förra årets upplaga av teknikmässan IFA i Berlin presenterade Samsung nya Icon X-hörlurar som försetts med längre batteritid. Jag har hårdtestat hörlurarna tillsammans med den smarta träningsklockan Gear Sport under en tid nu för att se vad de går för.
Precis som Andreas önskade har batteritiden blivit betydligt bättre. Om du lyssnar på internt lagrad musik säger Samsung att batteriet ska hålla upp till 7 timmar. Är du däremot parkopplad till telefonen och lyssnar på strömmad musik ska batteriet ge upp till fem timmar. Hörlurarna laddas även när du stoppar ner dem i det medföljande fodralet. Upptäcker du att de får soppatorsk precis innan du ska ut i löparspåret är det bara att ladda dem i tio minuter, sedan har du en timmes lyssning framför dig. På pappret låter detta precis om det Andreas önskade sig. Men jag nöjer mig så klart inte där. Vi börjar med formfaktorn.
Sist kom hörlurarna i färgerna svart, vitt och en metallisk blå nyans. Till uppföljaren är Samsung betydligt mer vågade och erbjuder svart, grått och rosa. Inte den pastelliga rosa guld som vi på senare år blivit vana vid utan en stark fuchsia-rosa som sticker ut på ett väldigt bra sätt. Vi fick två exemplar till kontoret, ett par svarta och ett par rosa. Jag lade snabbt vantarna på de rosa hörlurarna och jag är fantastiskt förtjust i dem.
Samsung själva uppger att de valde den rosa färgen på grund av att färgen återfinns på många träningskläder och mycket riktigt matchar de med många av mina träningsplagg, men de passar lika bra till kläderna jag går till jobbet i. Hörlurarna är precis lagom små och diskreta för att vem som helst kan bära den lilla extra färgklicken.
I övrigt är hörlurana sig mycket lika från föregående modell. Formspråket kvarstår både med fodralet och hörlurarna. Första generationens Icon X-hörlurar hade dock en väldigt tunn ljusring kring den tryckkänsliga ytan, något Samsung nu skrotat och som jag också tycker är stiligare. I förpackningen finns tre olika storlekar på pluggar och vingar som man kan blanda som man önskar. Fodralet känns nästan som en stor rosa penicillintablett. Den ligger bra i handen och är lagom stor och jag uppskattar att Samsung valt USB Type-C istället för Micro-USB för att ladda fodralet.
Batteritiden håller vad den lovar, ibland går det flera dagar utan att jag behöver ladda hörlurarna trots att jag använder dem från och till jobbet plus övrig tid. De laddas snabbt och Samsung håller onekligen vad de lovat när de säger att de förlängt batteritiden.
Jag har inte behövt experimentera så mycket med pluggar och vingar då de som var förinstallerade passar mig bra. Det handlar om silikonpluggar som fungerar utmärkt som passiv brusreducering, ibland nästan lite för bra. Passformen är uppenbarligen inte skapt för mina öron, men hörlurarna sitter så pass bra att jag ibland luras att tro att de faktiskt är skräddarsydda för mina öron.
Jag har testat lurarna rätt länge och jag har använt dem i flera olika miljöer; inomhus och utomhus, med och utan mössa, halsdukar och så vidare. Det är väldigt sällan som jag upplevt att hörlurarna faller eller flyger ut. För de mesta sitter de tryggt i öronen och det är vid enstaka tillfällen som de fastnat i en halsduk som är på väg av. Det enda dilemmat jag har stött på är att om jag tagit ur dem och ska sätta i dem igen kommer jag ofta åt paus-gesten.
Jag tycker om hur Icon X sitter i örat. De är snygga, sticker inte ut för mycket och följer örats form på ett naturligt sätt. Det finns inte heller några konstiga pinnar som sticker ut från öronen, till skillnad från vissa konkurrenter, vilket är ett plus.
Precis som med föregångaren går det att styra hörlurana genom olika svepande gester. Med ett tryck spelar eller pausar du ljud, två tryck spelar nästa låt eller svarar/avslutar samtal. Tre tryck spelar föregående låt och om du håller inne fingret får du höra en menyrad där du kan välja mellan olika alternativ. Släpp fingret när du hör det du letar efter och hörlurarna utför detta. Denna gest kan även användas för att neka samtal.
För att höja och sänka volymen drar du snabbt fingret över den pekkänsliga ytan och det gäller att ha rätt knyck i fingret (snabbt och lite snärtigt), annars misstolkar Icon X din gest som ett enkeltryck. Om du vill spela nästa spellista på listan går det att trycka en gång snabbt med ett långt tryck som följd.
Jag tycker att gesterna är otroligt smidiga och oavsett om använder en Iphone eller Android-telefon går det att anropa närmaste röstassistent och få hjälp med allt möjligt, vilket jag ser som ett enormt plus. De flesta rörelserna känns intuitiva och naturliga även om det kan vara bra att kolla på manualen någon extra gång innan du börjar använda lurarna.
När jag använder de lite mer avancerade gesterna som att byta spellista känns det lite som att jag använder mig av morsekod, och det tog ett tag innan jag kom på snärten när jag höjer och sänker volym men ju mer jag använder dem desto smidigare känns gesterna.
Om jag jämför med andra hörlurar jag testat där man styr enheten på själva hörluren måste jag säga att jag föredrar svepgester långt före alternativet där man på olika sätt trycker på hörlurarna. Något som alltid resulterar i att det känns som att jag försöker mosa in hela hörluren längst in i örat.
Om du har en Samsung eller annan Android-telefon har du tillgång till Icon X:s träningsfunktioner. Jag testade att ta med mig lurarna till gymmet och köra ett crosstrainer-pass med Icon X-tränaren i öronen.
Med jämna mellanrum får jag återkoppling från rösttränaren om hur det går, om jag har rätt tempo eller om jag springer för fort. Jag får även peppande meddelande. Ungefär var tionde minut får jag höra hur länge jag sprungit, hur många kalorier jag bränt och hur långt jag sprungit.
Hade jag inte haft rösttränaren i öronen hade jag tveklöst slutat tidigare men hon gjorde att jag dels höll ett bra tempo och dels att jag ville slutföra "hennes" träning, vilket gjorde att jag stannade på maskinen i ungefär 40 minuter. I vanliga fall hade jag inte heller kommit ihåg att värma upp ordentligt eller varva ned.
Den bästa funktionen med Icon X är inte rösttränaren, det är en väldigt trevlig extrafunktion för den med Android-telefon men hörlurarna är så pass bra att de klarar sig utmärkt även utan rösttränaren i en Iphone. Vill du verkligen få ut det mesta av din träning är en Samsung-klocka något du verkligen borde köpa om du redan är nedgrottad i Samsungs ekosystem. Men det kommer jag komma in på lägre fram.
Jag har valt att testa ljudet i Icon X utifrån flera olika scenarion för att kolla om det är någon skillnad i ljudupplevelsen. Jag har testat hur de låter på en Iphone 8 Plus och en Samsung Note 8 och dessa har testats genom att strömma musik från både Apple Music och Spotify. För att spetsa till det ytterligare har jag jämfört Icon X med Apples trådlösa hörlurar Airpods. Apples hörlurar var jag dock tvungen att testa på en Huawei Mate 10 Pro då jag inte lyckades parkoppla dem med Note 8. Det här är resultatet från mitt fälttest:
Icon X har en trevlig bas, och ljudet är över lag väldigt behagligt men när Adele verkligen sjunger ut i Hello kan jag höra ett svagt knaster när jag sitter i det tysta rummet och lägger all min uppmärksamhet på att lyssna och känna efter. Det finns en metallisk klang i ljudet och vissa ljud låter lite skräniga och distinkta. Ljudet känns bitvis lite fattigt.
Ljudet är något rundare än på Icon X, men det upplevs fortfarande som rätt platt och tunt. Hörlurarna har inte mycket till bas att tala om. När jag sitter i det tysta rummet och testar Airpods låter det däremot betydligt bättre än när jag går ut eller är på stan för då drunknar allt ljud i buller från omgivningen rätt fort.
Det är en klar skillnad mot att lyssna på Spotify. Ljudbilden är mycket fylligare och mer kraftfull. Jag behöver inte höja lika mycket för att det ska kännas som att ljudet fyller mina öron och i jämförelse med Apple Music låter Spotify väldigt platt. Knastret som jag hörde när Adele sjöng ut i Spotify hörs inte alls här och upplevelsen är mycket behaglig.
Upplevelsen är ungefär densamma när jag går från Spotify till Apple Music med ett par Airpods. Ljudet är fylligare och känns med djupt och helt, snarare än lite platt och skränigt.
Det låter bättre än när jag lyssnade på en Iphone. Det sprakar ingenting när Adele sjunger ut, men i övrigt låter det precis som när jag lyssnar på en Iphone.
Jag lyckades inte parkoppla Airpods med Note 8 och fick därför använda Mate 10 Pro som hittade hörlurarna utan problem. Det är i princip ingen skillnad på att lyssna på Airpods i en Iphone eller Android-telefon. Om det skulle vara så att jag märker någon skillnad är det snarare för att jag inbillar mig än att det faktiskt är någon skillnad i upplevelse.
Detta är den tveklöst bästa kombinationen när det gäller ljudupplevelse i detta testet. Musiken låter rundare, djupare och fylligare i Apple Music.
Inte heller här är det någon skillnad mellan Mate 10 Pro och Iphone. Ljudet låter så klart bättre i Apple Music precis som i en Iphone och med Icon X.
Jag måste erkänna att detta inte riktigt var resultatet som jag förväntade mig. Icon X låter helt enkelt lite bättre på en Samsung-telefon jämfört med en Iphone. För att lista ut vad detta beror på tog jag min ljudälskande kollega Jakob Nilsson till hjälp. Vi gjorde flera andra tester och grävde lite djupare.
För överföring av ljud via Bluetooth använder Icon X Bluetooth-protokollets standardkodek SBC (Sub Band Codec). En kodek kan enkelt beskrivas som en algoritm som kodar och avkodar ljud. Både Iphone och Galaxy Note 8 har stöd för bättre kodek över Bluetooth, nämligen AAC på Iphone och AptX på Galaxy Note 8. Detta är dock inte förklaringen till att det låter olika, eftersom Icon X tråkigt nog inte har stöd för vare sig AAC eller AptX, vilket gör det nödvändigt att falla tillbaka på SBC.
Enligt specifikationerna har Icon X stöd för ett flertal ljudformat; nämligen MP3, AAC, WAV och WMA. Detta gäller dock endast musikfiler som lagras direkt på hörlurarnas inbyggda minne, och påverkar inte ljud som strömmas trådlöst över Bluetooth. Tilläggas kan också att Apple Music och Spotify använder ljudformaten AAC respektive Ogg Vorbis, vilket dock inte bör vara en avgörande faktor här. Även om musiktjänsterna använder olika ljudformat, och mobilerna har stöd för olika kodek, komprimeras ljudet ändå med hjälp av SBC mellan telefonen och hörlurarna.
Att ljudet ändå kan låta olika måste vi därför tillskriva själva telefonerna, som använder olika hårdvarukomponenter för Bluetooth och ljudbehandling. Android-mjukvaran i Samsung Note 8 och Huawei Mate 10 kan också ha optimerats bättre för SBC än Apples IOS. Till exempel har Samsung en egen teknik som kallas Scalable Codec, som Icon X har stöd för. Detta ska enligt Samsung själva analysera störningar från Wifi-signaler, och säkerställa en pålitlig Bluetooth-signal för bästa ljudupplevelse. Såvitt vi kan utröna påverkar inte Scalable Codec-tekniken ljudkvaliteten i sig, men om den kan göra överföringen stabil kan det säkerställa att SBC-ljudet kan skickas med optimal kvalitet, utan att behöva skalas ned ytterligare på grund av störningar.
Det ska dock sägas att skillnaden mellan Iphone 8 Plus och Galaxy Note 8 på det stora hela var väldigt liten.
Under tiden med Icon X har jag även använt kompisen Gear Sport, vilket är Samsungs smarta träningsklocka. Den är något enklare än Gear S3 som också är dyrare och har lite fler funktioner samt stöd för Samsung Pay. För att se ett mer utförligt test av Samsungs smarta klockserie rekommenderar jag vårt tidigare test av Samsung Gear S3 Frontier. Här kommer jag mer prata om klockan som en träningskompis till mig och Icon X-hörlurarna.
För att få ut något av klockan måste du i princip ha någon typ av Android-telefon och allra bäst blir det tillsammans med Samsung. Gear Sport drivs precis som de andra klockorna av det egna operativsystemet Tizen, ett operativsystem som är långväga bättre än Android Wear.
All träning registreras i Samsungs egen S Health-app. Jag har tidigare aldrig använt den och efter testperioden måste jag säga att jag är lite kär i appens smidighet, hur bra den är på att automatiskt registerna aktivitet och sömn. Jag har testat att slåss, vattengympa, springa, lyfta vikter med mera och oftast har den inga problem alls med att förstå vad det är jag tränar.
Det finns en uppsjö olika typer av träning som jag kan registerna och till min överraskning hittade jag rullskridskoåkning, vilket jag inte hittat i tidigare sportklockor och armband jag testat. Om jag vill slå på en träning manuellt är detta väldigt enkelt att göra och tack vare Samsungs gränssnitt får många alternativ plats och det är lätt att välja träning.
Den enda stötestenen jag upptäckt är att klockan lätt blinkar på olika sätt när jag ska sova och att jag har fått se till att ha händerna under täcket för att inte vakna. Detta kan bero på att jag inte velat ha klockan så hårt åtdragen på handleden när jag sover, så den grönblinkande sensorn syns tydligt i mörkret.
I övrigt tycker jag att klockan är väldigt snygg, den sitter allt som oftast väldigt smidigt runt handleden, även om den kanske är i största laget för just min handled. Om jag haft en egen Gear Sport hade jag köpt flera armband att växla mellan för ett silikonarmband känns snabbt kvavt. Det är även trevligt med en klocka som faktiskt ser ut som en klassisk klocka.
Du kommer få något olika upplevelser av Icon X beroende på om du har en Iphone, Samsung- eller annan Android-telefon. Men gemensamt för alla upplevelser är att hörlurarna är snygga, lätt att använda, och väldigt smidiga. Ljudet kommer låta bra, men allra bäst kommer det låta om du har en Android-telefon som du kombinerar med Apple Music, alternativt den internt lagrade musiken.
Jag började detta test med att referera till Andreas test av den tidigare Icon X-modellen. Då skrev Andreas att en rekommendation mer eller mindre var given förutsatt att nästa modell hade längre batteritid. Jag kan inte annat än att hålla honom med men eftersom vi förnyat våra utmärkelser ger jag den istället utmärkelsen Imponerande.
+ Stilren och snygg
+ Smidig att styra
+ Bra passform, även vid hopp och löpning
+ Bra ljud och passiv brusreducering
+ Gear Sport är en mycket trevlig träningskompis
– S Health-appen finns inte till IOS
– Lite sämre ljud på en Iphone
Icon X erbjuder lite olika funktioner beroende på vilken enhet du kopplar den till. Det här är funktionerna du kommer få tillgång till om du kopplar lurarna med en:
Till en Iphone funkar Icon X som vilka Bluetooth-lurar som helst. Det är lätt att parkoppla, alla gester fungerar och det enda jag egentligen missar är rösttränaren, möjlighet att registrera träning och använda Bixby, däremot går det prima att använda Siri på en Iphone. Registrera träningen gör jag ändå med min smarta klocka och hörlurarna är så kompententa att de funkar utmärkt även till en Iphone.
Använder du hörlurarna tillsammans med en Samsung får du hela upplevelsen; använda Bixby för att utföra kommandon, logga träning i S Health-appen och få hjälp med träningen av rösttränaren. Det är ett komplett paket som fungerar väldigt bra och som är kopplat till en avancerad och genomarbetad hälsoapp. För absolut bästa upplevelse bör du komplettera med en smart klocka från Samsung.
När du parkopplar enheten till din telefon gör du detta i appen Samsung Gear, något som också fungerade väldigt smidigt. Brasklappen är att du måste ha en Galaxy S8, S8 Plus eller Note 8 för att få tillgång till Bixby.
Den enda egentliga skillnaden mellan en av Samsungs egna telefoner och en annan Android-telefon är tillgången till Bixby. Du har fortfarande tillgång till S Health-appen, rösttränaren, med mera. Det går att prata med Google Assistant om du föredrar det. Precis som på en Samsung-telefon parkopplas Icon X med hjälp av Samsung Gear-appen.