99-redaktionen besökte Inredning och belysningsmässan där Philips visade hur ett hem kan belysas smart, så klart med Hue-lampor i centrum.
På Möbel och belysningsmässan visas det som namnet antyder upp en uppsjö av olika typer av möblemang och former av belysning. Redaktionen åkte dit för att ta tempen på vad som händer i belysningens värld, och se om den smarta belysningen som blivit så omtalad på senare tid även letat sig in i den här sortens mässor.
Och visst fanns den representerad. Det fanns ett flertal företag som precis tagit sig an produktsegmentet smart belysning och visade upp sina smarta lampor med tillhörande appar. Det var tydligt att flera av dessa var i ett tidigt skede med relativt grundläggande utbud av funktioner i apparna. De bekräftade också att deras lampor minsann fungerar tillsammans med Philips Hue, som onekligen får ses som marknadens regent just nu.
Föga oväntat var det också Philips bås på mässan som bjöd på allra flest spännande nyheter. Vi samtalade med Andreas Bahnsen, som jobbar inom segmentet Philips Lighting, och Felipe Larenas som är säljansvarig för Philips Lighting på den nordiska marknaden. I montern visade de upp flera av de lösningar som vi sett tidigare, bland annat under CES-mässan där samarbetet med Razer visades upp.
De båda herrarna förklarade att den sortens samarbete är något företaget arbetar aktivt med just nu, framför allt inom media och underhållning. Samarbetet med Razer är ett exempel på detta, där Razers mjukvara kan paras ihop med ett Philips Hue-system för att spegla scener i spelen i rummets Hue-belysning. Vi nämnde att vi haft svårt att få detta att fungera och fick det då förklarat för oss att Razer-integrationen är subtil och belysningen reagerar endast på ett fåtal större händelser i spelen, exempelvis om spelaren vinner en runda eller går upp en nivå.
På tal om detta samarbete frågade vi om hur planerna ser ut för integration mellan Hue-systemen och andra medier, som film och tv-serier. Andreas Bahnsen berättar att det finns flera filmbolag som har börjat ta fram ljusspår för filmer, exempelvis Disneys animerade film Coco, tv-serien 12 Monkeys, där belysningen anpassar sig efter scenerna. Hue-systemen ska även kunna anpassa sig dynamiskt efter innehållet i videotjänsten även om det inte finns några speciella ljusspår för tjänsten eller serien/filmen.
Mjukvaran ska då kunna analysera innehållet i videomaterialet och anpassa belysningen baserat på sammansättningen av färger. Detta blir tillgängligt i och med att appen Philips Hue Sync släpps senare i vår, och i samband med detta kan belysningen även integreras med Windows 10 och Mac OS. Du som bygger ditt underhållningscentrum runt en datorplattform kommer alltså också kunna utnyttja de nya möjligheterna som då blir tillgängliga.
Vi passade också på att fråga om hur Philips ser på att Hue-belysning blivit så explosionsartat populärt de senaste två åren, något de till viss del tillskriver att Hue-systemet blev öppet tillgängligt för alla plattformar. Inledningsvis var Hue-systemen exklusiva för Apples plattformar och fick då begränsad spridning, men när exklusiviteten tog slut kunde hobbyskapare sätta tänderna i lamporna och bygga egna lösningar vilket ledde till att det helt enkelt pratades mer om produkterna. Att Philips var tidigt ute med att utveckla och bredda funktionerna som mjukvaran tillåter har också gjort att plattformen haft ett rejält försprång över konkurrenterna.
Men Philips hade mer än bara smarta Hue-lampor att visa upp. Faktum är att vi blev väldigt positivt överraskade över ett par glödlampor som inte är särskilt smarta alls, bara steget över normalbegåvade faktiskt. De visade upp en serie LED-lampor som kan växla mellan tre olika nivåer av ljusstyrka genom att helt enkelt trycka på strömbrytaren. Det ger dig tillgång till olika nivåer av ljusstyrka även i hem där du inte kan använda dimmers av olika anledningar.
Du växlar mellan de olika stegen genom att trycka snabbt på strömbrytaren, och om du stänger av lampan kommer den ihåg vilken ljusstyrka du använde senast. Dessa lampor är förhållandevis billiga, cirka 180 kronor kostar exempelvis modellen Philips Classic LED A60 470lm, vilket gör dem attraktiva för den som inte nödvändigtvis är intresserad av den smarta sidan av glödlamporna.
En annan trevlig är en Hue-lampa som säljs i ett paket med en väggdimmer. Här krävs det ingen Hue-hubb och du kan koppla upp till tio lampor till samma väggdimmer. För att växla mellan de olika lamporna går du helt enkelt fram till önskad lampa och trycker in den översta knappen på dimmern för att länka till lampan. På det här sättet kan användaren börja med en liten investering, och när antalet lampor i hemmet växer kan en Hue-hubb köpas till när behovet uppstår.
Till sist pratade vi även lite om tankar om framtiden för smarta hemmet och de allt mer populära tjänsterna för röstkontroll. Philips berättar att de aktivt tittar på vad som efterfrågas från kunderna vilket påverkar vad de satsar på att integrera med sin mjukvara. Som exempel nämner de att de tittar på vad de mest populära Hue-apparna erbjuder och funderar på vad och hur detta kan användas i Philips egna mjukvara. Angående röstassistenter och de olika ekosystemen från Google, Apple, Amazon med flera säger de att de följer utvecklingen men inväntar att någon slags standard etableras innan de integrerar på något djupare sätt med dessa.
Sammanfattningsvis blev hela redaktionen glatt överraskade över hur många alternativ Philips erbjuder för en rad olika behov när det gäller belysning. Att kunna utrusta hallen och badrummet med några billigare stegvisa glödlampor och det primära vardagsrummet med mer påkostade Hue-lampor känns som en mer rimlig lösning än att fläska på med dyr RGB-belysning i hela bostaden.
Har du investerat rejält i smart belysning, eller funderar du aktivt på att göra det? Dela gärna med dig i kommentarerna!
Nyhet: Philips Hue presenterar flera nyheter
Nyhet: Ida tittar på Razers samarbete med Philips Hue
Nyhet: Ikeas lampor funkar nu med Philips Hue
Nyhet: Cortana lär sig styra det smarta hemmet
Nyhet: Philips och Razer samarbetar om spelanpassad Hue-belysning
99-akuten: Koppla ihop Trådfri med Philips Hue