Plexgear Multiadapter för USB-C

Forummedlemmen JohannesKBA har testat en prisvärd multiportsadapter för USB Type-C. Läs mer för att se vad han tycker om adaptern.

Året är 2018 och det har blivit uppenbart att USB Type-C är här för att stanna. I princip varenda ny laptop levereras med formatet och vissa modeller använder uteslutande denna port. Men precis som för 20 år sedan, när Apple lanserade Imac utrustad med USB 1.1 istället för äldre seriella kommunikationsportar, tar det tid för marknaden att anpassa sig till den nya standarden.

Successivt börjar tillbehören synas i hyllorna, och det är nu möjligt att springa på allt från hårddiskar, bildskärmar, möss och mycket mer i affärerna. Men faktum kvarstår; det finns en uppsjö av tillbehör som använder andra format än USB Type-C och det lanseras fortfarande nya produkter och tillbehör utan det.

Så, vad skall du göra om du precis investerat i en ny bärbar dator med USB Type-C och fortfarande vill kunna ha de anslutningsmöjligheter du är van vid? En stor dockningsstation är givetvis en möjlighet som erbjuder mångsidiga alternativ, men nackdelen är att du i de flesta fall förblir stationär. På resande fot är det svårt att få med sig en stor, bökig dockningsstation och det känns onödigt att släpa runt på om du bara behöver en extra port för uppdraget. Svaret är att ta med sig en lättviktsadapter som passar för ändamålet, och jag har nu fått äran att testa just en lätt, liten och trevlig multiadapter för USB Type-C.

Vad är en Multiadapter?

Som namnet antyder är Plexgear Multiadapter en adapter med flera portar i en. Den är utrustad med en HDMI-port för anslutning av en extern skärm med upp till 4K-upplösning, 2 styck USB Type-A-portar (3.0), SD-kortläsare, RJ45-nätverksport samt en extra USB Type-C-port för genomgående laddning (max. 60 W, 20 V/3 A).

Eftersom USB Type-C i praktiken hanterar ett stort omfång protokoll behövs inga aktiva konverterare för de olika formaten i adaptern, vilket gör att formfaktorn är nätt och vikten låg. Den är inte mycket större än en enportsadapter och har även en rad anslutningsmöjligheter som täcker upp för de vanligaste behoven i en modern arbetsmiljö.

Testernas omfattning

Plexgear Multiadapter fungerar som väntat vid inkoppling till datorn. Inga onödiga programvaror eller drivrutiner behöver installeras. Den upptäcks automatiskt inom ett par sekunder och samtliga tillbehör som är inkopplade i den dyker upp precis som om de var inkopplade direkt till datorn. Den externa bildskärm som jag kopplat in via HDMI beter sig normalt och jag behöver inte göra några extra inställningar för upplösning eller överskanning.

Däremot behöver jag ändra ljudinställningarna för HDMI när jag testar samma sak via TV:n. Av någon anledning klarar inte TV:n av att spela upp datorljudet med den förinställda ljudfrekvensen 48 kHz. Jag var till en början lite osäker eftersom ljudet sprakade och hoppade, men kunde efter lite laborerande konstatera att om ljudfrekvensen i datorn var inställd på 44,1 kHz fungerade även ljudet via HDMI ypperligt. Troligtvis är inte detta en begränsning i adaptern utan i TV:n.

USB Type-A-portarna testades mestadels genom att koppla in ett externt tangentbord och en mus, men även genom att föra över filer till och från ett USB-minne. Detta fungerade utan problem och med de höga hastigheter som man är van vid med USB 3.0 nuförtiden. Jag upplever inte på något sätt att adaptern är en flaskhals i filöverföringarna, utan känslan är att det går precis lika fort att föra över filer som om USB-minnet hade varit inkopplat direkt i datorn. Samma sak gäller även vid överföring av filer till och från SD-kortet.

USB Type-C-porten i Plexgear Multiadapter

När jag läste på om Plexgear Multiadapter för USB-C såg jag att den extra USB Type-C-porten beskrevs som en genomgång för laddning, och detta fungerar som utannonserat; när jag ansluter datorns laddare till porten skickas matningen vidare och datorn laddas. Men jag ställde mig frågan om den även kunde användas för att ansluta externa tillbehör till datorn via USB Type-C, varpå jag köpte ett USB Type-C-minne och kopplade in i multiadapterns port. Ingenting.

Jag testade på flera olika sätt, vände på minnet, testade flera portar i datorn m.m. Fortfarande ingenting. Den extra USB Type-C-porten i adaptern kan alltså endast användas för laddning. Detta tycker jag är synd, eftersom det kan bli en begränsning om man använder adaptern tillsammans med Apples Macbook, vilken bara har en USB Type-C-port.

Ethernet-porten - En glad överraskning

Flera moderna tillbehör och adaptrar saknar den klassiska RJ45-porten. Det torde vara varje IT-teknikers besvikelse att undanta anslutning via den tidlösa snäpp-anslutningen. Jag arbetar själv i en miljö där RJ45-anslutning i datorerna är ett krav. Inte för att ansluta till Internet, det kan vi göra trådlöst, men för att kunna logga in i och administrera maskiner i en industriell miljö.

Troligtvis kommer RJ45-kontakten leva kvar mycket längre inom industri och fastighetsautomation än för vanliga konsumenter, och därför är det mycket viktigt att det fortsätter finnas adaptrar för detta ändamål. Jag blev väldigt glad av att RJ45-porten var placerad på Multiadapterns kortsida, eftersom det är den porten jag använder oftast.

Med den placeringen kan jag ansluta till maskinerna utan att kabeln viker av 90 grader, och får samtidigt möjlighet att ansluta en extra mus eller USB-minne till datorn medan jag arbetar. Porten hanterar 10/100/1000 Mbps vilket också är ett klart plus, och jag kan inte heller här se några flaskhalsar i adaptern.

Faktum är att jag kan belasta adaptern rejält med samtida processer; en 4K-video i fullskärm på Youtube samtidigt som jag skickar och tar emot data över nätverket och samtidigt som jag för över filer till och från ett USB-minne och SD-kort kopplat till adaptern, utan att märka av en enda antydan till fördröjning och utan att adaptern blir det minsta varm.

Till skillnad från aktiva adaptrar och dockningsstationer kräver dessutom inte denna adapter extern matning för att fungera, vilket jag ser som ett stort plus. Laddningsporten är endast till för att skicka vidare laddning till datorn, och tillför således ingen energi till adaptern.

Tekniska specifikationer: Plexgear Multiadapter för USB-C

Egenskap

Värde

Funktioner

Adapter för att ansluta tillbehör till en dator med USB Type-C-kontakt.

Portar

1 x HDMI-port (4K)
1 x RJ45-nätverksport (10/100/1000 Mbps)
1 x Minneskortläsare (SD-kort)
2 x USB Type-A-portar (3.0)
1 x USB Type-C-port för laddning av dator (60W/20VDC/3A)

Anslutning

USB Type-C (3.1) Hane

Hårdvarukrav

En ledig USB Type-C-port

Material

Aluminium

Maximal strömmatning

20V, 3A

Vikt

80 gram

Pris

799 kronor inkl. moms
Köp produkten här

Sammanfattning

Det kan verka trivialt att göra ett omfattande test av något så enkelt som en multiadapter för USB Type-C, men jag har kommit på mig själv många gånger under testerna att det här ger en möjlighet att få svar på frågor som inte går att googla fram eller genom att läsa sig till i produktbeskrivningar på Internet. Jag har fått möjlighet att verkligen testa adaptern till sin spets och den levererar precis enligt mina förväntningar, med det enda undantaget att USB Type-C-genomgången endast fungerar för laddning.

Med det här testet hoppas jag också att fler potentiella användare kan jämföra och hitta sina egna för- och nackdelar med Plexgear Multiadapter för USB-C. Jag kan varmt rekommendera den till släkt och vänner som nyligen köpt en ny dator med USB Type-C och trots avsaknaden av en ”riktig” USB Type-C-genomgång är detta en fullpoängare för mig. Med ett pris som matchar mindre adaptrar med en eller två portar är detta en så prisvärd produkt att jag själv också kan tänka mig att införskaffa en - eller varför inte två?

Denna produktrecension arrangeras på uppdrag av Kjell.com. Uppdragsgivaren har inget inflytande över artikelns innehåll.