Google kan hitta hjärtsjukdomar genom att titta på ögat

Googles systerbolag Verily har tagit fram en artificiell intelligens som kan identifiera om en patient kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar genom att analysera patientens ögonbotten.

I en publicering i Natures Biomedical Engineering skriver Verily, Alphabets hälsobolag, att de lyckats ta fram en artificiell intelligens som kan identifiera hjärt- och kärlsjukdomar genom att läsa av folks ögon.

Genom att ta en bild av patientens ögonbotten kan läkare få svar på saker som patientens ålder, blodtryck, kolesterolnivå och om de röker eller ej. När läkare sedan analyserar dessa faktorer kan de räkna ut om patienten riskerar att drabbas av hjärt- eller kärlsjukdomar.

Verily har samlat data från närmare 300 000 patienter som fungerar som referenspunkter för den artificiella intelligensen. När systemet sedan testates på två patienter, där den ena hade en hjärtsjukdom och den andra var frisk, lyckades systemet pricka rätt 70 procent av gångerna. Ett resultat som nästan motsvarar ett traditionellt blodprov.

Forskarna bakom projektet är medvetna om att systemet fortfarande har en del begränsningar som måste lösas innan det kan användas inom vården. Men om de lyckas med det så kan denna metod leda till snabbare och billigare svar vid kardiovaskulära undersökningar.

Källa: The Next Web