Krönika: Utan tydlighet kommer entusiasterna lämna Smartthings

Entusiaster har samlats kring smarta hemmet-lösningen Smartthings, men Samsungs otydlighet kring plattformens framtid gör att många börjat se sig om efter andra system.

Smarta hemmet var en av fjolårets starkaste trender, och 2018 ser knappast ut att bli annorlunda. Marknaden växer explosionsartat, där en uppsjö ekosystem och företag slåss om kunderna. Skalan går från nördiga pill- och pul-lösningar med Home Assistant och Raspberry Pi till färdigbakade upplägg som rullar rakt in i Apples Homekit.

Någonstans i mitten finns Smartthings. Plattformen föddes på Kickstarter, och köptes upp av Samsung 2014. Systemet har gått från en uppstickare till en av de mer betydande aktörerna, mycket tack vare en intressant balans mellan “nördighet” och “enkelhet”. Vid sidan av standardfunktionerna tillåter Smartthings nämligen användare att köra egen kod och egna drivrutiner, något som öppnar dörren för hårdvara från dussintals om inte hundratals olika tillverkare – utan att Samsung själva behöver göra grovjobbet.

Resultatet är en urstark gemenskap som präglas av vilja att hjälpa till. Drivrutiner för mängder av obskyra Z-Wave- eller Zigbee-enheter är ofta bara en sökning bort, och komplexa system för bland annat regelhantering utvecklas helt i användarnas händer. Öppenheten har blivit Smartthings signum, och för många är det den starkaste anledningen att välja plattformen över något annat.

Nu är framtiden dock osäker, eller i alla fall oklar. Samsung meddelande under CES att en storsatsning står för dörren. Allt ska prata med allt, och det hela kommer samlas under just parollen Smartthings. Utspelet gav oss entusiaster en rejält vitamininjektion, med drömmar om ny hårdvara och lösningar på gamla problem.

Ganska snart stod det dock klart att "Samsung satsar på Smartthings" mera innebär "Samsung döper om allt till Smartthings" än något annat. "Gamla" Smartthings, med hubb och tillhörande ekosystem, har drunknat eller försvunnit i diskussionerna. Nu handlar det snarare om kylskåp och telefoner som pratar med varandra, inte om dörrsensorer eller uppkopplade eluttag.

Samtidigt väntar dock uppdateringar även för den ursprungliga plattformen, om än mera i skymundan. Att hålla användarnas egen kod på Smartthings servrar har visat sig ohållbart, och systemet ska byggas om från grunden. Målet är bland annat lägre tröskel för nya användare och bättre stabilitet för ekosystemet, på pappret väldigt bra punkter.

Exakt hur det ska gå till är däremot svårt få en tydlig bild av. Smartthings framgång bygger mycket på användarnas engagemang, och plattformen har gjort sig ett namn tack vare öppenheten. Viktiga frågor är därför till exempel hur mycket av nuvarande drivrutiner och egna programsnuttar som går att föra över, samt om komplexa konfigurationer med dussintals enheter blir möjliga att importera till det nya upplägget.

"Det ingen vill ha är ett system som blir allt mer slutet"

Osäkerheten skickar tyvärr vågor genom användarbasen, där många är oroliga och redan börjar se sig om efter andra lösningar. Det ingen vill ha är ett system som blir allt mer slutet – en sådan lösning går tvärt emot varför Smartthings vunnit mark från början. Trots lugnande ord från utvecklarna själva saknas tydligheten och de raka svaren, vilket snabbt innebär en grogrund för katastrofscenarion.

Jag förstår utmaningarna teamet runt ursprungliga Smartthings står inför. Att hantera egen kod och egna drivrutiner är i dagsläget komplext för vanliga användare, och att dessutom köra allt från företagets servrar är en kostnad som bara ökar – utan löpande inkomster från till exempel månadsavgifter. Till det ställer moderbolaget Samsung garanterat krav på både det ena och det andra, speciellt när namnet Smartthings ska spridas brett och ha enkelhet i fokus.

Med det sagt kan jag inte hjälpa djupa suckar runt hur läget ser ut idag. Tydligheten saknas, och engagerande användare vänder redan plattformen ryggen i jakt på andra alternativ. Känslan är att Smartthings själva inte förstår eller vill förstå varför deras system blivit så populärt. I en jakt på enkelhet och bred spridning riskerar de skrämma bort kärnan av entusiaster, och därmed bara bli en plattform bland alla andra.

Det är dags för Samsung att ta bladet från munnen och berätta planen för ursprungliga Smartthings, utan att blanda bort korten med tvättmaskiner och smarta kylskåp. Ingen blir lycklig av att måla fan på väggen, men utan information eller tydlighet är det där vi hamnar. Då kommer även jag börja leta efter en annan plattform, och lägga Smartthings till högen av lovande koncept som gick vilse i dimman.