Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Del 1 i testserien av galaxy s9

Galaxy S9 – Valmöjligheternas mecka

Amanda har satt tänderna i Samsungs senaste flaggskepp Galaxy S9. Först ut är den "nya" designen och en genomgång av den funktionsspäckade mjukvaran med gimmickar som AR Emoji och en rejäl uppdatering av Bixby.

Bixby Voice

När Andreas testade assistenten Bixby i Galaxy S8 och Note 8 var den inte mycket att hänga i julgranen. Bixby Voice fanns inte ens i Sverige när S8 testades och Bixby Vision var rent ut sagt fruktansvärt dålig på att göra sitt jobb. På telefonens vänstra sida, nedanför volymknapparna finns en särskild knapp som aktiverar Bixby. Innan funktionen kom till Sverige tog knappen bara användaren till Bixbys hemskärm utan att du egentligen kunde göra så mycket där. Men här har det hänt väldigt mycket sedan förra gången vi testade en av Samsungs telefoner.

Den kanske mest använda delen är Bixby Vision som är Samsungs röstassistent. Precis som du pratar med Alexa, Siri eller Google Assistant kan Bixby hjälpa dig att styra ditt hem, sätta timers, svara på frågor med mera. Förra året i augusti kom assistenten till Sverige – men på engelska. Detta har inte ändrats och jag får öva på min engelska om jag vill bekanta mig med Bixby.

En stor fördel som Bixby har är att den kan utföra en rad kommandon i följd med hjälp av snabbkommandon. Det finns förvalda kommandon du kan aktivera eller så kan du skräddarsy snabbkommandon som gör exakt vad du vill. Jag har exempelvis aktiverat en morgon- och kvällsrutin som i flera steg gör mobilen och mig redo för kvällen eller morgonen.

Jag har även skapat ett snabbkommando för att börja filma i slow motion, och ett för att optimera telefonen, det vill säga stänga de senast använda apparna, rensa bort notiser med mera. Själv tycker jag att det här är otroligt smidigt och en klar styrka. Istället för att säga fem olika saker assistenten ska göra säger jag ett ord, och resten händer magiskt av sig självt.

Träffar spelaren i mig

I Bixby Home samlas all information om hur jag har använt Bixby. Samsung har satsat hårt på att användaren ska lära sig leva med assistenten i vardagen. Baserat på min statistik får jag belöningar och mitt resultat jämförs anonymt med andra Samsung-användare. När jag använder Bixby samlar jag poäng som senare flyttar mig upp till högre nivåer och jag låser därmed upp gömda funktioner eller andra typer av belöningar. Sedan jag fick S9 i min hand har jag pratat med Bixby 181 gånger och jag har lyckats komma upp till nivå 5, vilket gör att jag har den inte så imponerande globala rankingen 111 362.

Jag ska inte ljuga – det här träffar mitt spelarhjärta mitt i prick. Jag passar på att använda Bixby extra mycket för att jag vill stiga i graderna. De där 111 362 personerna framför mig ska nog få se. Allt som ger mig erfarenhetspoäng är värt att göra och jag har fallit rakt ner i Samsungs fälla som de snyggt lagt ut.

Förutom spel-inspirerade funktioner och snabbkommandon kan jag göra anpassade chattar där jag kan bestämma vad Bixby ska svara på specifika frågor. För den med humor är detta ett ypperligt tillfälle att göra röstassistenten mer personlig och rolig men jag kan även använda den för att påminna mig själv om saker jag väldigt lätt glömmer som exempelvis portkoder eller födelsedagar.

Charmig men lite döv

Som helhet tycker jag mycket om Bixby. Det är en kraftfull röstassistent som kan uträtta mycket på en gång. Bixby får mig att vilja använda den mera och stiga i ranking, och jag tycker det är kul att använda den. Det som jag har emot Bixby är att den inte hör så bra. Jag vet inte om det är språkbarriären som gör det men många gånger måste jag säga ”Hi Bixby” upprepade gånger innan assistenten hör mig, och ibland verkar det som att den inte vill prata med mig alls.

Assistenten är dessutom ganska petig och jag har märkt att om jag säger ”Sätt timer på 5 minuter” startar inte timern utan den bara skapas. För att timern ska skapas och startas måste jag säga ”Starta timer på 5 minuter”. Detta är grus i ett annars väloljat maskineri och dessutom är det inte i dagsläget många andra produkter som har stöd för Bixby så det är svårt att anamma assistenten fullt ut. Det skulle också vara skönt om jag kunde prata med Bixby på svenska, men för mig gick det rätt fort att komma in i engelskan och det är inget stort hinder för att jag ska använda den.

Kommentarer
88 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.