Mina bästa Iphone X‑tips

Med ett par månader med Iphone X bakom om mig är det dags att bjuda på en uppsättning tips och tricks för att få ut lite mer av telefonen.

Nu efter ett par månader med Apples flaggskepp Iphone X känns Face ID inte längre ovant och nytt. Den nya svepnavigeringen sitter i ryggmärgen och vardagen rullar på. Min initiala wow-reaktion på nyheterna har lagt sig. Känns som helt rätt läge att dela med mig av några tips och tricks som gör min Iphone X-användning lite smidigare.

1. Lås upp med Face ID på snabbast sätt

Om du äger en Iphone X hoppas jag att du redan listat ut det bästa tipset av dem alla – hur du låser upp telefonen på snabbast möjliga sätt.

I början gjorde jag så här: väckte skärmen, tittade på den tills det lilla hänglåset öppnade sig och svepte sedan upp från botten av skärmen. Men det går alldeles utmärkt att lyfta telefonen mot ansiktet och svepa direkt. Det är mycket sällan som Face ID inte lyckas låsa upp min telefon och ta mig direkt till hemskärmen. Nu under vintern beror misslyckade försök oftast på att jag råkar ha hakan djupt nedkörd i en stor halsduk.

2. Alternativa sätt att få upp app-växlaren

IOS 11 bjuder likt tidigare IOS-versioner på ett multikörningsläge eller en sorts app-växlare. Från hemskärmen kan du svepa uppåt från botten av skärmen och pausa en liten stund så kommer den fram och du kan växla till en annan app.

Men det fungerar också att svepa från botten i skärmen i en vinkel ut mot höger eller vänster sida (beroende på om du är höger- eller vänsterhänt passar det ena eller andra dig förstås bättre). Om du får in knixen går det lite snabbare än den där lilla pausen som annars krävs.

3. Byt mellan appar

Förra tipset leder mig osökt vidare till nästa. Om du sveper längst ned på skärmen från vänster till höger kommer du direkt till senast använda app.

När du är i en app fungerar det på samma sätt att svepa längst ned på skärmen för att hoppa mellan dina senaste appar. Ett supertips som jag använder ofta, det är betydligt smidigare än att gå omvägen via hemskärmen och möjligen Spotlight eller app-växlaren för att hitta vad du söker.

4. Stäng av Face ID temporärt

Om du av någon anledning vill går det på ett enkelt och snabbt sätt att inaktivera Face ID för en stund – kanske befinner du dig någon gång i en situation där du oroar dig för att någon ska tvinga dig att låsa upp din mobil med ditt ansikte.

Håll ned sido- och sänk volymen-knappen samtidigt för att aktivera SOS-läget – vilket också inaktiverar Face ID till nästa gång du fyller i din lösenkod.

5. Snåla med batteriet

Jag är imponerad av batteritiden hos min Iphone X så här långt (har oftast kring 30 procent kvar när jag går och lägger mig), men under intensivare dagar räcker det ändå inte till och då finns det här tipset för att maximera tiden du kan gå mellan laddningar.

Eftersom Iphone X är den första Iphone-modellen med OLED kan du effektivt dra ned på energianvändningen genom några enkla medel. Genom att ha en helsvart bakgrundsbild, invertera färger och aktivera gråskala i IOS sparar du batteritid åt dig själv. Inget jag går runt med jämt (inte särskilt skoj att använda telefonen med allt det här på), men en bra grej att ha i bakhuvudet ifall det skulle behövas.

Gör så här

  1. Gå till Inställningar > Bakgrundsbild > Stillbilder

  2. Skrolla längst ned och välj den enkla svarta bilden

  3. Gå tillbaka till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Skärmhjälpmedel

  4. Aktivera Invertera färger

  5. Aktivera Färgfilter och Gråskala

6. Nå kontrollcentret lättare

Jag har betydligt lättare att nå kontrollcentret med Iphone X än med min tidigare Iphone 7 Plus. Telefonen är trots allt inte lika hög. Men jag har ändå aktiverat "Lätt att nå"-funktionen bland IOS inbyggda hjälpmedel för att göra det ännu lättare.

Hur aktiverar du?

Du hittar inställningen via Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Lätt att nå

Nu kan jag svepa nedåt längst ned på skärmen först för att få hela hemskärmen att komma ned en bit på skärmen, svepa ned kontrollcentret från det högra hörnet för att göra det jag vill där och sedan svepa upp igen för att komma tillbaka till normalläget.

Ett perfekt tips för de gånger du inte vill behöva fumla runt med din dyra Iphone X. Att tappa den känns lite mardrömslikt med tanke på kostnaden för att byta glas.

7. Tysta alarmet med ditt ansikte

Också din väckarklocka drar nytta av Face ID. Om du inte av någon anledning avaktiverat Uppmärksamhetsfunktionerna för Face ID sänks nämligen alarmvolymen automatiskt när du tar upp Iphone X och tittar på den. Så smart och samtidigt självklart. Varför fungerar det inte alltid så?

Det samma gäller för övrigt ringsignalens volym. Om du tittar på telefonen medan det ringer sänks volymen.

8. Gör "moji" av dina Animoji

På MWC 2018 lanserade både Samsung och Asus sina svar på Apples Animoji-funktion till sina kommande flaggskeppsmobiler. Jag använde Animoji-funktionen rätt sparsamt fram till jag kom på att jag inte måste skicka korta videoklipp – det går också att skapa klistermärken att dela med Imessage-kontakter.

Istället för att trycka på den röda inspelningsknappen trycker du bara på figuren när du gör rätt grimas för att skicka den som ett klistermärke.

Har du något tips?

Nu när jag delat mina bästa tips hoppas jag att du direkt tänker på ett eller flera tips som inte är med i listan. Dela gärna i kommentarerna!