Lyssna på Apple Music som ett proffs

Har du precis skaffat Apple Music? Så här kommer du igång och lär dig smarta tips och inställningar som hjälper dig att maxa tjänsten och njuta mer av musiken.

Oavsett vilken musiktjänst du väljer att använda finns det gott om tips och tricks som kan göra spisningen mer gemytlig. I den här guiden koncentrerar vi oss på Apple Music, och listar 14 saker som hjälper dig att få ut mer av tjänsten.

Har du fler grymma tips? Skriv en rad i kommentarerna och dela med dig!

1. Testa i lugn och ro

En musiktjänst är som ett par byxor, det är inte alla som passar just dig. Då är det trevligt att Apple erbjuder en riktigt generös testperiod på tre månader, med full funktionalitet. Bara att teckna upp dig för en provperiod och börja botanisera bland alla tidlösa klassiker och sentida megahits.

2. Och så här säger du upp tjänsten

Om du ändå längtar tillbaka till Spotify är det också enkelt att avsluta tjänsten, även om du måste gräva lite för att nå rätt ställe. Den ligger som en prenumeration.

IOS
Öppna Musik-appen och tryck på fliken För Dig, och sen din profilbild längst uppe i högra hörnet. Därifrån skrollar du ner och väljer Visa konto. Här trycker du på Visa Apple-ID, och på nästa sida väljer du Prenumerationer. Äntligen är du framme och kan välja att ändra till en annan slags prenumeration, eller avbryta prenumerationen helt och hållet.

Android
Öppna Apple Music-appen och tryck på hamburgermeny och klicka på din profilbild. Därifrån skrollar du ner och väljer Visa konto. Här trycker du på Hantera medlemskap, och på nästa sida väljer du Prenumeration. Äntligen är du framme och kan välja att ändra till en annan slags prenumeration, eller avbryta prenumerationen helt och hållet.

Om du är orolig över att glömma att säga upp prenumerationen efter testperioden kan du göra det med en gång, du kommer ändå ha tillgång till den tre månader ut. Samma sak om du betalar, då har du tillgång under hela månaden du betalt för.

Priserna ser ut såhär för de olika alternativen:

Vanligt abonnemang / månad: 99 kronor
Familjeabonnemang / månad: 149 kronor
Studentabonnemang / månad: 49 kronor

3. Betala inte för mycket!

När Apple Music lanserades erbjöd den delvis samma funktioner som den äldre tjänsten Itunes Match, men inte riktigt. Nuförtiden har däremot den nya strömmande tjänsten anammat allt som Itunes Match har att erbjuda, och det kan vara en god idé när du ändå är i prenumerationsmenyn att kontrollera så att du inte har en aktiv Itunes Match-prenumeration som ligger och drar 249 kronor per år helt i onödan.

Men vad är Itunes Match då?

Itunes Match är däremot ett bra alternativ om du bara är ute efter att få tillgång till ditt lokala musikbibliotek på alla dina enheter, även när du rör dig utanför hemmet. Itunes Match läser in Itunes-biblioteket på din Mac eller PC, och laddar upp dem i Icloud. Därifrån går de att att komma åt från en annan dator, en Iphone eller en Ipad. Namnet kommer av att om låten redan finns i Apples digra musikbutik så laddas den inte upp, utan matchas istället så att du får lyssna på den versionen.

Allt detta gör också Apple Music, så betala inte dubbelt. Enda anledningen till att inte välja en Apple Music-prenumeration istället för en Itunes Match-prenumeration är att den sistnämnda är betydligt billigare. Så om du bara har intresse av att synka din egen musiksamling via molnet, och inte bryr dig om all annan musik kan du välja Itunes Match istället.

4. Lägg musikbiblioteket i Icloud

Apropå molnet, om du nu som sagt har en musiksamling redan som du vill synkronisera mellan enheter så heter funktionen du ska aktivera Icloud-musikbibliotek. Du hittar knappen i IOS genom att trycka på Inställningar > Musik. På Android finns inte denna funktionen.

Bocka för Icloud-musikbibliotek, och allt är klart. Alla din musik pumpas upp i molnet, och finns tillgängligt på alla dina enheter; oavsett om det är dina egna musikfiler eller sådant du lagt till i biblioteket från Apple Music. Allt ligger sida vid sida i Apple Music-appen.

5. Sprid ut lyssningen

Det finns en begränsning för hur många enheter som kan ansluta till ditt Apple Music-abonnemang. Varje konto har stöd för upp till tio enheter, varav upp till fem kan vara datorer. Det räcker till de allra flesta, eller?

Det går däremot inte att spela upp musiken på flera enheter samtidigt! För att göra det krävs ett familjeabonnemang, som gör att upp till sex personer kan strömma samtidigt och ha sitt egna konto.

6. Importera dina Spotify-listor!

Har du tidigare använt Spotiy har du förmodligen ett stort antal spellistor sparade som du inte vill förlora. Den bästa lösningen jag hittat är en app som heter Stamp, som kan matcha låtar i en spellista och skapa en likadan lista i en annan tjänst. Stamp har stöd för både Spotify och Apple Music, men även Deezer, Tidal, Google Musik, Youtube och några till tjänster som inte finns i Sverige (som Pandora).

Det hela är väldigt enkelt; det är bara att starta appen, välja den tjänst du vill flytta från, och därefter den du vill flytta till. Sen jobbar Stamp en stund (ganska länge om du har många listor), och sen är det klart.

Det finns några nackdelar. För det första är gratisversionen av Stamp begränsad till tio låtar, vilket inte räcker någonstans. Att låsa upp appen för mobilbruk kostar 109 kronor för IOS och 95 kronor för Android, och att få den för alla plattformar inklusive Mac och PC kostar 159 kronor för IOS och 135 kronor för Android. Det är rätt dyrt, men resultatet att få över sina gamla spellistor gör att det kan vara värt det.

Stamp är tyvärr inte helt felfri, och kan självklart inte lägga till låtar som av någon anledning saknas i destinationstjänsten. Ibland blir det också fel, och Stamp väljer exempelvis en live-version istället för en studioinspelad version av en låt.

7. Frossa i musikvideor

Apple Music har länge erbjudit en hyfsad samling musikvideor, men dessa har inte varit lätta att hitta. Sedan den senaste uppdateringen har musikvideor fått en egen kategori, och utbudet har utökats ordentligt med gott om videor från svunna tider exempelvis åttiotalet.

Så sätt på dig axelvaddarna, vrid upp volymen till max och dansa loss till Billie Jean eller Dancing in the Dark. Just den här delen av Apple Music gör sig såklart bäst i Apple TV på din stora tv-skärm.

8. Skruva till ljudet med en Equalizer

En EQ (equalizer) är ett verktyg för att höja och sänka volymen i ett utvalt frekvensområde, för att balansera eller jämna ut ljudet. Beroende på vad du använder för att lyssna på musiken kan det vara bra att justera ljudbilden en smula, kanske särskilt om du använder en telefons inbyggda högtalare.

Om du använder IOS finns en EQ inbyggd, och den hittas via Inställningar > Musik. Kör du Android finns det ingen inbyggd, men enskilda ljudappar kan ha det som funktion. Det har dock inte Apple Music-appen.

Däremot har det senaste Android-systemet Oreo stöd för Dolby Atmos, vilket i princip fungerar som en Equalizer. I Huawei P20 exempelvis finns en del val för att justera ljudet. Inställningarna för Dolby Atmos hittas i Inställningar > Ljud.

9. Välj hög kvalitet

Apple Music strömmar musik kodad i formatet AAC, 256 kbps. Det är bra nog för de flesta öron och de allra flesta typer av hörlurar och högtalare.

När musiken strömmas över mobilnätet kan kvalitén däremot skalas ned automatiskt beroende på täckning och för att inte bränna alltför stora mängder data. Om du har data i överflöd, och vill säkerställa den absolut högsta kvalitén kan du ställa in detta. På IOS hittar du den i Inställningar > Musik som vanligt, och på Android finns detta inuti Apple Music-appens inställningar under Mobildata.

Observera att valet endast finns på enheter som har mobildata. Det syns alltså inte på en Ipad som bara har Wifi-anslutning; där används alltid högsta kvalitén.

10. Pynta din spellista med omslag

Om du är typen som skapar många egna spellistor kanske du också är typen som kommer ihåg de gamla blandbanden. Att mödosamt spela av musik till kassettbandet var ju bara halva nöjet, och det andra låg i att skapa ett kreativt omslag.

Samma funktion finns faktiskt i Apple Music, och du kan välja att dekorera din spellista med en valfri bild från enhetens bibliotek. Bara att ge dig in i närmaste kreativa app för att skapa ett konstverk som sätter färg på det du vill säga med spellistan. Viktigt är också att omslagsbilden följer med om du delar listan till en kompis, så varje aspekt av det gamla blandbandet fångas upp.

11. Lär dig skillnaden mellan stjärnor och hjärtan

I Apple Music kan du markera låtar du tycker extra mycket om med ett hjärta. Det berättar för tjänstens algoritmer att du gillar den, och den kommer att lägga det på minnet.

Om du använder Apple Music från IOS eller en Mac kanske du däremot också stöter på stjärnor; där du kan sätta betyg på låtar genom att dela ut mellan en och fem stjärnor.

Det här betygsystemet är en rest från gamla tider när Itunes var det enda som fanns och musik som regel lagrades lokalt. Stjärnorna är helt enkelt ett smidigt sätt att från en Mac skapa spellistor utifrån favoritlåtar, och på andra sätt sortera musiksamlingen.

Nu när du lever i Apple Music-världen kan du välja att stänga av stjärnsystemet, eller behålla det. Att ge en låt fem stjärnor påverkar inte ödatverhuvudtaget de rekommendationer du får från Apple Music.

12. Skapa din egen radiostation

Att bygga egna spellistor blir jobbigt efter ett tag, och ibland är det fint att låta smartheten i Apple Music jobba för dig. Nu kommer alla de där låtarna du gav ett hjärta att komma väl till pass! Utgå från en låt, vilken som helst och välj Skapa station. Nu har du din egen radiostation baserad på den låten, och Apple Music kommer att försöka smyga in liknande låtar du förmodligen gillar baserat på din smak.

Radiostationerna sparas under fliken Radio om du vill återvända till en särskilt lyckad mix. Där finns också ett antal Apple-stationer i olika genrer och stil, samt givetvis flaggskeppet Beats 1 som sänder musik och radioprogram dygnet runt.

13. Bli en musik-arkeolog

Ett tips är också att låta Siri vara med och leka ibland, för Apples assistent har flera bra funktioner kopplade till Apple Music. Tyvärr har motsvarande röstassistenter på Android inte samma åtkomst.

I USA har Siri faktiskt koll på topplistor från svunna tider, och kan exempelvis spela upp "listettan från augusti 1988". Det klarar inte svenska Siri, men assistenten kan åtminstone spela upp specifika genrer, till exempel "sjuttiotalsmusik" eller "filmmusik".

Om du hör en låt du inte känner igen kan du också fråga Siri vad som spelas, så berättar assistenten det. Detta fungerar också om det är något i omgivningen som spelas, och Siri kan då identifiera låten och plocka fram den från Apple Music-biblioteket.

14. Överväg en Homepod, eller Sonos-högtalare.

Det finns gott om möjligheter att få Apple Music-ljudet att växa i hemmet. Via en Apple TV eller sladd från mobiltelefon eller surfplatta går det att ansluta tjänsten till mer eller mindre vilken högtalare som helst. Vi skulle ändå vilja slå ett slag för de mer dedikerade lösningarna där trådlöst är tidens melodi.

Apples egna smarta högtalare Homepod stoltserar med direktanslutning till Apple Music och röststyrning med Siri. Den tar upp väldigt lite plats, och låter otroligt bra tack vare en inbyggd A8-processor som analyserar ljudet och omgivningen i realtid och anpassar. Helt klart en spännande produkt för Apple Music-prenumeranten!

Men faktum är att också Sonos högtalarsystem har stöd för Apple Music, om än inte med röststyrning. Under 99:s blindtest fick Sonos One faktiskt högre betyg än Homepod, och den kostar dessutom ungefär hälften så mycket. Helt klart ett bra alternativ för den som vill pumpa upp musiken lite mer i vardagsrummet.

Läs mer: Sonos Beam förtjänar att bo i ditt vardagsrum