Medlemmarna på 99 diskuterar bra alternativa routrar nu när Apple lägger ner Airport. Det finns ingen lösning som ger allt, men det finns gott om bra alternativ. Läs detta om du kommer sakna Airport.
Nyheten att Apple upphör med tillverkning av sin trådlösa routerfamilj Airport kom som ett slag i ansiktet för många i 99:s forum. Det är tydligt att många gillar Airport Express, Airport Extreme och Time Capsule flera olika skäl. De två främsta är att Airport är enkla att ställa in, och dessutom pålitliga och stabila när de väl är igång.
Men Airport har också en del andra funktioner som kan bli svårare att ersätta. Time Capsule har en inbyggd hårddisk och kan göra automatiska säkerhetskopior av en Mac-dator med hjälp av funktionen Time Machine. Den fungerar också mot en vanlig hårddisk inkopplad i Airport Extreme, eller också direkt inkopplad i en Mac. Airport Express å sin sida är en relativt billig liten router som bjuder på en 3,5 millimeters ljudutgång. Därmed kan den kopplas till en högtalare som då blir trådlös med stöd för Airplay.
Finns det då några andra produkter på marknaden som uppfyller allt detta? Det tråkiga men enkla svaret är tyvärr nej. Däremot finns det produkter som uppfyller en eller några av dessa saker, så beroende på vad du uppskattar mest med Airport-routrarna finns det olika alternativ att rekommendera.
Till att börja med har Apple skapat ett supportdokument med tips till sina kunder som ska köpa en router. Detta innehåller dock inga specifika produkter, utan bara några funktioner som en router bör ha. Det är knappast några anmärkningsvärda krav, och de allra flesta routerlösningar på marknaden lever förmodligen upp till detta. Apple tycker hursomhelst att en bra router ska ha:
Stöd för IEEE 802.11ac
Dubbla frekvensband (2,4GHz och 5GHz)
WPA2 Personal-kryptering
Stöd för MIMO eller MU-MIMO
Med detta i åtanke, vilken router är då ett bra alternativ till Airport? I vårt forum har det lyfts fram flera bra förslag som kan passa, beroende på vad du värderar högst. På kommande sidor hittar du ett urval av alternativ!
Airport brukar hyllas just för att de är enkla att ställa in. Med hjälp av appen Aiport-verktyg kan de flesta ansluta sin Airport-router, få kontakt med internet och sätta ett eget lösenord till nätverket.
Idag finns flera så kallade mesh-system att välja mellan, som alla är mer eller mindre enkla att ställa in. Ett meshnät är helt enkelt en uppsättning enheter som tillsammans bildar ett enda nätverk. Det här är väldigt bra för den som bor i ett större hem där en enda router har svårt att täcka hela ytan. Dessa produkter brukar som regel erbjudas både enskilt eller i flerpack, så du kan köpa utifrån behov och lägga till flera eftersom det behövs.
Linksys Velop är en sådan lösning som Apple själva faktiskt började sälja i sina egna butiker tidigare i år. Detta kan betraktas som en slags inofficiell rekommendation från företaget, och även designmässigt påminner Linksys Velop en del om Airport Extreme med formen av ett litet torn. Att ställa in routern är ungefär lika enkelt som en Airport, tack vare en särskild mobilapp. Något som däremot saknas som Airport Extreme har är en USB-anslutning, så det går inte att koppla någon hårddisk eller skrivare till den. Därmed blir det heller inte tal om Linksys Velop som en lösning för Time Machine-backuper.
Linksys Velop är dessutom lite dyrare än andra alternativ, men är helt klart ett bra alternativ för dig som söker något som "bara funkar".
En billigare lösning som är minst lika enkel att ställa in är Googles router med det påhittiga namnet Google Wifi. Även detta är en mesh-lösning och det går att köpa routern i 1-pack eller 3-pack beroende på behov. Jag har själv valt denna lösning i min lägenhet på cirka 70 kvadratmeter, och en Google Wifi i hallen täcker gott hela ytan.
Även här ställs allt in enkelt via en tillhörande mobilapp, och sedan aktivering för två månader har routern kört på helt utan problem. Appen är också föredömligt enkel för att finjustera inställningar och till exempel skapa ett gästnätverk, ändra lösenord och namnge enheter som kopplar upp sig. En uppskattad funktion är att det är väldigt enkelt att prioritera en enhet, som då får första tjing på bandbredden under en, två eller fyra timmar. Perfekt när det ska strömmas en extra viktig serie till vardagsrummets Apple TV.
En potentiell invändning mot att låta Google hantera uppkopplingen är datainsamling, och för den som av den anledningen vägrar ett Google-konto är såklart Google Wifi inget alternativ. För egen del oroar jag mig inte för det, och använder flera andra av Googles tjänster.
En lösning som är lite krångligare att ställa in, men som har lyfts fram för sin goda prestanda och pålitlighet är Ubiquiti, som erbjuder ett brett sortiment av olika routrar från den lilla Unifi UAP-AC-Lite till mesh-systemet Amplifi HD. Oavsett vad du kräver av ditt nätverk är det mycket troligt att Ubiquiti har en eller flera produkter som möter det behovet, och i takt med att kraven förändras kan Ubiquiti-systemet också få nya komponenter så att det växer med uppgiften.
Flera medlemmar här på 99 tycks verkligen uppskatta Ubiquiti, inte minst för produkternas pålitlighet. Så här skriver till exempel The Real Viking i forumet:
– Ubiquiti har jag hittills aldrig behövt starta om (utom vid uppdateringar som jag medvetet installerar - det kan gå 2-3 månader innan uppdatering kommer). Kan varmt rekommendera Ubiquiti som värdig ersättare till Apples Airport-lösningar när Apples Airport går sönder av en eller annan anledning.
När det gäller router och nätverk hemma finns det alltså flera alternativ, både enklare lösningar och mer avancerade. Det stora tomrummet verkar istället lämnas av Airport Express med sin ljudutgång och Time Capsule med sin inbyggda hårddisk för säkerhetskopiering. Här finns inga routerlösningar som direkt kan ersätta, utan det krävs andra tillbehör och tjänster som substitut.
Apples protokoll Airplay har sina fördelar, men också sina nackdelar. Det är direkt inybggt i operativsystemen IOS och Mac OS, så allt ljud därifrån går att strömma ut trådlöst, oavsett vilken musiktjänst och app det är fråga om. En nackdel är att ljudet är beroende av den enhet som strömmar, det vill säga om din Iphone får ett telefonsamtal eller lämnar omgivningen försvinner ljudet.
Den som föredrar Airplay kommer fortsättningsvis behöva leta högtalare med detta inbyggt, vilket inte alls är lika flexibelt som Airport Express. Bland tillverkare som brukar bygga in Airplay i sina högtalare hör exempelvis Libratone, Beoplay, Bose och JBL. Dubbelkolla alltid innan köp, och välj högtalare efter behov och smak.
Ett annat alternativ som förhoppningsvis inom kort får en officiell lansering i Sverige är såklart Apples egna högtalare Homepod, som givetvis har stöd för Airplay och snart Airplay 2. De flesta som testat är överens om att ljudet är riktigt bra, men högtalaren saknar alla former av ingångar och kommer bara fungera med Airplay och direkt mot Apple Music.
För den som mestadels använder Spotify öppnas en hel del möjligheter tack vare Spotify Connect, som sätter högtalaren i direktkontakt med den svenskutvecklade musiktjänsten. Mobilen fungerar då som en fjärrkontroll, och musiken fortsätter att spela även om det kommer in ett telefonsamtal eller mobilen exploderar. Det finns gott om högtalare med Spotify Connect inbyggt, till exempel Sonos och Bose. Ett mer flexibelt alternativ är annars Googles lilla tillbehör Chromecast Audio. Precis som Airport Express ansluts den med 3,5 millimeter ljudkontakt in i vilka högtalare som helst, och ger inte bara Spotify Connect utan även Google Cast vilket innebär en lång rad tjänster. Chromecast Audio har däremot tyvärr inget stöd för Airplay.
Den funktion som väckt mest frågetecken är förmodligen den Time Machine-kapacitet som Airport stoltserat med. Time Machine lanserades som det enkla och självklara sättet att hålla din Mac säkerhetskopierad, och Airport-varianten Time Capsule med sin inbyggda hårddisk var det smidigaste (men inte billigaste) sättet att använda funktionen.
Det billigaste sättet att använda Time Machine är att koppla in en helt vanlig hårddisk direkt i Mac-datorns USB-anslutning, men detta kanske inte är att föredra om du har en bärbar dator. Time Machine fungerar fortfarande mot en nätverksansluten hårddisk så för den som vill säkerhetskopiera trådlöst är detta ett alternativ. I forumet lyfts Synology fram som ett bra alternativ, tack vare en bred uppsättning NAS-alternativ ("network attached storage", alltså nätverksansluten lagring). 99-medlemmen SweSG tipsar om den minsta modellen som nog är tillräcklig för de flesta:
– Den och en 2TB-disk får du för under 2 000 spänn! Duger för backup med mera. [..] Bara att slänga på några kronor om man vill ha något bättre.
Det ska dock sägas att Synology och liknande lösningar innebär en del konfiguration innan den är igång, så lika enkel som Time Capsule är den inte. Då kanske istället ett alternativ i molnet kan rekommenderas. För egen del använder jag tjänsten Backblaze, som säkerhetskopierar en dator med obegränsat utrymme för cirka 50 kronor i månaden. Tryggt, billigt och smidigt!
Apples egna Icloud-tjänst fungerar också som säkerhetskopiering i viss mån. En IOS-enhet kan ta regelrätta backuper mot Icloud förutsatt att du har tillräckligt med utrymme där. Någon lösning för Mac finns däremot inte i Icloud, och det återstår att se vad Apple har för planer när det gäller en uppdatering eller ersättare till Time Machine-systemet, om de har någon.
Det är många som haft de olika Airport-modellerna som självklara delar i sitt hem och Apples ekosystem, och det finns alltså inte en enskild produkt som ersätter alla delarna. Med en bra routerlösning från en annan tillverkare, Airplay- eller Spotify-anslutna högtalare samt regelbundna säkerhetskopieringar går det dock att behålla det mesta av funktionaliteten som Airport erbjöd. Annars blir det i värsta fall att söka sig till auktionssajter som Tradera för att håva in några begagnade Airport-enheter.
Vad säger du själv, vad kommer du sakna mest med Airport? Eller har du bunkrat en hög Airport-routrar som ska räcka livet ut?