Nätdejting blir allt vanligare men det kan vara svårt att navigera sig i appdjungeln. Vi hjälper dig att reda ut vilken app du inte kan vara utan och vilka du bör undvika.
Missa inte vårt poddavsnitt om nätdejting: Save the dejt! Omkring 20 procent av svenska befolkningen uppger att de någon gång har använt appar eller nätet i hopp om att hitta någon att dejta. Det är fortfarande relativt få som hittar den rätta med hjälp av apparna men det blir bättre för varje år och att hitta appen som passar just dina önskningar kan vara en god hjälp på vägen. Vi har därför samlat de viktigaste dejtingapparna som du borde ha koll på.
Med enkla svepgester hittar du personer du kan matcha med. Enkelt och snabbt!
Det är ett väldigt enkelt och rent gränssnitt som är lätt att förstå sig på. Det dyker upp en bild på skärmen, vill du veta mer går att få upp personens presentation och fler bilder annars är det vara att svepa höger för att gilla eller vänster för att inte gilla. Det finns överlag väldigt få funktioner och det är lätt att hitta i appen.
Tinder är den dejtingapp som jag skulle säga att allra flest har. Det har såklart både för- och nackdelar. Det kan ta lång tid att den hitta den rätta om du tillhör eller söker någon i en nischad grupp men eftersom Tinder är vida etablerat kan det ge dig bäst chans – speciellt om du inte bor i en storstad.
När det kommer upp en person på din skärm måste du direkt ta ställning till om du vill matcha med personen eller inte för att kunna komma vidare till nästa person. Detta leder till att personer inte kan smyga runt bland användare utan att bestämma sig. Jag tycker att detta är ett smart sätt av Tinder för att få saker att hända snabbare. Det är dessutom tämligen ofarligt att gilla folk för de ser inte att du gillat dem förrän de svept höger på dig.
Vill du extra tydligt signalera att du gillar någon kan du svepa uppåt på skärmen för att den personen en superlike, vilket gör att de ser att du gillar dem innan de svept höger på dig. Om du inte betalar för tjänsten får du en superlike per dag att hushålla med. När ni väl har matchat kan ni börja chatta med varandra, du kommer även få upp notiser om de lagt till nya bilder i sin profil etcetera.
Det finns få preferenser du kan justera på Tinder. Personerna som dyker upp kommer sållas utifrån dessa och du kommer bara att synas för de som matchar dina preferenser. De du kan ställa in är ditt eget kön, om du letar efter kvinnor, män eller båda, vilket åldersspann dessa ska befinna sig inom (18-55 plus) samt inom vilken radie från dig de befinner sig (2-160 kilometer).
Tinders chatt är främst till för att ha en ganska rapp konversation. Om du skriver mer än 1000 tecken (inklusive mellan- och blankslag) får du skicka flera meddelanden för att säga vad du vill. Du har en relativt liten yta där du ser vad du skriver och en liten yta där du kan läsa meddelanden som har skickats innan.
Personligen tycker jag att Tinders chattfunktion är svårarbetad och opålitlig. Det har hänt att jag håller på att skriva ett meddelande och vill gå tillbaka till den andres profil för att läsa något och då har det jag redan skrivit försvunnit. Det går inte att skicka bilder i chatten men det går att skicka GIF:ar från Tinders bibliotek. Denna funktion är lite långsam och det gäller att ha tålamod om du vill skicka den perfekta GIF:en.
Det finns två typer av betalabonnemang hos Tinder; Tinder Plus och Tinder Gold. Tinder Plus gör det möjligt för dig att matcha med människor världen över, du är inte längre bunden av din egen platsinfo.
Du kan styra din profil mer och gömma information som avstånd och ålder från andra. Det går även att styra vilka som ser dig, alla eller bara personer du själv gillat. Det finns också funktioner som ångra senaste svepet, hamna överst i Tinders svephög i 30 min, fler superlikes och dölj annonser.
Priset varierar beroende på vilken bindningstid du väljer; en månad kostar 109 kr/mån, 6 månader kostar runt 60 kr/mån och 12 månader kostar cirka 50 kr/mån.
Med Tinder Gold kan du även se vika som har gillar dig och precis som Tinder Plus beror kostnaden på bindningstiden. En månad kostar 165 kr/mån, 6 månader kostar runt 95 kr/mån och binder du upp dig på 12 månader kostar det nästan 80 kr/mån.
Som Instagram fast för dejting. Många med specialintressen.
På många sätt liknar Mazily mer ett socialt nätverk än en renodlad dejtingapp. Först kommer du till ett flöde där du ser inlägg (bild och/eller text) från andra. Du kan även gå in på utforska där du kan hitta andra utifrån kategorierna ledtrådar, taggar, nya och följer.
Du kan även se kommande event som folk är intresserade av samt se vilka som har varit inne och kollat på din profil (ja, alla du kollar på ser att du varit inne på deras profil så det kan vara en idé att ta skärmdumpar om du vill kunna gå tillbaka och kolla men inte visa det). Gränssnittet är något rörigare än Tinder och eftersom du inte tvingas visa intresse för personer kan det ibland kännas som att inget händer.
I mångt och mycket kommer du att se samma ansikten och profiler flera gånger om. Eftersom du aldrig ”väljer bort” personer fortsätter de att skvalpa runt i ditt flöde om du inte aktivt döljer eller blockerar dem. Detta kan göra att appen många gånger känns lite som en ankdamm. Däremot finns det många med specialintressen och Mazily själva marknadsför sig som dejtningplatsen för kulturintresserade, vilket har lett till att tjänsten är något mer nischad än exempelvis Tinder.
Matchningar är inte så viktigt på Mazily men det går att följa personer. Du kan se hur många men inte vilka som följer dig, förutom om du följer den personen tillbaka. Andra sätt du kan pocka på någons intresse är om du gillar dennes bilder eller om du går in på dens profil. Det går även att skriva till personer utan direkt samtycke.
Det är inte speciellt många preferenser du kan justera på Mazily. Precis som på Tinder kan ställa in ditt eget kön, om du letar efter kvinnor, män eller båda, vilket åldersspann dessa ska befinna sig inom (18-99 år) samt inom vilken radie från dig de befinner sig (2 km till ingen gräns alls). Personerna som dyker upp kommer sållas utifrån dessa men alla kan se dig, i alla fall oavsett ålder och avstånd. Detta betyder att du dyker upp för personer du kanske inte alls är intresserad av.
Precis som med Tinder kan meddelanden du håller på att skriva försvinna om du har otur. Det går att skriva betydligt längre meddelanden än på Tinder men även här är chattfunktionen undermålig. Du kan skriva i princip hur långa meddelanden du vill men det är fortfarande lite svårt att skrolla i ett gammalt meddelande och svara i ett nytt. Det går varken att skicka GIF:ar eller bilder men emoji-symboler går bra.
Om du vill få ut mer av Mazily kan du betala för Mazily Pop. Då kan du skicka hur många första meddelanden du vill (annars kan du bara skicka ett var tredje dag). Din aktivitet kan vara osynlig för andra. Du kan även bestämma mer över vilka som ser dig, du kan se om den andra läst ditt meddelande och du slipper annonser.
Priset varierar beroende på vilken bindningstid du väljer; en månad kostar 179 kr/mån, 6 månader kostar runt 133 kr/mån och 12 månader kostar cirka 80 kr/mån.
Som Tinder men bara tjejer kan säga hej
Gränssnittet liknar på väldigt många sätt Tinder, på samma sätt sveper du på olika profiler. När du sätter upp ett konto förutsätter appen inte att du är heterosexuell utan Bumble låter dig själv välja redan från början vilket kön du är intresserad av. Det finns väldigt få funktioner i appen och den är nästan ännu lättare än Tinder att förstå sig på.
Utbudet på Bumble är något likt utbudet på Tinder men det är något färre personer som hänger där. Bumble har ingen uttalad målgrupp men du kan söka dig dit för att dejta, träffa nya vänner eller nätverka. Det väljer du när du sätter upp din profil och det är lätt att gå mellan de olika lägena utan att förlora matchningar. Det enda som kan sägas är att det kanske är vanligare att personer som gärna utmanar traditioner finns på Bumble eftersom det i heterosexuella matchningar endast är tjejen som kan skriva först.
Svep vänster för att inte matcha och svep höger för att gilla någon. När du väl matchat med någon har tjejen i en heterosexuell matchning 24 timmar på sig att skriva, och efter att den första personen skrivit har den andra ytterligare 24 timmar på sig att skriva annars försvinner matchningen. Om det är en samkönad matchning kan båda parter skriva inom 24 timmar och den andra har 24 timmar på sig att svara. Du kan inte skriva till personer du inte matchat med.
När det kommer till preferenser går det att ställa in ungefär samma saker som i de tidigare nämnda apparna. Du får ställa in vilket kön du har, vilket kön du vill matcha med (killar, tjejer eller alla) och du får ställa in åldersspann. Bumble låter dig inte bestämma avstånd men alla som exempelvis bor i Stockholm dyker upp för den som bor där.
Chatten liknar väldigt mycket Tinders chattfunktion. Det är lite stressigt i början att börja prata med någon men när ni väl börjat prata kan du vara lugn.
Du kan antingen ladda ditt Bumble-konto med Bumble Coins som du kan använda för att låsa upp extra funktioner så som Superswipes (funkar på samma sätt som Tinders Superlike). Du kan även skaffa Bumble Boost då du ser vilka som gillat dig, du kan matcha igen med utgångna matchningar eller lägg till 24 timmar till innan matchningen går ut.
Priset varierar beroende på vilken bindningstid du väljer; en vecka kostar 79 kr/veckan, en månad kostar 215 kr/mån, tre månader kostar 143 kr/mån och 6 månader kostar 143 kr/mån.
Det finns även några andra dejtingappar som är värda att näma.
Grindr är en mötesplats främst för tillfälliga möten mellan homosexuella män. Där får du upp profiler i ett rutnät. Om du klickar på en person får du upp mer info om den och du kan gilla eller skriva till personen. Det finns betydligt fler preferenser att fylla i, bland annat sexuella preferenser, relationsstatus med mera.
Badoo är ett härke av notiser, botar och saknar helt känslan av att vara en seriös plats. Det finns så många olika sätt att interagera med varandra och funktioner att man blir yr. Jag vet inte hur Badoo lyckats men gränssnittet gör också att allt ser ut som spam och jag har svårt att ta till mig att alla på bilderna är riktiga människor för det verkar som att appen är full av fejkkonton.
Happn försöker uppmuntra till möten i nuet. Du får upp personer som befinner sig i din direkta närhet eller som du har passerat på gatan. För att skaffa ett konto måste du koppla det till ditt Facebookkonto. Numera känns det som att det är väldigt få som hänger på Happn och jag själv tog bort appen rätt snabbt för jag kände mig otrygg med att personer så nära mig kunde se mig. Ur ett överfallsperspektiv är konceptet en dålig idé.
The Good Ones motverkar fejkprofiler genom att du måste legitimera dig med Bank-ID när du skaffar tjänsten. I övrigt liknar den på väldigt många sätt Tinder och Bumble även om utbudet är betydligt mer begränsat. De är också tydliga med att de är snabba på att plocka bort folk som inte beter sig respektfullt.
Mötesplatsen går att använda från en dator men tjänsten finns även som app. Tjänsten marknadsför sig själv som en trygg och seriös dejtingsajt. Om du letar efter en fling eller ett tillfälligt möte kanske mötesplatsen inte är rätt ställe för dig. Mötesplatsen pushar hårt på att det är här som du hittar någon att dela livet men och har även som intervjuer med personer som funnit kärleken. Som app är dock tjänsten lite trög och buggig men kan vara värd att kolla in!
Match är precis son Mötesplatsen ursprungligen en webbtjänst och betonar snarare seriösa och djupa relationer än snabba möten. Numera finns Match även som en app. Utöver att erbjuda en dejtingtjänst anordnar Match fysiska träffar som man kan gå på om man är intresserad av att träffa personer fysiskt och inte via en app. Precis som Mötesplatsen så kan du läsa om personer som hittade den rätta via Match.