99-akuten

Sugen på smart kamera? Vi guidar!

Numera är det enkelt att ställa upp en kamera hemma och hålla koll medan du är på annat håll. 99-akuten går igenom vad lagen säger och tipsar om några kameror ifall du är på jakt.

När det gäller att smarta till hemmet är det några områden som är klart lättare att komma igång med än andra. I den här 99-akuten ska vi kika närmare på kameraövervakning som definitivt hör till de enklare grejerna att få till. Det finns gott om alternativ att välja mellan.

Det känns kanske lite tryggare att ha ett par extra ögon hemma medan du är på jobbet, borta på utflykt eller rent av på semester. Det kan också vara en god idé att ha en kamera i sommarhuset eller fjällstugan.

Det här gäller för kameraövervakning

Funderar du på att sätta upp kameror hemma? Då är det bra att känna till att kameraövervakningslagen inte gäller för privatpersoner under vissa förutsättningar. Följande kritierier måste uppfyllas:

 1. Kameran får inte fånga en plats dit allmänheten har tillträde

 2. du övervakar i egenskap av privatperson, och

 3. gör övervakningen som ett led i en verksamhet av rent privat natur (materialet får exempelvis inte delas på internet).

Du får bland annat övervaka:

 • din bostad

 • din inhängnade villa- eller radhusträdgård (måste vara inhängnad på ett tydligt sätt med häck eller staket)

 • ditt garage, förråd eller din sjöbod

 • din bil eller båt (så länge endast insidan av fordonet fångas)

Läs mer hos Datainspektionen.

Hjälp att välja modell

Det finns flera typer av kameror, men gemensamt för de som passar in i det smarta hemmet är att de kopplas upp till internet, att de har rörelsesensorer och ofta kan integreras med andra smarta prylar i ditt hem. Om du vill komma igång med att övervaka ditt hem finns det några saker att tänka på:

 • Placeringen, vill du ha kamera ute eller inne? Funkar batteridrift eller vill du köra med strömanslutning?

 • Spela in video, vill du spara lokalt på minneskort eller via molnet?

 • Hur mycket kan du göra med rörelsesensorn? Inställningsmöjligheterna varierar. Kan du markera intressanta zoner i bilden? Kan kameran filtrera bort husdjuren? Kan kameran få lampor att tändas eller larmsirener att gå igång?

 • Har kameran stöd för Apple Homekit, eller röstassistenter som Alexa eller Google Assistant?

 • Vill du kunna se videoströmmen i realtid? Hur länge vill du kunna komma åt material? Kan du tänka dig att betala för en prenumerationstjänst för att lagra videoklipp under en längre tid?

99 har tidigare testat

Redaktionen har testat ett gäng kameror som kan användas för att hålla ett extra öga på hemmet. Här hittar du dem tillsammans med citat från testernas sammanfattningar:

Stuart Cam HD

Stuart Cam HD är en rolig hemövervakningskamera som erbjuder det du behöver för att kunna hålla ett öga på ditt hem när du inte är hemma. För 700 kronor känns det som att du får mycket för pengarna och jag uppskattar både husdjurs-klippen och möjligheten att skoja med familjen genom att prata som en Minion.

Läs testet av Stuart Cam
Utmärkelse: Gillart
Pris: ca 700 kr

Logitech Circle 2

Logitech Circle 2 visade sig leva upp till mina förväntningar med bravur. Det är en liten och smidig kamera som är lätt att komma igång med. Mycket skönt att samma modell fungerar både ut och inne, och att det finns flera olika fästen.

Läs testet av Logitech Circle 2
Utmärkelse:
Pris:

Somfy One

Jag gillar vad Somfy vill göra men tycker inte att de i dagsläget når ända fram. Appen buggar en hel del, det är ett projekt att lägga in nya enheter i appen och det tar flera sekunder för mig att få upp en bild om jag vill se vad som under i mitt hem när jag är borta.

Läs testet av Somfy One
Utmärkelse:
Pris:

Canary

Canary ger många funktioner i en och samma enhet, men det blir förstås upp till var och en att fundera på om alla lockar eller om det bara är enskilda som kanske kan fås billigare eller bättre någon annanstans. Det är tacksamt enkelt att komma igång och när jag väl fått notiserna att dyka upp som jag vill i min mobil och smarta klocka har jag full koll på vad som händer framför enheten medan familjen är borta. I mitt fall får jag se lite av vad katterna gör om dagarna samtidigt som jag har koll på altandörren (har dock provat flera placeringar hemma just i jakt på roliga kattklipp).

Läs testet av Canary
Utmärkelse: Rekommenderas
Pris:

Netatmo Welcome

Netatmo Welcome är en enkel och robust övervakningskamera som är en barnlek att koppla in och komma igång med.
[...]
Därför kan Netatmo Welcome rekommenderas för användare som på ett enkelt sätt vill övervaka sitt hem, men samtidigt göra det med stil.

Läs testet av Netatmo Welcome
Utmärkelse: Rekommenderas
Pris:

99 tipsar

Det har också kommit ett gäng intressanta produkter som inte varit på besök i vårt testlabb. Här kommer några tips:

Namn

Pris

Nest Cam Indoor

Nest Cam IQ

Nest Cam Outdoor

Netgear Arlo Pro 2

Netatmo Prescence

Nokia Home

Har du några fler tips på bra kameror för hemmet? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.

Trots att vi inte officiellt kan köpa HomePod mini i Sverige är det en ganska populär produkt bland de största fansen, nu kommer den i fler färger.