Bästa apparna för poddar

Sommaren är för många synonymt med att ligga i hängmattan och lyssna ikapp på de bästa poddarna som inte hunnits med under våren. Här är tre bra alternativ för de som letar en bra poddapp för IOS och Android.

Apples inbyggda poddradio-app i all ära, men det finns bättre alternativ. Den som letar lite kan hitta alternativ med flera funktioner som helt saknas i den inbyggda app-spelaren i IOS. Android-användare har oftast inte ens någon inbyggd spelare, även om Google Assistant kan spela upp poddar. Gott om skäl att leta reda på en riktigt bra poddspelare från tredje part alltså!

Här är mina tre favoritappar när det gäller poddar, oavsett om jag lyssnar på min Iphone eller på en Android-mobil. Har du någon egen favorit som du vill tipsa om? Gör det i kommentarerna! Läs gärna: Lyssna på poddradio i mobilen

Om du är helt ny på det här med poddar, kan det vara bra att läsa vår kom igång-guide för hur poddlyssning på mobilen går till. Där finns också tips på några bra och intressanta poddar att börja med!

Overcast

Allt som oftast lyssnar jag på poddar i min Iphone, och då är det alltid Overcast jag använder. Appen har en uppfriskande minimalistisk design där uppspelningskontrollerna är stora och lätta att komma åt. Det är väldigt enkelt att navigera i appen, och med hjälp av möjligheten att skapa egna spellistor går det alltid att få upp exempelvis nya avsnitt, eller beta igenom en lista med favoriter. Lika enkelt är det att hitta nya poddar att lyssna på, inte minst genom att det finns ett inbyggd rekommendationssystem där det går att stjärnmarkera poddar du tycker är extra bra. Dessa dyker upp som rekommendationer för andra Overcast-användare, utan att blanda in Facebook eller andra utomstående nätverk.

Det finns några bra funktioner som gör Overcast extra trevlig att använda. Den första kallas Smart Speed, som kortar ner långa tystnader och på så vis gör att det går snabbare att lyssna på ett avsnitt utan att för den skull behöva lyssna i högre hastighet. Det här funkar riktigt bra, och appen är verkligen bra på att inte överdriva nedklippningen. Allt låter helt naturligt, och det är först när man plötsligt lyssnar utan funktionen på som man märker skillnaden – då låter allt jättesegt! Tack och lov har liknande funktioner börjat dyka upp i andra appar också.

Dessutom finns en bra inställning för att boosta rösterna i en podd, vilket är extra bra om man lyssnar på telefonens inbyggda små högtalare eller i en bil, där rösterna annars lätt drunknar i motorljud. Slutligen har Overcast precis uppdaterats med en smart paus-funktion, som helt enkelt spolar tillbaka avsnittet en liten bit efter att man pausat. På så vis börjar uppspelningen igen i början av en mening, och det gör det mycket lättare att komma tillbaka in i samtalet igen. Fiffigt!

Overcast är gratis att använda, men innehåller då reklam både när en app spelas upp och när man bläddrar bland nya poddar. Reklamen är däremot inte alls störande, och består bara av reklam för olika poddar, vilket känns som väldigt rätt målgrupp för den som lyssnar på poddar. Vill du ändå dölja reklamen går detta om man börjar betala för Overcast Premium, vilket kostar 99 kronor per år. Det är det väl värt, för då försvinner inte bara reklamen utan det ingår också stöd för att ladda upp egna ljudfiler till Overcast-servern och lyssna på i appen. Detta är perfekt för alla oss som har lite gamla radioinspelningar liggande som vi vill lyssna på ibland.

Det finns också ett webbgränssnitt för att lyssna på poddar direkt i webbläsaren, men det är väldigt begränsat jämfört med appen. Ändå alltid trevligt att komma åt sina avsnitt om man skulle ha råkat glömma mobilen eller plattan hemma. Det enda som är negativt med Overcast är faktiskt att appen bara finns för IOS, till stor sorg för alla Android-lyssnare.

Overcast webbplats | Overcast i App Store

Pocket Casts

Pocket Casts är mitt första alternativ när jag får en Android-telefon i händerna, även om appen också finns tillgänglig på IOS. Den har ett tydligt och lättnavigerat gränssnitt, och särskilt gillar jag att de poddar man prenumerar på visas i ett rutnät på huvudskärmen. Det gör det väldigt enkelt att själv dra och placera favoritpoddarna överst, och allt blir väldigt överskådligt.

Det är också väldigt lätt att upptäcka nya poddar att lyssna på, tack vare topplistor över populära avsnitt och trendande ämnen. Ett extra plus här är att det går att begränsa topplistorna utifrån region, så om du vill prioritera svenska poddar är det bara att välja Sverige som region.

Inställningarna erbjuder allt man kan vilja ha, inklusive inställningar för att ladda hem eller strömma avsnitten, hantera lagringsutrymme och se statistik över antal lyssningstimmar med mera. Det går också att skapa egna spellistor, eller filter som det kallas här, utifrån en rad olika parametrar. Exempelvis kan du göra en lista som bara består av avsnitt som är nedladdade och påbörjade, men som du inte lyssnar klart på än. Väldigt smidigt!

Du behöver inte skapa något konto för att använde Pocket Casts, men om du gör det kan du däremot synkronisera prenumerationer och uppspelningar mellan flera olika enheter vilket kan vara mycket praktiskt. Precis som i Overcast finns här också en funktion som kan trimma bort tystnad för att korta ned avsnitten, samt en boost som ger extra volym.

Till skillnad från de andra apparna på den här listan kostar Pocket Casts pengar för att ladda ned. På IOS är det 40 kronor som gäller och i Google Play Store är priset 33 kronor. Det är det väl värt för en sån funktionsrik och bra app!

Pocket Casts webbplats | Pocket Casts i Google Play | Pocket Casts i App Store

Stitcher

Stitcher har en väldigt annorlunda uppbyggnad jämfört med Overcast och Pocket Casts. Det här är mer som ett Netflix för poddar, och stort fokus ligger på att upptäcka nytt material att lyssna på samt få personliga tips utifrån din smak, eller vad dina vänner lyssnar på. För att använda appen krävs inloggning, antingen med hjälp av e-post, Google eller Facebook. Genom att koppla appen till det sistnämnda går det att dela med sig av vad man lyssnar på till omvärlden för den som vill det.

Det är lite rörigt att navigera i appen, och personliga tips på annat att lyssna på dyker upp lite här och var. Jämförelsen med Netflix håller även här, och så fort ett avsnitt har spelat klart börjar ett nytt. Stitcher känns därför mer som en radiostation med poddar, och detta kan vara positivt eller negativt beroende på vad man gillar. Det går också att skapa sina egna spellistor, men hela appen är lite trögare att navigera i jämfört med de två andra på den här listan, och en animerad skylt när appen laddar innehåll är en vanlig syn.

Precis som Netflix satsar Stitcher också på originalinnehåll, alltså unika poddar som bara blir tillgängliga genom att betala för ett Stitcher Premium-abonnemang. Det kostar hela 375 kronor för ett år, eller 55 kronor för en månad och är alltså en relativt stor investering. Med Premium försvinner reklamen som Stitcher ganska frikostigt fyller in mellan avsnitt, och flera specialpoddar blir tillgängliga. Den som är nyfiken på detta kan prova en gratis vecka innan det är dags att betala.

Det låter kanske inte som att jag tycker Stitcher är särskilt bra, men det finns faktiskt två saker som gör den till ett attraktivt alternativ. Det första är att det är väldigt lätt att upptäcka nya poddar, som man annars aldrig hade letat reda på. Den andra fördelen är att Stitcher har fullt stöd för Amazon Echo, så för den som vill lyssna på poddar hemma på sin smarta högtalare kan nog bli lockad av Stitcher. Annars är det ett bra stället att hitta nytt material att lyssna på, som sedan kan spelas upp i någon av de andra apparna.

Stitcher webbplats | Stitcher i Google Play | Stitcher i App Store

Läs också: Google storsatsar på poddar