Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

LG G7 Thinq faller på mjukvaran

Sydkoreanernas återtåg till den svenska marknadens premiumsegment för telefoner är lyckad hårdvarumässigt, men mjukvaran dras med brister.

Vidvinklat överdriven kamera

Likt syskontelefonen V30 har LG valt att utrusta G7 med en dubbel uppsättning kameror där kameran med standardfokus kompletteras av en vidvinkelskamera. Detta går mot strömmen av konkurrenter som antingen väljer att para standardkameran med en telefotokamera, eller en standardkamera med mjukvarualgoritmer som i fallet med Googles Pixel-telefoner.

Detta är helt klart en subjektiv fråga, men jag föredrar alla gånger LG:s vidvinkelkamera över telefoto-varianter som i regel kan förstora bilden två gånger som mest utan att gå över till digital zoom. Detta kan komma till nytta, för min del mest när jag är på konserter eller liknande där jag kan hamna en bit ifrån det jag försöker fotografera. För det mesta fotograferar jag motiv som befinner sig nära till hands och då får ett standardobjektiv helt enkelt inte plats med särskilt mycket.

Vidvinkelskameran i LG G7 låter mig istället välja mellan om jag vill fokusera på något mer närgånget i miljön framför mig, eller fånga mycket av den majestätiska scenen framför mig. Jag fångar mestadels vackra naturmiljöer eller när familjen är ute på äventyr i samma natur, och då låter helt enkelt vidvinkelkameran mig fånga mer av vad som är intressant i miljön i fråga. Bilden kan drabbas av förvrängning av perspektivet längsmed kanterna, så kallad "fisheye"-effekt. Denna blir bara påtagligt när man försöker fotografera miljöer med flera objekt som befinner sig över ett avstånd in i bilden. I de allra flesta bilder märks detta inte av.

Skarp men överdriven

Jag är alltså väldigt förtjust i vidvinkelkameran i LG G7, och standardkameran gör också ett imponerande jobb. LG har en tradition av att leverera kameror i toppklass som från och med LG G4 var uppe på jämn fot med huvudrivalen Samsungs kameror. Så är även fallet med denna telefon. Bilderna som fångas är skarpa och kan utan problem hantera detaljer väl oavsett om man fångar bilder med standard- eller vidvinkelkameran.

Tyvärr dras kameralösningen med en stor brist som faktiskt stör mig en hel del. Bilderna som fångas har alldeles för överdriven kontrast och färgåtergivning. Detta ser helt klart imponerande ut på skärmen och uppladdat till diverse sociala medier, och om du föredrar imponerande bilder över naturtrogna sådana är detta kanske inte ett bekymmer, men för mig är det en stor nackdel. När jag har fotograferat familjen under grådaskiga dagar har trädgårdens grönska och blomster presenterats som om de hade fångats under strålande gassande soliga dagar. Återigen, det ser fint ut, men stämmer inte överens med verkligheten.

Detta gäller så klart primärt kamerans auto-läge, och vill du fotografera med det manuella läget kan du komma ifrån mycket av denna överdrift. Den absoluta majoriteten av användarna kommer dock använda auto-läget, och då är detta en brist som får vara gällande för kameradelen överlag. Jag har förmågan att ställa in det manuella läget för att få resultatet som jag vill ha det, men det är i ytterst få tillfällen jag har tid och läge för att ställa in de manuella inställningarna, och konkurrenter som Oneplus 6 och Iphone X ger mig betydligt bättre resultat direkt i auto-läget.

Osmart AI-smart

LG har slagit på stora trumman för den "AI"-förstärkta kameran. Missbruket av begreppet AI är säkert något jag får ta upp i en krönika någon gång, för vad det handlar om egentligen är mjukvarualgoritmer som hjälpa dig att förbättra ditt fotograferande. Detta utgörs av ett speciellt läge i kamera-appen som heter AI Cam.

Det missvisande namnet handlar egentligen om ett kameraläge där mjukvaran analyserar det som kameran fångar och föreslår förbättringar som ska appliceras på bilden du kan fånga. Om du exempelvis står framför en blomsteräng kan mjukvaran identifiera detta och föreslå att färgerna i blommorna förstärks för större effekt, eller om du fotograferar en maträtt så anpassar den kamerainställningarna för att detta ska presenteras så bra som möjligt. Jag är nog inte målgruppen för detta läge, men återigen har jag problem med hur dessa automatiska kamerainställningarna vill överdriva de olika identifierade motiven.

Jag vill ha verkligheten, fångad så bra och naturtroget som möjligt, och där gör AI Cam inte ett särskilt bra jobb. Ibland identifierar den buskar som skinka, och ibland blir ett par hörlurar flip-flops. Det här är något som kan förbättras med tiden, men just nu är AI Cam tämligen onödigt. En trevlig funktion du kan välja att använda istället är Google Lens som gör ett betydligt bättre jobb med att identifiera objekt, och det kan även användas för att läsa in QR-koder vilket AI Cam inte kan.

Imponerande mörkerseende

En sak som verkligen imponerar med G7 är dess förmåga att fånga bilder i mörka omgivningar. När kameran identifierar att du befinner dig i svagt belysta omgivningar erbjuder den dig en ikon som aktiverar läget för att förstärka kamerans ljusintag. Resultatet är verkligen imponerande. De flesta telefoner som försökt sig på något liknande fångar bilder med rejäla förvrängningar och artefakter i resultatet, men med LG G7 är det nästan som om man faktiskt befunnit sig i ljusa miljöer.

Det finns så klart situationer där resultatet blir bättre och sämre, men överlag blir bilderna mycket bättre än när man fotograferar med blixt i konkurrenternas lösningar. Detta i kombination med vidvinkelkameran gör att jag verkligen vill älska kameran i G7, men den överdrivna färgåtergivningen lägger tyvärr sordin på helhetsupplevelsen.

Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.