Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Google upptäcker att jorden är rund

Google Maps har uppdaterats och visar nu ett runt jordklot i utzoomat läge, vilket gör att storleksförhållanden blir mer korrekta.

Google har länge använt den så kallade Mercator-projektionen i sin karttjänst Google Maps. Det är en välanvänd lösning på problemet att avbilda det runda jordklotet på en plan yta som en karta.

En stor fördel med projektionen är att riktningar bevaras korrekt, vilket är viktigt för exempelvis sjökort. Och det är förmodligen så de flesta föreställer sig världskartan, men projektionen medför en del felaktigheter. Storleksförhållanden längs ekvatorn blir rätt, men ju närmare nord- och sydpolen desto större verkar föremål vara än de är. Ett bra exempel är Grönland, som ser ut att vara något större än Afrika, men i verkligheten är Afrika 14 gånger större.

Nu har Google Maps uppdaterats, och i utzoomat läge visas inte längre en platt karta utan en rund glob. Det gör att kontinenter och öar är mer korrekt återgivna i förhållande till varandra. Ändringen gäller än så länge bara desktop-versionen av karttjänsten. I mobilappen Google Maps är jorden fortfarande platt.

Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.