Förra veckan efterfrågade vi kunskap om gamla och ännu äldre lagringsmedium, och många hade koll på disketter, men kanske sämre koll på CD-ROM.
Förra veckans quiz handlade om olika typer av (mestadels gamla) lagringsmedium, och det var en tapper skara på 620 personer som tog sig igenom alla tio frågorna. Resultatet fördelar sig så här – bra jobbat alla som deltog!
Disketten (eller Floppy Disk) utvecklades av IBM för att kunna lagra mikroprogram i sina stordatorer. Disketten lanserades kommersiellt 1971, och de första disketterna hade en storlek på 8 tum. Dessa ersattes senare av mindre disketter på 5,25 tum, men 1984 introducerades ytterligare en storlek. Hur stora var dessa, därefter den vanligaste typen av disketter?
Svar: Det här var den fråga flest kunde. Hela 93 procent av de som svarade visste att den vanligaste storleken var 3,5 tum.
Iomega lanserade ett lagringsmedium 1994 som vara tänkt att komlettera disketten tack vare en kapacitet på 100 megabyte. Senare versioner utökade utrymmet till 750 megabyte, men vad hette detta lagringsmedium?
Svar: Som många visste är det rätta svaret Zip Drive. Den såg ut som en tjock diskett ungefär.
.
CD-ROM blev under 90-talet ett allt mer populärt medium för att lagra stora program och stora filer. Formatet var en vidareutveckling av CD-skivan för ljud, och introducerades på en japansk datormässa 1984. Vilket företag utvecklade först CD-ROM?
Svar: Det här var en riktigt knivig fråga som bara 8 procent svarade rätt på. Få vet alltså att det faktiskt var japanska Denom som utvecklade CD-ROM, men så var det.
Ett äldre typ av lagringsmedium är Hålkortet, som fanns i olika varianter varav det vanligaste hade utrymme för 80 bytes. Hålkortet uppfanns av Herman Hollerith, som grundade ett företag som senare skulle slås samman och bilda IBM. Vad hette företaget?
Svar: Det rätta svaret är Tabulating Machine Company.
De som hade en Commodore 64 hemma minns säkert att många program lagrades på kassetter. Det var ett billigt, men långsamt, sätt att överföra data och de första kassetterna kunde rymma ungefär 100 kilobyte per sida. Med hjälp av så kallade fast loader-program, exempelvis Turbo Tape, kunde utrymmet ökas till hur mycket?
Svar: Turbo Tape gjorde att utrymmet kunde utökas till 1 000 kilobyte, en ordentlig ökning alltså.
USB-minnen är förmodligen det mest populära lagringsmediet idag för de som inte vill använda molnet. Dessa är flashbaserade minnen, men vilken variant är vanligast för USB-minnen?
Svar: Det är NAND-flash som är absolut vanligast i USB-minnen.
Karusellminnet är också en gammal klassisker som uppfanns av svenskarna Erik Stemme och Gunnar Stenudd. Minnet lagrades i ett långt magnetband bestående av små rullar, som kunde roteras i karusellen för att få fram den önskade rullen. Mest populärt blev karusellminnet Facit ECM 64, som började säljas 1958. Vilket bolag köpte in det första exemplaret?
Svar: Det var ASEA i Västerås som fick det första exemplaret.
SD-kortet (Secure Digital) är ett annat mer modernt påfund som fått flera varianter så som miniSD och microSD. Hur stor är den sistnämnda jämfört med ett vanligt SD-kort?
Svar: MicroSD-korten är en fjärdedel av storleken jämfört med ett vanligt SD-kort. MiniSD är halva storleken.
Blu-ray är ett standardformat för framförallt film och spel, tack vare generöst lagringsutrymme. Sony drev utvecklingen av Blu-ray, men marknaden rymde länge också konkurrenten HD DVD som faktiskt kunde rymma mer data. Till slut vann ändå Blu-ray, kanske för att HD DVD-skivorna inte var regionskodade. Men vilket företag utvecklade HD DVD?
Svar: Toshiba var de som utvecklade och länge satsade på HD DVD, innan de till slut gav sig och omfamnade Blu-ray de också.
Speltillverkaren Nintendo brukar använda sina egna obskyra format för att distribuera spel. Till konsolen Gamecube användes små DVD-liknande skivor som rymde 1,5 gigabyte data. Vad kallades dessa skivor?
Svar: Den här var lite obskyr, men skivorna kallades Gamecube Optical Disc, och var en variant av mini-DVD-skivor.