Så gömmer du dig för Google

Att hindra Google från att spåra din plats är inte det mest självklara, och kräver en del grävande i menyer och inställningar. 99-akuten rycker ut!

Tror du att det räcker med att bara trycka på en knapp för att Google ska sluta spara vilka platser du besöker? Det vore rimligt, men verkligheten är att det är fler reglage än så du måste slå av för att Google inte ska spåra och spara dina rörelser ute i världen. Till att börja med kan du göra inställningarna i ditt Google-konto, som gäller alla olika enheter där du använder Googles tjänster. Därefter går vi igenom hur du stänger av platstjänsterna per enhet, både IOS- och Android-telefoner.

I webbläsaren

Det första vi ska göra är att stänga av platshistorik direkt i ditt Google-konto, och detta görs via en webbläsare, och adressen är följande:

myactivity.google.com

Logga in om du inte redan är inloggad. I övre vänstra hörnet finns en meny, och här är det Aktivitetsinställningar du ska välja. Därefter ska du stänga av (pausa) både Platshistorik och Webb- och appaktivitet. Notera varningsmeddelandena om att vissa av Googles tjänster inte kommer att fungera lika bra.

Rensa tidigare historik

När du ändå är inne i ditt Google-konto kan du passa på att ta bort tidigare insamlad platshistorik.

Från sidan Aktivitetsinställningar, tryck på Hantera Historik för att komma till din tidslinje där dina besökta platser visas på en karta som röda prickar. Klicka på en av platserna, och du får upp själva tidslinjen till vänster. Här kan du se alla datum du varit på platsen, och hur Google har följt dina resor mellan olika platsern den dagen. Genom att här trycka på papperskorgen raderas det datumets insamling.

Om du tycker att det verkar tidskrävande att manuellt plocka bort all platshistorik på det här sättet finns det också en papperskorg nere i högra sidan av kartan. Klicka på den så raderas alla lagrad platshistorik permanent (tack för tipset, @suddgummi).

På IOS

Om du använder Google Maps, börja med att ställa in hur appen får hantera telefonens platstjänster. Gå till Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster och bläddra ner till Google Maps. Här kan du välja att appen alltid ska ha tillgång till platsinformation, eller att den aldrig ska få åtkomst. En mellanväg är att låta appen samla platsdata endast när du använder den.

Både Google Maps och Apples kartor fungerar att använda även utan platstjänster, men naturligtvis kan de då inte visa din position på kartan, och inte heller tipsa om bra sushiställen och annat i närheten av dig.[/li]

Google kan också samla data genom sökfältet i Safari, och särskilt vissa sökfraser verkar aktivera platsinsamling. Ett alternativ är att överväga en annan sökmotor än Googles. Gå till Inställningar > Safari > Sökmotor och välj antingen Yahoo, Bing eller Duck Duck Go istället.

När du ändå är i Safari-inställningarna kan det vara en god idé att se över andra integritetsskyddande alternativ. Du kan till exempel ställa in så att Safari förhindrar spårning mellan webbplatser.

Du kan också välja att stänga av Safaris åtkomst till platstjänster helt och hållet, precis som med Google Maps. Gå då tillbaka till Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster och välj Safari.

På Android

Gå in i telefonens inställningar, och leta efter säkerhetsinställningarna för platstjänster. Beroende på vilken telefonmodell du använder kan inställningarna finnas på lite olika platser, och heta olika saker. Ett tips kan vara att använda sökfunktionen för att hitta rätt.

På telefonen Oneplus 6 heter inställningen Appar och ligger i kategorin Personligt. Välj Appens behörigheter, och bläddra ned till Plats. Här kan du stänga av åtkomsten för relevanta appar, så som Google Maps, den inbyggda sökappen och Chrome.

Här finns tyvärr inget alternativ att bara låta appen samla platsinfo när den används, så det är antingen eller.

Även på Android kan du ändra sökmotorn i webbläsaren. Då öppnar du Chrome och går in i inställningarna via knappen i övre högra hörnet. Tryck på Sökmotor, och välj mellan Google, Yahoo eller Bing.

Tänk på detta!

Google är ett företag som – på gott och ont – lever på att samla in data. Du kommer säkert märka när du slagit av all platsinsamling, att tjänsterna kanske inte fungerar riktigt lika smidigt längre.

Detta helt enkelt därför att många av Googles appar och tjänster förlitar sig på platsinformationen för att kunna ge dig som användare en bra och smidig upplevelse. Navigering i kartor, restaurangtips, påminnelser om att lämna hemmet – allt sådan kräver att Google får samla information om dig och dina rörelser för att fungera bra.

Har du en Google Home hemma lär du också upptäcka att den smarta högtalaren tappar i stort sett alla sina förmågor om du stänger av platshistorik helt. Det är begripligt att den då inte kan veta vilken adress den befinner sig på, men att den också tappar förmågan att sätta timers är mer anmärkningsvärt.

Det bästa tipset vi kan ge är att göra en nykter bedömning av hur mycket data du är bekväm med att dela med dig av, och ställa det i relation till vad du tycker att du får ut av Googles tjänster. Om inte annat så vet du åtminstone nu hur du stänger av insamlingen, så du kan fatta beslutet själv.