Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Note 9 är telefonen med extra allt

Större batteri, massiv lagringskapacitet och en penna som kan användas om fjärrkontroll är några av nyheterna i Galaxy Note 9. Andreas har testat Samsungs senaste bjässe.

Ärvd kamera med justeringar

Kameralösningen i Note 9 har ärvts direkt från syskonet Galaxy S9 Plus från tidigare i år. Det innebär dubbla bakre kameror på 12 megapixel vardera, där normalfoto-kameran har en bländaröppning som går så lågt som f/1,5 och den sekundära telefoto-kameran erbjuder 2x zoom och bländaröppning på f/2,4. Precis som med S9 Plus kan kameran även variera bländaröppningen mekaniskt och därmed anpassa fokus på skärpa och insläpp av ljus beroende på den omgivande miljön och vad du försöker fotografera.

Kamerahårdvaran är alltså inte ny från Galaxy S9 Plus, men Samsung säger sig ha justerat mjukvaran och har dessutom kompletterat den med funktioner som nyttjar artificiell intelligens för att förbättra fotograferandet. Dessa funktioner innefattar mönsteranalysen för att identifiera vad du försöker fotografera och anpassa kamerainställningarna efter detta. Det är inte en funktion jag uppskattat eller funnit användbar i någon telefon jag testat, men för dig som gillar det finns det här och verkar vara hyggligt bra på att känna igen typiska foto-objekt.

En annan funktion som är mer direkt användbar är att kameran kan känna igen om människorna du fotograferat blinkade i bilden som togs och meddelar dig om detta i kamerafönstret. Då kan du genast ta om bilden. En relaterad funktion är att kameran kan känna igen om delar av bilden blev suddig och meddela dig om detta, så att du inte i efterhand upptäcker att det där fantastiska fotoögonblicket förstörts av suddighet. Det är trevliga nyheter, absolut, men inga revolutioner direkt.

Något som Samsung inte lyft fram specifikt men som jag reagerat på är att bilderna jag fångat upplevs som betydligt mer verklighetstrogna än Samsungs kameramjukvara annars brukar leverera. Samsungs telefoner tenderar att överdriva kontrasten i bilderna, vilket ser väldigt imponerande ut på telefonernas mäkta fina Super AMOLED-skärmar, men det är också irriterande för den som vill fånga stunden som den är på riktigt. När jag fotograferade med Note 9 reagerade jag på att den fångade bilder snudd på lika verklighetstroget som min Iphone X.

Något som Note 9-kameran också hanterar väldigt bra är att återge färger och detaljer i scener som kombinerar flera element som annars kan vara svårt för telefonkameror att hantera. Det kan till exempel vara en soldränkt strand med grönt gräs nära kameran, en sjö med färgövergångar och en himmel med moln och solljus som tillsammans skapar en sammansättning som är knepig att återge bra över hela brädet. Eller en sen kväll med kvällssol som ska återspeglas i regndränkt asfalt där kameror i regel får svårt att bibehålla både skärpa i detaljerna och korrekt färgåtergivning utan brus i övergångarna. Allt detta hanterar Note 9 med bravur, så vad Samsung än gjort för justeringar ser det onekligen ut att fungera. Resultatet blir väldigt bra.

Detsamma gäller videomaterial som också återges mer naturtroget än tidigare. För den som saknar starka färger som sticker ut på skärmen finns det ett bildförbättringsläge som förstärker färgerna. När du spelar upp video i någon av apparna som stöds får du förslag om att aktivera just detta läge. Det förändrar inte filmerna i sig utan bara hur det visas upp på skärmen, vilket helt klart är den bättre kompromissen. Överlag är Note 9 den bästa kameratelefonen jag haft förmånen att leka med hittills.

Till sist innehåller kameran också Samsungs AI-förstärkta assistent Bixby Vision som kan identifiera objekt framför kameran och föreslå innehåll baserat på detta. Den har helt klart blivit bättre sedan jag testade Note 8 och föreslår nu faktiskt saker som är relevanta för det som visas framför kameran, men jag har fortfarande svårt att hitta en praktisk nytta med Bixby Vision. Då som nu är det en funktion jag leker lite med när jag fått telefonen i hand för att sedan helt glömma bort den.

Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.