Surface Go – Windows på platta

Surface Go är en fullfjädrad Windows-dator, komplett med muspekare, styrplatta och filsystem – fast givetvis också med tryckskärm för den som vill. Helt enkelt vill Surface vara både surfplatta och bärbar dator. Jakob har testat hur bra det går.

Microsoft Surface Go

En riktigt trevlig liten Windows-dator som extraknäcker som surfplatta. För att komma till sin rätt krävs ett tangentbord, men då kan den bli en riktigt god kamrat.

Positivt

+ Smidigt format
+ Utmärkt tangentbord
+ Bra batteritid

Negativt

– Blir snabbt dyrare med tillbehör
– Windows 10 känns inte optimalt för en platta
– Lite för dålig prestanda

Microsofts strategi för surfplattor har hittills haft en egen touch jämfört med Apple och Android-tillverkarna. Plattorna i Surface-serien är konstruerade runt Windows 10, och stoltserar med att vara en fullfjädrad Windows-dator, komplett med muspekare, styrplatta och filsystem – fast givetvis också med tryckskärm för den som vill. Helt enkelt vill Surface vara allt från båda världarna; surfplatta och bärbar dator i ett.

Microsoft har en enda plattform, den heter Windows Detta är väldigt talande för Microsoft som företag. De har en enda plattform för konsumenter, och den heter Windows. Som jämförelse har Apple upprätthållit en tydlig gräns mellan sina operativsystem, där Mac OS representerar den gamla tidens paradigm och IOS är omslagsnamnet för den nya tidens smidiga och busenkla mobila enheter, som plattor och telefoner. För Microsoft finns ingen sådan gräns, alla enheter är Windows-enheter, och om det är fråga om plattor eller bärbara datorer har mer med hårdvarufunktion att göra snarare än semantik och filosofi.

Vad det här innebär är att Surface Go är en riktigt smidig liten Windows-maskin, där kompromisserna mestadels handlar om prestanda och anslutningsmöjligheter. För en viss skara Ipad-ägare må den framstå som en vedervärdig hybrid, men för många Windows-användare är det här förmodligen precis vad de längtat efter. En mindre och billigare variant av Surface Pro 4 helt enkelt, som kan agera vanlig enkel surfplatta om det är det du vill, förvandlas till kreativ studio med Surface-pennan eller bli en vanlig bärbar dator tillsammans med Type Cover-tangentbordet. Som kronan på verket finns också en liten trådlös mus att köpa om tangentbordets styrplatta inte duger.

Utseende och design

Microsoft är knappast kända för att vara det mest färgglada företaget i branschen, och deras produkter har alltid något allvarligt, robust och funktionellt över sig. Så även denna gång – Surface Go kommer nog aldrig att släppas i rosa guld, och det roligaste du kan göra för att dekorera plattan är att välja mellan fyra kulörer på tangentbordsfodralet, pennan och musen. Färgerna som finns att välja mellan är de sobra alternativen platina, vinröd, koboltblå samt svart.

Något Apple aldrig skulle kunna tänka sig. Formspråket hos Surface Go följer samma mönster, och produkten kommer knappast vinna någon skönhetstävling. Men den har ett rejält och tåligt utseende, om än inte samma fulländade elegans som konkurrenten Ipad. De breda svarta ramarna runt bildskärmen är direkt fula, och hela plattan är ganska tjock och ser lite klumpig ut. Däremot är den förvånansvärt lätt, och yttermåtten är så små att den utan problem går ner i vilken väska som helst. Att bära om kring på den känns som att hålla i ett gediget arbetsredskap, och inte ett stycke konst. Det är ändå en designfilosofi jag kan uppskatta, för det tillåter Microsoft att komma undan med en del pragmatiska lösningar som är riktigt trevliga. Det utfällbara stället på baksidan av plattan till exempel.

Detta gör att du alltid kan ställa Surface Go i en bra vinkel om du sitter vid ett bord, eller rentav i knät även om det inte är optimalt. Det är ett lysande exempel på att en användbar funktion inte behöver vara särskilt klurig, eller ens innovativ. Det här är något Apple aldrig skulle kunna tänka sig att inkludera på företagets smäckra Ipad-enheter – deras designavdelning skulle avgå i protest. Men Microsoft ser nyttan, och har inga estetiska invändningar mot den. Tankarna går osökt till historien om hur den amerikanska rymdstyrelsen NASA försökte hitta ett sätt för kulspetspennor att fungera i tyngdlöshet. De lade ner miljoner dollar och massor av tid på att uppfinna en gaspatron som skulle få pennan att fungera i rymden. Ryssarna däremot, de använde helt enkelt blyertspennor. Ibland behöver man helt enkelt inte krångla till saker och ting, och Surface Go är på många sätt en produkt som kosmonauterna skulle uppskatta.

Microsoft har till slut också bestämt sig för att det är USB Type-C som gäller, och förutom en enda sådan port finns bara en hörlurskontakt, en kortläsare för Micro-SD samt företagets egna Surface Connector för att ladda batteriet. Det går också att ladda via en USB-porten, och det gör det faktiskt lite märkligt att Surface Connector fortfarande finns kvar. Hellre hade jag sett att det begränsade utrymmet användes till två USB-portar.

Windows 10

Jag och Windows kommer aldrig att bli de bästa vänner. Jag har under åren lärt mig att navigera och använda systemet, fyllt som det är av decennier av teknologiskt arvegods, men det har aldrig varit särskilt lustfyllt. Windows 10 har dock sina fans, och jag ska villigt erkänna att det är den bästa versionen av operativsystemet hittills. För de som lärt sig använda Windows ordentligt är det säkert också en trygghet och en produktionshöjare att ha samma system både på plattan som på pc-burken där hemma.

Microsoft har flera gånger tidigare testat att släppa anpassade mobila versioner av Windows, i form av exempelvis Windows RT och Windows Mobile. Inga av dessa har imponerat på marknaden, och företagets senaste strategi heter Windows S. Detta är en funktionsbegränsad variant av Windows 10, där det bara går att köra appar från Windows Store, och webbsurfning är låst till Microsoft Edge och sökmotorn Bing. Till skillnad från tidigare mobila versioner av Windows är S inte ett eget system, och den fulla versionen av Windows 10 går att låsa upp. Detta görs via Windows Store och kostar ingenting, men det går därefter inte att gå tillbaka till det begränsade S-läget.

Jag har svårt att riktigt förstå Microsofts strategi för att begränsa systemet på det här sättet. Tanken är förmodligen att många användare får en säkrare och bättre upplevelse av att bara använda appar från Windows Store, och inte bekymra sig så mycket över klassiska Windows-fenomen som installationsprogram, drivrutiner och annat. Problemet är att S-läget bara känns som en artificiell inlåsning, och de flesta användare lär öppna det "riktiga" Windows i samma ögonblick som de vill installera en app som inte finns på Windows Store. Och det går förmodligen ganska snabbt, för det är många appar som inte finns där.

Det här visar att "Windows överallt"-strategin har en del brister, eftersom Microsoft själva uppenbarligen tycker att deras användare måste skyddas från de krångligaste bitarna av sitt eget operativsystem. De som vill använda Windows 10 borde kunna göra det fullt ut direkt, och med begränsningen som S-läget innebär har plattformen mycket svårt att mäta sig med det oerhörda app-utbud som både Android och IOS kan erbjuda.

Prestanda

Microsoft har självklart utrustat Surface Go med Intel-processorer, närmare bestämt Intel Pentium Gold 4415Y. Det är i princip fråga om en variant av Core m3, men med lite lägre klockfrekvens. Sammanfattningsvis en strömsnål processor, som passar bra i en sån här maskin där batteritid är viktigt och värmeutveckling dåligt.

Surface Go kan absolut inte kallas snabb Surface Go kan absolut inte kallas snabb, men prestandan räcker absolut till vardagliga göromål som att använda Spotify, Office-paketet, surfa på nätet och faktiskt även spela en del lite enklare spel. Helhetsupplevelsen är dock att maskinen går lite trögt, och varje gång en app öppnar eller datorn startar om kan jag inte låta bli att känna att Windows egentligen är konstruerat för snabbare i5- och i7-processorer snarare än mobilprocessorer.

Här är skillnaden påtaglig jämfört med Apples Ipad-produkter, som alltid känns raska och snabba tack vare kombinationen av ett slimmat IOS-system och helt anpassade A-processorer. Sammanfattningsvis är Surface Go klart användbar, men det är fråga om en långsam Windows-maskin, det går inte att komma ifrån. Mitt testexemplar är dessutom den något dyrare varianten med 8 gigabyte primärminne istället för 4, och det känns som rätt modell att välja trots att priset blir lite högre.

Surface Go, eller en Ipad?

Så, vem är det som ska köpa en Surface Go? Att jämföra Surface Go med Apples plattor ligger nära till hands, och är naturligt eftersom de till stora delar tävlar om samma marknad. Storleksmässigt är Surface Go jämförbar med Ipad-modellerna med 9,7 tums-skärm, och om vi jämför priset och funktionalitet hamnar Surface Go någonstans mittemellan budgetmodellen Ipad och den lite lyxigare Ipad Pro.

En Ipad utan tangentbordsfodral går att få för ett riktigt bra pris, men då bara med 32 gigabyte lagringsutrymme. I jämförelse har den billigaste modellen av Surface Go 64 gigabyte lagring, men kostar tusenlappen mer. För nästan samma pengar får du en Ipad med 128 gigabyte lagring, något som du måste gå upp till 6 399 kronor för att få på Surface Go. Kort sagt, den som framförallt är ute efter en trevlig surfplatta som inte låtsas vara en bärbar dator får mer valuta för pengarna med en Ipad. Dels på grund av det lägre priset, men också tack vare IOS och det stora utbudet av optimerade appar i App Store.

Produkt

Lagringsutrymme

Pris

Ipad 9,7"

32 GB

3 795 kr

Surface Go

64 GB

4 899 kr

Ipad 9,7"

128 GB

4 795 kr

Surface Go

128 GB

6 399 kr

Ipad Pro 9,7"

64 GB

7 495 kr

Ipad Pro 9,7"

256 GB

8 995 kr

Den som däremot vill ha ett tangentbordsfodral och låta sin platta tjänstgöra som en traditionell bärbar dator har lite fler saker att ta i beaktande. Apples billigaste Ipad-modell har inte stöd för företagets egna Smart Keyboard, utan du får köpa ett Bluetooth-fodral från Logitech som inte alls är lika trevligt som Microsofts och Apples smidiga fodral. För den upplevelsen måste du dels välja den dyrare (men bättre) Ipad Pro som börjar på 7 495 kronor, samt köpa själva tangentbordet för 1 795 kronor.

Surface Go stöder givetvis Microsofts Signature Type Cover, men också det köps separat, dock bara för 1 399 kronor. Till skillnad från Ipad känns Surface Go inte riktigt som en komplett produkt utan tangentbordet. Windows kommer helt enkelt till sin rätt med tangentbord och muspekare, så mycket att tryckfunktionen på skärmen känns som ett extraläge. Så för den som är intresserad av Surface Go rekommenderas tangentbordet, vilket gör att kostnaden hamnar på 7 789 kronor för den lite snabbare varianten (som är den jag rekommenderar).

Det är alltså inte helt lätt att jämföra Surface Go med Ipad, trots att det finns stora likheter mellan produkterna. Båda har sina egna tillkortakommanden, och båda blir snabbt dyrare när kostnaden för ett tangentbord tas med i beräkningarna, för att inte tala om penna.

Det som till syvende och sist ändå lär vara den stora vattendelaren är vad du tycker om Windows och IOS. Den som föredrar och lever i Apples ekosystem kommer svårligen bli nöjd med en surfplatta med Windows, hur cool och smidigt den än är. Och den som letar efter en fullfjädrad liten Windows-dator kommer förmodligen inte bli nöjd med en IOS-platta ens med tangentbord.

Surface Go är helt enkelt en dator som också fungerar som en surfplatta. Ipad är en surfplatta, som också fungerar som dator. De närmar sig båda samma optimala mittpunkt, men från två olika håll. Surface Go passar dig som trivs bäst med Windows, men tycker Surface Book och Surface Pro är för stora, dyra och vräkiga. Den har potential att bli en riktigt attraktiv dator för de som inte har höga krav på prestanda, och kan mycket väl bli ett populärt val för universitetsstudenter. Men de flesta kommer förmodligen att vilja stänga av S-läget i Windows mycket snabbt.